![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
versurile citate îmi aparțin...
|
|
|
|||
|
|||
|
ECLEZIASTUL-versuri-
Savatie Bastovoi "E vreme s-arunci pietre si vreme sa le strangi, E vreme ca sa urli si vreme e sa plangi. E vreme sa iubesti, dar si sa te desparti. E vreme pt. pace si vreme sa te bati. E vreme pt. tot lucrul de sub cer. E vreme sa vorbesti si vreme sa asculti. E vreme sa fii jertfa si vreme e sa lupti. E vreme pt. toate si nu te intrista: Tu hotarasti ce vrei sa faci cu viata ta."
|
||||
|
||||
|
"Cat e de greu si-anevoios
Drumul din mine inspre tine, Cand pe altarul rece dintre noi Nu-i sacra ardere de sine!" (Ioan Alexandru) |
|
|
||||
|
||||
|
Ca pe un diamant - V, Voiculescu
Strivit zaceam sub scoarta humii in bezna pururi blestemata Si plin de lut duceam robia in miezul stancilor batrane, Cand mana ta m-a scos de acolo si m-a spalat de orice pata In apele eternitatii ca pe un diamant, Stapane!... Curand apoi chemasi asupra-mi taisul aspru al durerii Si mi-ai cioplit in mii de fete amarnic sufletul din mine Ca pe un diamant, Stapane, ce si-a sporit harul puterii, Caci inmiit va sa rasfranga lumina ce-a cuprins in sine. Ca pe un diamant, Stapane, m-ai pus in crucea stemei tale Si-n aurul iubirii sfinte m-ai ferecat - deasupra urii - Sa licaresc in noaptea vremii, cand stele n-or mai fi pe cale, Ca un surguci al slavei tale pe larga frunte a fapturii! |
|
|
||||
|
||||
|
Luminatorul (V. Voiculescu)
Am fost ca nerodul din poveste Ce cara soarele cu oborocul In casa-i fara usi, fara ferestre... Si-si blestema intunerecul si nenorocul. Ieseam cu ciubarele mintii, golae, afara, In lumina si para, Si cand mi se parea ca sunt pline, Intram, rasturnandu-le-n mine. Asa ani de-a randul M-am canonit sa car lumina cu gandul... Atunci ai trimis ingerul tau sa-mi arate Izvorul luminii adevarate: El a luat in maini securea durerii Si a izbit fara mila peretii. Au curs caramizi si moloz puzderii, S-a zguduit din temelii cladirea vietii, Au curs lacrimi multe si suspine, Dar prin spartura facuta-n mine, Ca printr-un ochi de geam in zidul greu, Soarele a navalit inlauntrul meu. Si cu el odata, Lumea toata... Ingerul luminator a zburat aiurea, Lasandu-si infipta securea. Cocioaba sufletului de-atuncea insa-i plina De soare, de slava si lumina. |
|
|
||||
|
||||
|
Sonet CLXXIII - V. Voiculescu
Te mistuie iubirea? Credeai ca-i o papusa, Sa-ti faci un joc cu toane, ca in copilarie, Cand ea-ti cerea o fire de salamandra vie, In tainica-i vapaie sa arzi far-de cenusa. Ea nu sta-n trup: stapana a carnii si a placerii Inflacaratu-i spirit - urgie - le consuma, Isi cata-n noi duh geaman... si de-l imbii cu huma Ramai o biata urna cu zgurile durerii... Te ispiteste jindul sa-mbraci si fericirea Cum pui pentru petreceri o rochie de brocarte? Dar trebuie-nfruntata cu spaima, ca o moarte, Caci ea, ca sa patrunda, iti sparge-alcatuirea, Preface in genune launtrul tau, anume Ca sa-ncapa acolo, cu ea, intreaga lume. Sonet CLXXIV - V. Voiculescu Imi spui zaraf? Schimbi versuri pe-o dragoste de aur? Pentru-ai iubirii tale ducati iti dau sonete? Viclean, iti iau aleanul si dorul amanete, Cu camata inchise-n avarul meu tezaur? De-ai sti! fiece slova ce-ti scriu ti-ar fi mai scumpa Ca mii de nestemate din fruntile regesti; Cutezator scafandru-n oceanele ceresti, Zvarl duhul meu din duhul etern sa ti le rumpa... Si nu ma plang ca poate iubirea ta ma-nsala, Nu cat de-i mincinoasa moneda ce-mi strecori, Ca simt ce grea si seaca imi suna uneori Si nici nu zgarii plumbul sub calpa poleiala, Ci smulg tariei verbul de dincolo de fire Si orice vers ce-ti darui i-un fir de nemurire. Sonetul CCXI - V. Voiculescu Nu mai cunosti aceasta licoare cristalina? E dragostea: strivita in teascul greu de chin, Dintr-un sonet intr-altul am tras-o ca pe-un vin Si vers cu vers, de-a lungul, am limpezit-o, lina. Ca ochiul unui inger ii este acum candoarea; Tumult si spuma, drojdii in drum a lepadat. Din cruda fermentare atat a mai pastrat, Imbatatorul spirit, taria si ardoarea. De oriunde tasneste, o raza sta viata: La piept, strangand cu mila amarul nostru ieri. In tainica-i lucrare iubirea ne invata Ca e si-o fericire urzita din dureri: Potrivnicele-arome zambind, in ea le-mbina... Pocalul sus... si-nchina: iti torn sa bei lumina. |
|
|
|||
|
|||
|
Emotie de toamna - poem de Nichita Stanescu
A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Ma tem ca n-am sa te mai vad, uneori, ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori, ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain, si el o sa se-nchida cu o frunza de pelin. Si-atunci ma apropii de pietre si tac, iau cuvintele si le-nec in mare. Suier luna si o rasar si o prefac intr-o dragoste mare. ------------------------------------------------------------------------ Si tot alerg - de Adrian Erbiceanu Mi-s drumurile toate o podvoadă, O carte răsfoită înapoi, Un Zig și-un Zag ce-nnoadă și deznoadă Neliniștea trăirilor din noi; Mi-s apele meandre ferecate, Un dans de umbre făr’ așezământ, Arpegii volatile, dispersate De plămădirea primului cuvânt; Mi-s gândurile scame de urzeală, Eșafodaje ce se regăsesc Sub dalta sângerând de osteneală… Și tot alerg, și… nu te mai găsesc… __________________________________________________ ______ Cina cea de taina - de Vasile Voiculescu Bateai domol si norii silnici cerneau zadarnic sa te-ascunda Când ti-am deschis, în noaptea ceea, camara-mi sufletului scunda. De cum intrasi, târând lumina de lunga-Ti haina aninata, Chilerul mi-a parut mai muced, poiata mai întunecata. Dar ridicasi din tinda mâna usor spre-a binecuvânta, Si iata, se bolti tavanul,-naltându-se deasupra Ta. Te-am cunoscut, desi venisesi un tanic oaspe nechemat, Si-am priceput ca Ti-este sete si înca, Doamne, n-ai cinat. "M-am abatut sa fac la tine, de-ngadui, cina cea de taina. Chiverniseste pentru Paste si pune-ti grabnic alta haina, Aduna rudele si sotii cu slugile la sarbatoare, Si toarna apa calda-n vase, sa-i spal frateste pe piciore". "Stapâne, Ti-am raspuns si glasul în gât mi se facuse ghem În tot pamântul n-am pe nimeni sa vie-atuncea când îl chem. Sarac si fara de prieteni ma ocolesc de mult drumetii, Caci n-am nici azima, nici sare pe masa goala a vietii. Priveste, ca-n pustietate-i: Doar eu în fata Ta ma scol Si nu-i o dramura de pâne sa-ti pun 'nainte pe pristol"... ...Atunci spre inima-mi crescuta purtându-Ti slobod bratul drept, Ca dintr-o lacra nencuiata mi-ai scos-o repede din piept, Ai rupt-o, lesne ca pe-o roada ce coapta spânzura de ram, Si n-am simtit nici o durere, asa de bucuros eram. Apoi, frângând-o bucatele, cum nu aveam la cina soti, M-ai dus tacut la o rascruce si-am împartit-o-n zori la toti. |
|
|
||||
|
||||
|
A XI-a poruncă
Ion Minulescu Ascultă, privește și taci!... Ascultă, să-nveți să vorbești, Privește, să-nveți să clădești. Și taci, să-nțelegi ce să faci... Ascultă, privește și taci! Când simți că păcatul te paște Și glasul Sirenei te fură, Tu pune-ți lacăt la gură Și-mploră doar sfintele moaște - Când simți că păcatul te paște!... Când simți că dușmanul te-nvinge, Smulgându-ți din suflet credința, Așteaptă-ți tăcut biruința Și candela minții nu-ți stinge - Când simți că dușmanul te-nvinge! Când brațele-ncep să te doară, De teamă să nu-mbătrânești, Rămâi tot cel care ești - Aceeași piatră de moară - Când brațele-ncep să te doară!... Iar când, cu ochii spre cer, Te-ntrebi ce-ai putea să mai faci, Ascultă, privește și taci!... Din brațe fă-ți aripi de fier Și zboară cu ele spre cer!... Drum crucial Ion Minulescu Pe scara sufletului meu M-am întâlnit cu bunul Dumnezeu - Eu coboram mâhnit din conștiința mea, Iar El urca surâzător spre ea!... Și ne-am oprit la jumătatea scării Încrucișându-ne în clipa-ntâmpinării Săgețile perechilor de ochi ca de-obicei - Ah! ochii Lui cum seamănă cu ochii mei! Pe scara sufletului meu M-am întâlnit din nou cu Dumnezeu - El cobora solemn din conștiința mea, Iar Eu urcam surâzător spre ea!... |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 15:54:36 |
| poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 19:15:49 |
| Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 16:59:15 |
| Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 12:46:00 |
| Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 15:31:41 |
|
|