Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2009, 07:18:18
cris cris is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2005
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Suntem facuti barbati si femei doar trupeste de catre Dumnezeu, constiinta de gen ne-o formam singuri. Si ramanem cu aceasta constiinta fiindca e parte din memoria, identitatea noastra, asa cum nu putem fi altceva decat romani.
[COLOR=Red]Aceasta cugetare trebuie luata ca o parere[/COLOR], si voi incerca sa arat ca este [COLOR=Red]daunatoare[/COLOR], dar mai ales nedreapta fata de Dumnezeu si de scopurile Lui care nu pot fi decat de inaltare, si deci formulari ca aceasta [COLOR=Red]"decat romani"[/COLOR], care coboara rostul neamului la judecata obsteasca, este daunatoare

si la fel formularea [COLOR=Red]"doar trupeste"[/COLOR] este daunatoare pentru ca trimite la separatia dintre trup si suflet, adica la spiritualismul gnostic, spre Platon, spre Origen, subliniind importanta mai mare a sufletului, ceea ce este adevarat, dar pe planul individului, adica inainte de mantuire, pe cand prin trecerea la persoana, desi se cauta mantuirea SUFLETULUI, totusi OMUL intreg trup si suflet, si alte insusiri adaugate prin constiinta, virtuti divine, spre formarea Omului nou, creatie noua, prin Hristos, Al doilea Adam,

deci Omul intreg este cel important, Omul ca persoana cauta mantuirea sufletului sau, si a trupului sau in egala masura, dupa modelul treimic. De aceea in descrierea structurii omului, fara a renunta la dihotomie, devin prioritare descrierile treimice, specifice mantuirii(ex: minte, ratiune, simtire; sau minte ,inima ,vointa).

(de aceea se cheama obsteasca , pentru ca neamul este mai important pentru Dumnezeu decat individul, la judecata, adica la trecerea spre mantuirea deplina, unde se schimba raportul pentru ca omul devine persoana , adica asemenea cu Dumnezeul Treime, in loc de individ),

si daca extindem si spunem "decat familia", iarasi coboram rostul familiei , care este mai important, tot la judecata obsteasca, decat al femeii, sau barbatului, luati separat, dar rostul de femeie si de barbat si de copil, ca si cel de individ, sunt foarte importante la judecata particulara.

Familia , insa are un rol foarte important in mantuire, anume de a arata pentru majoritatea oamenilor, cum poate fi traita de catre oameni relatia dintre persoanele Sfintei Treimi, spre cea mai inalta virtute, dragostea divina.

Familia este prima veriga, cea mai de jos, dintr-un lant de modele treimice, pe care il regasim si intre episcop, preot , si diacon, pentru slujirile bisericesti, sau pentru preot, nas si fin, in nasterea in Imparatie daruita la Botez.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 19:33:08
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Mai intai ca in Biblie nu se spune sa ne te casatoresti, au ca nu e bine. Se spune ca fiecare sa faca dupa cum poate. Mai bine asa decat sa ramana singur si sa traiasca in pacat.
Pe urma problema cu femeia si barbatul este de-a dreptul derutanta. Am citit link-ul pus de Traditie.
Ba e, ba nu e. Ba este egala femeia cu barbatul si nu sunt deosebir, ba nu este, ca trebuie sa faca copii, ca barbtul are nu stiu ce harisma speciala.
Nimeni nu vorbeste clar. Cert este numai ca in ortodoxie (si catolicism) femeia nu are voie sa fie hirotonita. Ma rog, nu contest de fapt si nu-mi doresc.
Ni se cere clar sa facem diferenta intre femeie si barbat, in biserica: tinuta, locul in biserica, atributii, nu e voie in altar, etc.
Dar nimeni nu spune si revin la intrebarea mea, la ce sunt bune, din punct de vdeder social si religios, femeile necasatorite si cele fara copii.
Se mai si spune ca femeia se ca mantui numai prin nastere de prunci. Atunci cele care nu nasc, nici nu se vor mantui. De ce ne-a lasat totusi asa Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 20:36:00
cris cris is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Dar nimeni nu spune si revin la intrebarea mea, la ce sunt bune, din punct de vdeder social si religios, femeile necasatorite si cele fara copii.
Sper sa citesti acest mesaj in continuarea celor doua pe care le-am mai scris. Femeile fara copii au rostul de a fi fericite ca jumatati ale sotilor, de a fi sotia si sotul un intreg in fata lui Dumnezeu, uniti de iubirea ceruta de la Duhul Sfant. [COLOR=Blue]Din nevoile acestui intreg va rezulta si rolul social sau cel bisericesc. [SIZE=4]Familia[/SIZE] are un rol in Biserica. Acesta este modelul treimic.[/COLOR] Deci nu femeia sau barbatul separati. Se spune ca barbatul are rol de cap, adica rational, iar femeia de trup , adica sentimental, inima. Daca este altfel, sau sunt neputinte, trebuie remediate prin rugaciune si cerut ajutor pana fiecare ajunge sa aiba acest rol in familie.

Pentru cele necasatorite, rolul barbatului va fi luat de Hristos, adica se vor considera logodite cu El, la fel ca si calugaritele, dar in conditii mai comode, neputand duce greutatea Ascultarii, a Taierii Voii proprii, cerute in manastire. Dar daca "ard" adica isi doresc o relatie cu un barbat se pot casatori, spre deosebire de calugarite care depun juramant sa ramana asa.

Si sunt cele doua modele: Marta si Maria, slujirea cu fapte si rugaciunea. Una din aceste doua activitati trebuie sa aduca fericirea, una predomina , aduce mai multa liniste , limpezire si va ocupa mai mult timp. Acesta este rolul, ceea ce poti implini din inima.

Si smerita cugetare, care sa iti spuna: acesta este rolul meu, acum. Ma voi ruga, voi creste, si Dumnezeu va avea grija sa ma puna la treaba cand va veni vremea. Fericirea pe care deja o am , nici pe aceasta macar nu o meritam. Ai mila Doamne!
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 12:31:12
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

[COLOR=darkred]Rostul celor care nu pot avea copii[/COLOR] este acela de a arata acelora care au copilasi ca nu au facut nimic pentru aceasta, ca nu ei au hotarat sa poata avea copii, acestia din urma fiind darul lui Dumnezeu.

[COLOR=darkred]Cei fara copii[/COLOR], dar care petrec in rugaciune, adesea nasc intr-un tarziu, ca mangaiere a lui Dumnezeu. Cunosc o sotie de preot care a nascut abia la 43 de ani, un copilas minunat si deplin sanatos intru toate. Este minunata randuiala lui Dumnezeu.

Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 13:01:31
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Un om fara copiii m-a operat si am scapat de o suferinta trupeasca. O femeie fara prunci sta in fiecare zi de dimineata pana seara in biserica sa vanda cateva lumanari. Am vazut persoane necasatorite care donau sange si erau o zi pe saptamana voluntari. Si exemplele pot continua. Asa ca e bine sa ne uitam la noi, sa ne descoperim darurile si sa le inmultim.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 14:09:15
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Frumos ati spus costel si windorin.
Asa gandesc si eu.
Cei fara copii sau necasatoriti pot face multe si ar trebui priviti mai bine si primiti printre cei cu copii, casatoriti, sa se bucure impreuna de comorile date de Dumnezeu.
De multe ori sunt marginalizati.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 15:35:46
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Frumos ati spus costel si windorin. Asa gandesc si eu. Cei fara copii sau necasatoriti pot face multe si ar trebui priviti mai bine si primiti printre cei cu copii, casatoriti, sa se bucure impreuna de comorile date de Dumnezeu. De multe ori sunt marginalizati.
Pe acestia ii vor marginaliza doar aceia care nu au priceput nimic din lucrarea lui Hristos si din Evanghelia sa. Vor marginaliza aceia care vad lucrurile precum evreii din Vechiul Testament.

[COLOR=darkred]Crestinul are dragoste[/COLOR], cu atat mai mult fata de cei incercati sau in greutati.

Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Rostul candelei este sa arda si rostul omului este sa se roage NECTARIE Generalitati 13 12.01.2011 20:35:49
Celor care nu cred pana nu vad flying Biserica Ortodoxa Romana 297 01.05.2010 07:46:45
De ce nu da Dumnezeu copii tuturor celor ce-si doresc? sophia Botezul 6 08.05.2009 21:49:13
multumesc tuturor celor care mi-au raspuns Dorotheea Maslul 6 09.03.2007 15:41:32