Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Dar se pare ca acest foc nu arde in primele cateva minute de la aprindere, dupa cum am vazut in cateva filmulete facute de amatori dupa cate-mi dau seama. Oamenii indraznesc si-si trec mana prin foc, si-l plimba pe fata... Si asta nu jumatate de secunda, ci cateva secunde... Cum se mai explica asta stiintific? Prin trucajul video al filmelor?
|
Din toate filmuletele pe care le-am vazut, nimeni nu tine mana in flacara mai mult decat ar tine-o intr-o flacara normala. Cand eram mic obisnuiam sa ma joc minute in sir trecandu-mi mana prin flacara de la aragaz. Atata timp cat mana se misca repede nu exista nici un risc.
O alta explicatie este isteria colectiva. Oameni altminteri foarte sanatosi si intregi la minte pot intra intr-o stare de isterie atunci cand sunt parte dintr-o multime. Psihologia maselor este total diferita de cea a individului. Un individ este mult mai greu de manipulat decat o multime. O stare emotionala puternica poate face pe oameni sa creada lucruri cu foarte putine dovezi sau chiar fara dovezi si poate conferi rezistenta sporita la durere, asa cum s-a demonstrat de atatea ori. Conditiile din acea biserica in noaptea de Pasti sunt ideale pentru inducerea unei stari usoare de auto-sugestie.
Si-apoi, puneti-va in picioarele inaltilor ierarhi ortodocsi care iau parte la ritual. E usor de crezut ca aceasta "minune" a fost inventata in vechime, din motive mai mult sau mai putin politice ce tin de batalia cu catolicii, arabii s.a.m.d. Ce alta modalitate mai buna pentru a manipula masele nestiutoare din secolul al XVI-lea exista, alta decat o minune palpabila?
Daca fenomenul si-a servit rolul atunci, n-a mai putut fi intrerupt, pentru ca ar fi aruncat intr-o lumina foarte proasta ortodoxia. Oamenii abia asteapta o minune ca sa vina in pelerinaj din toate colturile lumii - cand si-a dat seama de amploarea fenomenului, ortodoxismul a realizat ca nu mai poate opri reprezentatia anuala fara consecinte drastice. Bineinteles, asta e speculatia mea.
Chiar daca se va dovedi ca frauda, fenomenul Focului Sfant nu va extinde notiunea la intreaga religie ortodoxa. Sigur, ar iesi un mare scandal, s-ar pierde multi credinciosi, insa ortodoxia ar merge inainte.