![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca nu trebuie sa ne ascundem corpul de Dumnezeu, El este pretutindeni, vede tot si aude tot. E important sa constientizam asta tot timpul, si atunci nu vom face lucruri urate lui Dumnezeu niciodata, nu numai cand suntem in preajma icoanelor. Am citit in Patericul de la Solovet ca un Sfant Parinte a trait intr-o pestera zeci de ani in rugaciune, fara a purta haine.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Legat de prima varianta, trebuie sa fii bolnav sa gandesti asa. Legat de a doua, cred ca toti ne schimbam de haine intr'o camera cu icoane.
|
|||
|
|||
![]()
BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.
Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549): "9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti? Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu. Ce spune Dostoievski?
|
|
|||
|
|||
![]()
Din cate imi aduc aminte nu spune nimic in legatura cu asta.
Ba poate acolo unde spunea ca sunt 9 oameni in odaie, or fi mancand de fata cu icoanele, da, cred ca da.
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
||||
|
||||
![]()
:) Anna, si pe mine m-a intrigat topicul, pentru ca sunt incepatoare. La inceput, mi s-a parut habotnicie, mie nici prin cap nu imi trecea ca m-as putea rusina de icoane. Insa, pe masuram ce citeam postarile, intelegeam ca exista niste oameni foarte evlaviosi care gandesc si au trairi inalte (si ii respect foarte mult pentru asta). Nici prin cap nu imi trecea ca ar exista si canoane sau prevederi in ceea ce priveste aceasta situatie... Cu ce am ramas eu din acest topic este faptul ca ar trebui sa dobandesc evlavie. Sa nu iti inchipui ca acum ma rusinez de icoane (sunt mult prea nesimtitoare pentru asta), pentru ca asa am auzit ca trebuie, ci am inteles ca trebuie sa mai cresc duhovniceste si le multumesc celor care au postat aici pentru ca mi-au trezit acest sentiment.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ceea ce vrea sa spuna e ca anumite lucruri nu se fac in prezenta lucrurilor sfinte. Acoperind icoanele dai dovada de respect.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo. Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani). Citat:
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face!
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Icoanele din scoli | alexina | Stiri, actualitati, anunturi | 95 | 03.03.2014 12:36:26 |
Icoanele eretice | glykys | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 3 | 24.07.2013 22:25:47 |
ma intereseaza icoanele bizantine | carmenserghi | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 10 | 01.05.2011 10:07:43 |
Vor sa elimine icoanele din scoli | Va_iubesc | Stiri, actualitati, anunturi | 79 | 26.06.2010 15:56:53 |
Icoanele din scoli | eu4talk | Stiri, actualitati, anunturi | 15 | 26.06.2007 21:00:04 |
|