![]() |
![]() |
|
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ultimul tau aliniat este important si asta nu este luat in considerare niciodata. Se pune foarte mult accent pe lista de alimente care trebuie sa lipseasca si se uita de restul. Spuneam ca din punct de vedere practic explicatiile nu stau in picioare. Sunt niste lucruri foarte subiective. Tu (si altii) se leaga de gustul mancarii, ca e mai gustoasa mancarea cu ulei. Daca ar fi asa, atunci ar trebui ca in post sa scoatem orice condiment (sare, piper, otet, mustar etc.) pentru ca toate dau gust mancarii. Pe urma este o chestie de gust. Pentru unii este gustoasa si painea goala, si atunci o scoatem in post de tot? Mie nu-mi place painea decat in anumite conditii. Unul gaseste placere in painea cu marmelada, in covrigi, in grisine sau sticksuri, in mamaliga, altul dimpotriva. Mie nu-mi plac grasimile de nici un fel. Dar fara ele nu prea poti sa gatesti nimic. Consider uleiul ca pe ceva necesar gatitului, dar nu ca pe o placere. La fel cu vinul. Unii nu pot trai fara el. Se spune ca e bun si la bolnavi. Altii nu-l sufera si nu-l pot bea. Sunt una dintre aceste persoane. Si se face atat de mult caz de el. Se vorbeste de el in mod special in biserica, se aduce la parastas. De ce? (Ma refer la vin ca aliment si nu la rolul lui in Sf. Euharistie). Ma iau din nou de fraza asta: "Esenta postului e rugaciunea, reculegerea, interiorizarea, plangerea pacatelor proprii, curatirea, deschiderea inimii si mintii pentru a primi harul dumnezeiesc... Alimentatia trebe sa ajute si ea la aceasta nazuinta si lucrare, nu sa o impiedice." Mi se pare foarte corecta. Dar e posibil ca ultima parte sa nu fie valabila, ca prea multe renuntari sa te opreasca din telurile de dinainte. Mai spun o data ca eu constat ca s-au schimbat niste lucruri. M-au invatat diverse femei sa postesc si din copilarie chiar. Dar nimeni nu a scos uleiul din post. In schimb nu se stia de dezlegari la ulei si vin. Se tinea postul constant. Stiu dintotdeauna ca mancaruri tipice de post sunt: cartofi prajiti, zacusca, salata de vinete, ghiveci de legume, tocana de cartofi, halva. Toate astea au grasime (ulei) in ele. Nu mai spun de salate (cu salata verde, rosii, castraveti etc.). In general omul mananca de nevoie, pentru a se hrani. In multe produse exista grasimi (vegetale). In cei mai simpli si nenorociti biscuiti exista ulei sau margarina pentru ca altfel nici nu poti sa-i faci. Si ei te ajuta sa te hranesti in post. Ma intreb ce-ti mai ramane sa mananci daca scoti tot ceea ce ar putea sa placa. Ce ar trebui sa mancam? Si fructele sunt gustoase si un castravete cu sare pe el si cu paine. Si marmelada si mierea sunt bune... Si, da, exista diferenta intre alimentatia la manastire si cea lumeasca. Constat ca acum am ajuns mai "catolici decat Papa". Am gasit doua chestii foarte interesante: http://www.teologie.net/data/pdf/ierompetru_posturi.pdf http://www.doxologia.ro/intreaba-pre...fintelor-pasti La ultimul link raspunde un preot exact la intrebarile si framantarile mele de acum. Dupa ce am citit aseara firul asta de discutie n-am mai dormit. Sa afli dintr-o data ca toata straduinta ta de zeci de ani de zile a fost in zadar, nu este de colo...
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 16.09.2016 at 12:13:04. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Reteta coliva | DinuC | Slujba inmormantarii | 47 | 21.02.2014 07:45:51 |
Fie-va mila de un om aflat in mare, mare ispita! | Ana-Maria N | Umanitare | 42 | 08.04.2012 15:12:22 |
Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 09:18:42 |
Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 15:56:59 |
O mare rugaminte odata cu aceasta Sfanta mare sarbatoare | mara2008 | Generalitati | 7 | 25.12.2009 22:35:45 |
|