Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.09.2016, 02:00:15
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Uleiul este total vegetal.
De ce este interzis in post?
Se recomanda, celor care vor sa tina un post mai aspru, mancare fara ulei deoarece aceasta este de obicei mai gustoasa, mai "buna". Or, cum postul nu e pentru a ne face placerile culinare ci pentru a rabda nitel unele lipsuri (lucrul acesta fiind ajutator in rugaciune si meditatie), iata ca se recomanda sa renuntam la ulei. Adica la mancaruri gustoase.

Asadar nu e vorba de o explicatie substantialista, de vreun talc al distinctiei vegetal-animal, ci de problema "indulcirii" noastre in post.

Pe de alta parte, eu unul cuget si asa (nu stiu cat de bine, nu am discutat cu un preot despre asta): uleiul contine anumite substante organice care sunt materia arderilor metabolice (acizi grasi etc.). Or, postitorul nu prea are nevoie de arderi intense, de energie exterioara (trupeasca), postul fiind o lucrare sau o munca duhovniceasca.
A manca si a bea lucruri care sporesc energia trupului (ulei,carne, vin etc.) intra in contradictie cu postul.

Esenta postului e rugaciunea, reculegerea, interiorizarea, plangerea pacatelor proprii, curatirea, deschiderea inimii si mintii pentru a primi harul dumnezeiesc... Alimentatia trebe sa ajute si ea la aceasta nazuinta si lucrare, nu sa o impiedice.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Reteta coliva DinuC Slujba inmormantarii 47 21.02.2014 07:45:51
Fie-va mila de un om aflat in mare, mare ispita! Ana-Maria N Umanitare 42 08.04.2012 15:12:22
Reteta coliva gabi3010 Intrebari utilizatori 4 30.03.2012 09:18:42
Reteta mantuirii NECTARIE Generalitati 3 24.01.2011 15:56:59
O mare rugaminte odata cu aceasta Sfanta mare sarbatoare mara2008 Generalitati 7 25.12.2009 22:35:45