Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.07.2009, 17:52:52
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Stiu ca astfel de discutie nu va avea final, dar cine stie..

Crezi ca pana la tine (sau la aparitia bisericii eretice din care faci parte) oamenii au fost in intuneric?

Citat:
Nu pot scăpa amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"?
Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.
Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?
Presupui ca peste prunci nu s-a coborat Duhul Sfant. De ce?
"Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei și Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,
Și cu glas mare a strigat și a zis: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău.
Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?
Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. " (Evanghelia dupa Luca)

A coborat Duhul Sfant peste un copil in pantece sau nu?

In Veciul Testament exista "preinchipuiri" ale botezului crestin: arca lui Noe, taierea imprejur.. daca nu ma insel, chiar trecerea prin marea rosie (I Corinteni 10:2).
Au fost lasati copii deoparte? Nu au fost primiti in arca, nu au fost taiati imprejur decat la cerere? Nu au trecut si copii prin marea rosie (sau i-a intrebat cineva daca ei cred in Dumnezeul lui Moise?)

Familia este un tot! Familia crestina este imaginea Sf. Treimi cea nedespartita!
Sa o despartim noi acum dupa invatatura lumeasca?

Pai tu ai idee, Litanu, ca din mana parintilor se vor cere sufletele copiilor la Infricosatoarea Judecata?
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 17:54:18
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit Despre botezul copiilor

Foarte bun urmatorul articol (in sensul ca se adreseaza ne-ortodocsilor):
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 18:14:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit botezul copiilor

"Pe timpul Sfantului Apostol Pavel s-a ajuns, pana acolo, incat, unii au luat obiceiul de a se boteza in locul decedatilor spre a nu-i lipsi nici chiar pe ei de iertarea pacatelor. Mai mult decat simpla substituire simbolica, acest gest demonstreaza pe de-o parte spiritul de comuniune care domnea printre cei dintai urmatori ai lui Hristos-Domnul, pe de alta parte convingerea in necesitatea Botezului ca singura modalitate de dobandire a imparatiei cerurilor."

mai departe:
In 253 un oarecare Fidus intreba pe Sfantul Ciprian, pe atunci episcop al Cartaginei, daca trebuia sa se astepte ziua a opta spre a fi administrat Botezul unui prunc. Insasi intrebarea dovedeste ca exista practica botezarii la opt zile. Ciprian merge insa mai departe si, prin hotararea celui de-al treilea sinod cartaginez, stabileste ca Botezul trebuie administrat imediat dupa nastere. Din sinod i se trimise lui Fidus o epistola continand informatii deosebit de interesante. " In ce priveste pe copii, precizeaza epistola, spuneai ca nu trebuie botezati in ziua doua sau a treia, ci ca ar trebui urmat exemplul legii vechi a circumciziunii si, in consecinta, noul nascut sa nu fie botezat si sfintit inainte de ziua opta. Sinodul nostru a hotarat in cu totul alt fel. Punctul tau de vedere n-a fost aprobat de nimeni si noi toti am fost de parere ca nu trebuie refuzate nici unui om venit pe lume indurarea si harul lui Dumnezeu. Atata cat depinde de noi, trebuie sa ne grijim a nu se pierde vreun suflet. Ce-i lipseste, in cele din urma, celui pe care l-au plasmuit mainile lui Dumnezeu din sanul maicii sale? Dupa noi, se pare ca cei care vin la existenta (se nasc), cresc inca in perioada cand se afla aici jos, in sanul maicii. In realitate ceea ce este facut de Dumnezeu e desavarsit, din pricina maiestatii si lucrarii dumnezeiesti a Creatorului.

Pe scurt, orice prunc sau persoana mai in varsta sa primeasca la fel darul dumnezeiesc. E ceea ce dumnezeiasca Scriptura ne arata atunci cand ne infatiseaza pe Eliseu intins rugand pe Dumnezeu, deasupra copilului mort al vaduvei, cap langa cap, fata catre fata, astfel ca madularele profetului intinse deasupra copilului sa corespunda intocmai madularelor acestuia si picioarele unuia, picioarelor celuilalt. Daca se cerceteaza chestiunea dupa fire si dupa trupul omenesc, un copil nu poate avea aceeasi masura ca un adult; madulare mici nu se potrivesc exact unora mai mari. Dar ceea ce se exprima aici este egalitatea dumnezeiasca si duhovniceasca potrivit careia toti oamenii sunt de aceeasi masura si de aceeasi varsta; nu este cu putinta sa se stabileasca deosebiri de varsta si de crestere trupeasca decat in ceea ce-l priveste pe om, nu pe Dumnezeu : cu atat mai mult nu trebuie sa se spuna ca harul insusi, care este dat celor botezati, este mai mic sau mai mare, dupa varsta celor care il primesc. Nu! Duhul Sfant este dat in chip egal tuturor, nu dupa o masura proportionala, ci dupa o bunatate si bunavointa parinteasca. Caci Dumnezeu nu are preferinte dupa varsta si persoana, ci El este pentru toti, in imparatia harului ceresc, un tata care imparte egal".

Cititi si restul articolului, este extraordinar!
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...ungul-timpului
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 18:41:59
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Foarte bun urmatorul articol (in sensul ca se adreseaza ne-ortodocsilor):
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm
Am "rasfoit" acest articol. Este tipic celor care se vor mai destepti decat Hristos. Am vazut ca articolul era plin de tot felul de citate din Biblie, care nu aveau legatura cu botezul (urmate de interpretari cu tinta). Am mai observat unele "concluzii" istorice.

Dar nu am gasit in acest articol "savant" invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli, referitoare, in mod clar, la botez. O sa va dau eu cateva astfel de invataturi:

"Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit".(Mate 16:16)

"Dar, cand au crezut pe Filip, care propovaduia Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu si a Numelui lui Iisus, au fost botezati, atat barbati cat si femei" (Fapte 8:12)

"Uite apa; ce ma impiedca sa fiu botezat?" Filip a zis: "Daca crezi din tota inima, se poate" (Fapte 8:36,37)

Am dat cateva exemple, din care reiese ca o conditie a botezului crestin este credinta celui care se boteaza.

Aceasta credinta, trebuie marturisita, la botez, spune Sfantul Apostol Petru (1 Petru 3:21)

Mantuitorul si Sfintii Apostoli conditioneaza botezul de: propovaduirea Evangheliei, ascultare, credinta si marturisirea credintei.

Dvs. (si cei ca dvs.) doriti sa desfiintati invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Apostolilor Sai cu niste nascociri aparute mai tarziu (si de care nu aveti curajul sa va debarasati).
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 18:15:09
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:

Presupui ca peste prunci nu s-a coborat Duhul Sfant. De ce? ?
Cred ca m-am exprimat cam neclar. Nu presupun, ci inteleg, ca in cazul botezului casei lui Cornelius, "S-a pogorat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul" (Fapte 10:44). Acestia, care au primit Duhul Sfant pentru ca ascultau Cuvantul, au fost botezati (vers.47,48). Vedeti vre-un copil in aceasta actiune?

Citat:
Pai tu ai idee, Litanu, ca din mana parintilor se vor cere sufletele copiilor la Infricosatoarea Judecata?
Stiu ca parintii sunt raspunzatori, in fata lui Dumnezeu, pentru copii lor. Dar, nu se achita de aceasta raspundere printr-un botez pe care Domnul nu l-a cerut.

Parintii sunt datori sa-si creasca copii intr-un mediu si spirit crestin, in asa fel incat, atunci cand vor putea alege, sa-L aleaga pe Hristos.
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 18:24:02
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Cred ca m-am exprimat cam neclar. Nu presupun, ci inteleg, ca in cazul botezului casei lui Cornelius, "S-a pogorat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul" (Fapte 10:44). Acestia, care au primit Duhul Sfant pentru ca ascultau Cuvantul, au fost botezati (vers.47,48). Vedeti vre-un copil in aceasta actiune?
copiii au avut urechile acoperite?
tu nu vezi ca negi puterea Sf. Duh? Aceasta este un pacat foarte mare.

Ai spus ca botezul tau ortodox a fost o "baita cu coregrafie". Este o exprimare hulitoare, imi pare foarte rau pt. tine ca nu esti capabil sa intelegi.
Botezul este o Taina. Este lucrarea Sf. Duh, iar ceea ce vorbesti tu este pacat impotriva Duhului Sfant.

Citat:
Stiu ca parintii sunt raspunzatori, in fata lui Dumnezeu, pentru copii lor. Dar, nu se achita de aceasta raspundere printr-un botez pe care Domnul nu l-a cerut.

Parintii sunt datori sa-si creasca copii intr-un mediu si spirit crestin, in asa fel incat, atunci cand vor putea alege, sa-L aleaga pe Hristos.
Lasati copiii sa vina la mine.
Nu a fost destul de clar?
Nimeni nu contesta ce spui despre educatie, botezul nu tine loc de educatie crestina.
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 18:49:14
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
copiii au avut urechile acoperite?
tu nu vezi ca negi puterea Sf. Duh? Aceasta este un pacat foarte mare..
Cine v-a spus ca acolo erau si copii?

Citat:
Ai spus ca botezul tau ortodox a fost o "baita cu coregrafie". Este o exprimare hulitoare, imi pare foarte rau pt. tine ca nu esti capabil sa intelegi..
Nu se poate numi botez ceea ce mi s-a facut cand eram bebelus. Eu nu eram prezent acolo (ma refer la prezenta constienta). Iar Sfanta Scriptura ne invata ca cel botezat trebuie sa creada si sa-si marturiseasca propria credinta.
Reply With Quote
Vechi 08.07.2009, 19:45:56
Hector's Avatar
Hector Hector is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2009
Locație: Jungla poreclita Bucuresti
Implicit

STIRE DE ULTIMA ORA

[size=200]OFF TOPIC !!![/size]

[size=1]Nu ar strica niste moderatori pe forumul acesta[/size]
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15