![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda Last edited by andreicozia; 06.09.2009 at 21:37:16. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doar la chestia cu baia, intradevar nu se pun icoane la baie. Nu se pun in general in spatii care nu sunt impotante sentimental pt trairea sarbatorilor de peste an. Daca ai un acaret langa casa unde-ti tii uneltele nu pui icoana acolo!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Batranii nostrii nu aveau multe icoane. Imi vine in minte casa strabunicii mele, in care am stat de cateva ori in copilarie. Avea cate o icoana pictata pe lemn, pusa la loc de cinste, in fiecare din cele trei camere ale casei. Tot loc de cinste aveau in inima ei si sfintii reprezentati in icoane. Lumea de astazi are nevoie mai mult ca oricand sa redescopere sensul icoanei autentice, dar prin multiplicarea in serie, cred se tinde mai mult spre relativizarea ei. Chiar un parinte profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ce detine si o editura cunoscuta, amintea la un moment dat ca doreste sa renunte la a mai reprezenta icoane pe copertile cartilor. Este lesne de inteles de ce. |
|
||||
|
||||
![]()
Decat o icoana pictata astazi, mai bine o icoana lipita maiestros pe lemn, reproducere dupa una veche de sute de ani.
Nu mai avem inima sa pictam cum trebuie. Asa ca, nu banii ar fi problema, ci calitatea si frumusetea icoanei. Putem da cateva milioane pe o icoana, o data in viata, iar apoi, zeci de ani sa nu mai luam nici una. Dar trebuie ca acea icoana pictata sa ne patrunda pana la inima. Iar acest lucru eu nu il simt aproape niciodata in fata icoanelor noi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si inca ceva, daca esti casatorita, nu stiu daca merge sa ai icoane in camera in care... Intreaba totusi si un duhovnic. Bogdan. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oare trupul, lucrarea mainilor lui Dumnezeu, sa fie ceva de rusine inaintea sfintilor din icoane ? Oare Domnul, care vede pana in adancul inimii, nu vede prin haine ? Oare sfintii, care ne cunosc si ei inimile, nu ne cunosc si trupul ? Oare cand facem baie, nu este de fata si Domnul, si ingerul pazitor si toti sfintii ? Daca inima este curata, tot trupul va fi curat, iar daca inima este murdara, degeaba ne ingrijim de curatenia trupului. Haideti sa privim drept lucrurile. Sa le privim curat si sa intelegem ca la Domnul toate trebuiesc luate cu multumire, iar termenii "curat" si "necurat" nu mai sunt cuvinte propovaduite de Hristos, ci cuvinte ale Vechiului Testament. Curatia si necuratia inimii ne apropie sau ne departeaza de Dumnezeu.
|
|||
|
|||
![]()
Da, windorin, ce frumos spui.
Daca Dumnezeu ii cununa pe cei dopi la biserica, iar cununia este o sfanta taina, de ce ar fi de rusine ca viata intima a cuplului sa se petreaca departe de icoane? Este un oarecare maniheism in gandirea asta.. Sau mai degraba un fel de fals angemism, ca si cum trupul ar fi de fapt murdar. Murdar este pacatul. De el sa ne fie rusine in fata icoanelor.
|
||||
|
||||
![]()
De acord. Daca umbli gol prin fata icoanelor anume cu intentia de a umbla gol in fata icoanelor acesta este pacat. Dar daca inima ta este curata si nu intentionai nici un fel de simbolisme ci pur si simplu te schimbai atunci acesta nu ar trebui sa fie pacat. Aceasta este parerea mea, pentru una avizata consultati scripturile si sfintii parinti.
|
||||
|
||||
![]()
Nu Dorin, e mai comod sa ne impacam cu gandul ca Dumnezeu este prezent doar intr-un anumit loc. A spune ca e prezent peste tot, ne-ar deranja. Nu am mai avea asa mult loc de manevra. Ne convine mai mult un Dumnezeu departat, pentru ca e mai lejer si mai putin presant. Off, cand vom intelege cuvintele psalmistului "Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi? De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti"
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Icoanele din scoli | alexina | Stiri, actualitati, anunturi | 95 | 03.03.2014 12:36:26 |
Icoanele eretice | glykys | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 3 | 24.07.2013 22:25:47 |
ma intereseaza icoanele bizantine | carmenserghi | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 10 | 01.05.2011 10:07:43 |
Vor sa elimine icoanele din scoli | Va_iubesc | Stiri, actualitati, anunturi | 79 | 26.06.2010 15:56:53 |
Icoanele din scoli | eu4talk | Stiri, actualitati, anunturi | 15 | 26.06.2007 21:00:04 |
|