Citat:
În prealabil postat de sophia
Uleiul este total vegetal.
De ce este interzis in post?
|
Se recomanda, celor care vor sa tina un post mai aspru, mancare fara ulei deoarece aceasta este de obicei mai gustoasa, mai "buna". Or, cum postul nu e pentru a ne face placerile culinare ci pentru a rabda nitel unele lipsuri (lucrul acesta fiind ajutator in rugaciune si meditatie), iata ca se recomanda sa renuntam la ulei. Adica la mancaruri gustoase.
Asadar nu e vorba de o explicatie substantialista, de vreun talc al distinctiei vegetal-animal, ci de problema "indulcirii" noastre in post.
Pe de alta parte, eu unul cuget si asa (nu stiu cat de bine, nu am discutat cu un preot despre asta): uleiul contine anumite substante organice care sunt materia arderilor metabolice (acizi grasi etc.). Or, postitorul nu prea are nevoie de arderi intense, de energie exterioara (trupeasca), postul fiind o lucrare sau o munca duhovniceasca.
A manca si a bea lucruri care sporesc energia trupului (ulei,carne, vin etc.) intra in contradictie cu postul.
Esenta postului e rugaciunea, reculegerea, interiorizarea, plangerea pacatelor proprii, curatirea, deschiderea inimii si mintii pentru a primi harul dumnezeiesc... Alimentatia trebe sa ajute si ea la aceasta nazuinta si lucrare, nu sa o impiedice.