Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Cunoasterea apofatica a fenomenelor ne permite sa facem din toate cele cate se vad o biserica fara hotare si ziduri, sa unim exteriorul cu interiorul, sa-L vedem pe Dumnezeu pretutindeni.
Ne face saraci in duh - nu ne mai incarca cu cele simtite, cu impresii care distrag de la contemplatia Lui Dumnezeu.
Orice fenomen este perfect pentru a deveni un mijloc prin care sa fim constienti de atotprezenta Lui Dumnezeu. Orice fenomen este sacrament.
|
Florin, tu ai făcut o precizare legată de "unii mistici", iar eu am ți-am răspuns la această chestiune, strict. Am înțeles, repet, că rugătorii răsăriteni (ortodocși) au trăit anumite experiențe la rugăciune, care sunt accesibile oricărui creștin dacă el se dedică acestei lucrări, în ascultare și sub îndrumare. Desprea asta am citit, asta am auzit, asta îți scriam.
În travaliul rugăciunii, eu am înțeles că e vorba de o liniște anume care crește pe măsură ce rugăciunea prinde aripi, sub aripa Duhului, și care ajută pe rugător să depășească tendința minții de a se împrăștia în simțuri, gânduri, impresii de orice fel.
De aici până la a vedea pe Dumnezeu în toate e o cale pe care eu personal nu o cunosc și nu am întâlnit descrierea acestui proces în lecturile mele. În experiențele personale, cu atât mai puțin.
Mă limitasem la a formula, oarecum (mulțumesc pentru apreciere!), ce am înțeles despre rugăciune și tăcerea minții/ lepădarea minții de "toate ale sale"/ liniștea/ pacea/ contopirea cu Dumnezeu. Nimic mai mult nu am afirmat și nu pot să speculez mai departe, să mă ierți.
Nu e vorba, deci, despre a sta tot timpul în biserică (precum ziceai), ci despre a experia rugăciunea curată. O clipă, o zi, o viață... nu știu; precum îi e dat fiecăruia, prin nevoință și har.