Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.09.2009, 00:48:45
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.

Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549):

"9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti?

Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 15:43:36
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
BogdanF2 are dreptate. Ortodocsii cinstesc lucrurile sfinte si in Biserica si in intimitate in propria odaie. “Ca pe Imparatul tuturor primiti…” Daca celui mai marunt sef nimeni nu-i intoarce spatele, atunci cum sa indraznesti sa te dezbraci in fata “ferestrelor catre cer”? Faptul ca El oricum vede si stie tot nu scuza nimanui lipsa de respect.

Iata raspunsurile vladicai Nifont al Novgorodului la intrebarile lui Kiril consemnate de Sigismund Herberstein, ambasador imperial pe linga Marele Duce al Moscovei in lucrarea Rerum Moscoviticarum Comentarii (1549):

"9. Intrebare: Iti este permis sa te culci cu nevasta intr-o camera unde sint sfinte icoane pe pereti?

Raspuns: Nu-ti scoti crucea de la git inainte de a intra la nevasta? Tot asa nu este ingaduit sa te culci cu nevasta daca icoanele nu sint bine acoperite sau ascunse privirii."
Dar sa mananci in odaie cu icoanele poti?

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 17:36:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Nu stiu. Ce spune Dostoievski?
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 19:37:51
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
Nu stiu. Ce spune Dostoievski?
Din cate imi aduc aminte nu spune nimic in legatura cu asta.
Ba poate acolo unde spunea ca sunt 9 oameni in odaie, or fi mancand de fata cu icoanele, da, cred ca da.

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 21:12:02
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
:) Anna, si pe mine m-a intrigat topicul, pentru ca sunt incepatoare. La inceput, mi s-a parut habotnicie, mie nici prin cap nu imi trecea ca m-as putea rusina de icoane. Insa, pe masuram ce citeam postarile, intelegeam ca exista niste oameni foarte evlaviosi care gandesc si au trairi inalte (si ii respect foarte mult pentru asta). Nici prin cap nu imi trecea ca ar exista si canoane sau prevederi in ceea ce priveste aceasta situatie... Cu ce am ramas eu din acest topic este faptul ca ar trebui sa dobandesc evlavie. Sa nu iti inchipui ca acum ma rusinez de icoane (sunt mult prea nesimtitoare pentru asta), pentru ca asa am auzit ca trebuie, ci am inteles ca trebuie sa mai cresc duhovniceste si le multumesc celor care au postat aici pentru ca mi-au trezit acest sentiment.
Vechi 26.09.2009, 23:53:06
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Nu vad logica. Doar nu poti sa spui ca icoanele devin "inactive" daca pui ceva pe ele. Adica sfintii si Dumnezeu ne vad numai cand le dam noi voie? Nu-i logic.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2009, 06:14:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu vad logica. Doar nu poti sa spui ca icoanele devin "inactive" daca pui ceva pe ele. Adica sfintii si Dumnezeu ne vad numai cand le dam noi voie? Nu-i logic.
Ceea ce vrea sa spuna e ca anumite lucruri nu se fac in prezenta lucrurilor sfinte. Acoperind icoanele dai dovada de respect.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 01:29:57
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Mi se pare foarte aiurea tot pasajul.
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo.
Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani).

Citat:
Iarasi lipsa de logica elementara si o propozitie extrem de dubioasa!
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face!
Vechi 28.09.2009, 03:04:06
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Mi se pare foarte aiurea tot pasajul.
Plus ca vine dintr-o vreme cand Biblia nici macar nu era tradusa in limbile unde se propovaduia. Slujbele se tineau in limba latina si evident ca nu intelegea nimeni ce spune/canta/citeste preotul acolo.
Nu-mi scot crucea de la gat decat foarte rar si impus de imprejurari (ex. radiografie plamani).

Iarasi lipsa de logica elementara si o propozitie extrem de dubioasa!
Mai intai te duci cu viitoarea nevasta la Dumnezeu si ceri binecuvantare dupa care cand vrei sa faci ceea ce este nu numai permis dar si BINECUVANTAT, brusc trebuie sa-ti fie rusine si sa acoperi(?!?!) icoanele??? Sa le acoperi? Adica daca ai acoperit icoana ai acoperit ochii lui Dumnezeu sau cum?? Fratele meu, daca vezi ca faci ceva urat si rusinos nu o mai face!
1. As putea sa stiu ce fel de competente iti arogi atunci cind cataloghezi drept aiuristice sau lipsite de logica afirmatiile unui episcop ortodox?

2. Ma indoiesc ca in Rusia slujbele s-au tinut vreodata in alte limbi decit greaca si slavona. Ai auzit vreodata de Chiril si Metodie apostolii slavilor? - La 1549 se slujea in slavona, limba pe care o intelegeau perfect toti slavii care populau Rusia.

3. De cel putin doua ori am spus mai inainte ca prin acoperirea icoanelor nu te ascunzi de Dumnezeu, ci dai dovada de respect fata de lucrurile sfinte. Dupa logica ta ai putea sa te culci cu nevasta si in biserica pentru ca ai face un lucru permis si chiar in locul in care te-a binecuvintat Dumnezeu.

3. Eu nu pot fi fratele tau pentru ca fratii mei sint ortodocsii.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 03:29:57
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Implicit

Citat:

3. Eu nu pot fi fratele tau pentru ca fratii mei sint ortodocsii.
Aici cred ca gresesti! Toti suntem frati in Hristos! Si musulmanul e frate cu noi, chiar daca se afla in ratacirea diavoleasca! Toti suntem fii lui Dumnezeu, deci suntem frati!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04