Citat:
În prealabil postat de Dr. Victor Ardeleanu
A citit (nu întotdeauna chiar lucrurile care l-au folosit, ba multe care l-au Èi vătămat) Èi a citat cu adevărat Părintele Arsenie Boca, însă bizuindu-se prea mult pe sine Èi izolându-se de restul părinÈilor duhovniceÈti contemporani cât Èi de SfinÈii PărinÈi, pentru a face ascultare de un duh "mort de 200 de ani" Èi a experimenta religiile superioare în viaÈa personală lăuntrică
|
Nu știu despre ce izolare vorbiți! Părintele Arsenie Boca fost mereu sub lupa securiștilor, a fost mutat cu domiciliu forțat la București, a gustat și din viața de închisoare. Nu prea a avut liberate în ceea ce privește deplasările, asta nu înseamnă că nu a avut legături cu păriniți contemporani. Tot scris stau câteva mărturii sub forma unor scrisori care demonstrază că părintele Arsenie avea o legătură cu părintele Cleopa. Din aceste scrisori reiese că părintele Arsenie trimitea frați de mănăstire sau călugări la Sihăstria.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...te-spirituale/
Apoi la Măn. Sâmbăta l-a avut aproape pe părintele Serfim Popescu, un părinte de excepție. Practic au fost primii viețuitori de la Sâmbată. Părintele Serafim a adunat notițele părintelui Arsenie și le-a publicat în acea serie de volume "Din învățătrile Părintelui Arsenie Boca". Și sunt mulți alți părinți cu care a colaborat, spre exemplu, aș aminti de părintele Stăniloae (este drept, nu pe toată perioada vieții sale).
Citat:
multe din cele pe care le-aÈi enumerat cu atâta osârdie mai sus, le-a răstălmăcit după propria părere, aducând asupra sa (Èi asupra cititorilor sfinÈiei sale) marea primejdie (ucigaÈă de suflet) a minciunii Èi ereziilor, nefiind nici din acest punct de vedere o pildă bună.
|
Dosarul de canonizare a părintelui Arsenie Boca este deschis. Vă propun să prezentați aceste "răstălmăciri" Sfântului Sinod care urmează să ia o decizie. În contextul de față vă aflați în postura câinelui care latră la lună.
Citat:
Mă gândesc, însă, spunându-vă acestea, ca nu cumva să vă supăr.
|
Fiți în pace!
Citat:
AÈ vrea să vă atrag atenÈia, cu citate concrete din Cărarea ÎmpărăÈiei Èi Cuvinte vii (fiindcă oamenii intelectuali, ucenici ai părintelui Arsenie Boca, cum sunteÈi Èi dvs. susÈin că celelalte scrieri sunt exagerări care nu-i aparÈin) asupra gravelor abateri ale sfinÈiei sale de la Ortodoxie Èi Ortopraxie, dar dacă vă supăraÈi, atunci poate că ar fi mai bine să nu scriu nimic.
|
Eu v-am făcut deja o propunere. Urmați-o dacă vreți să ajutați cu adevărat. :)
Eu, personal, nu sunt în măsură să stabilesc eventualele erori, abatareri ale părintelui.
Legat de ucenicie, nu sunt ucenicul părintelui, nici nu prea am cum să fiu, vârsta m-ar da de gol. :) Apoi, părintele a lăsat scris că el nu a avut uncenici. Sfinția sa a fost căutat de foarte mulți oameni, unii dintre ei astăzi preoți, călugări sau mai mari ai bisericii. Dar nici unul dintre ei nu se poate pune în postura de fost ucenic. Aș aminti câteva nume: IPS Antonie Plămădeală, IPS Laurențiu Streza, PS Daniil Stoenescu, Arhim. Teofil Părăian... Și aș putea continua, dar să evităm exagerările, nu-i așa? :)