![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
https://dilemaveche.ro/sectiune/edit...l-2320518.html
A conviețui cu imposibilul - Andrei Pleșu Am mai publicat acest text acum vreo zece ani. Îl reiau, presat de cîteva experiențe imediate. Întîlnesc frecvent bătrîni și tineri (șoferi de taxi, de pildă) care, de dragul conversației, înjură, cu onesta mea adeziune, Guvernul, dar culminează regretîndu-l pe Ceaușescu. „Era mai bine înainte!”, se aude prea (foarte) des. De curînd, am încasat versiunea cea mai spectaculoasă: „Se tot spune că nu se găsea carne. Păi, era mult mai sănătos pentru noi. E riscant să mănînci carne mai des decît o dată pe săptămînă...”. Celor mai tineri încerc să le povestesc cum lucruri care lor li se par, astăzi, subînțelese erau miraculoase. Puteai să nu găsești vată, chibrituri, hîrtie igienică și tot felul de alte mărfuri „curente”, ca să nu mai vorbim de „prețiozități”: banane, mandarine etc. Le mai spun și că se cam stingea lumina și se oprea căldura, că programul de televiziune ajunsese să nu depășească două ore pe seară și era dominat de propagandă, că nu prea puteai visa să ieși din țară (măcar în concediu) ș.a.m.d.
36. Învățătorule, care poruncă este mai mare în Lege? 37. El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. 38. Aceasta este marea și întâia poruncă. 39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. 40. În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii. (Sfânta Evanghelie după Matei, cap. 22) |
|