Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.10.2009, 18:22:08
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
Despre chinurile vesnice ale iadului este neaparat de trebuinta noua,tuturor, sa avem o imagine cat mai clara,mai exacta si in adevarul credintei ortodoxe. Chinurile,sau muncile iadului exista si sunt foarte adevarate,la fel de adevarate precum existenta sfintilor,si sunt realitati asa cum au fost prezentate chiar de sfinti. Mai jos o sa postez o intamplare traita de un ucenic al Sfantului Serafim de Sarov.
Eu cred ca din invataturile Sfintilor Parinti si scrierile filocalice retinem mai mult iadul ca suferinta ontologica- o vesnicie a singuratatii. Sfantul Macarie se ruga pentru cei din iad si a intrat in dialog cu sufletul unui preot pagan si l-a intrebta pe acesta in ce consta suferinta din iad, iar acesta ii raspunde - in neputinta de a vedea fata celui de langa tine- deci o lipsa a comuniunii dar nu o suferinta fizica. Noi continuam sa existam prin suflet care este imaterial. Cum va fi supus sufletul, pana la a doua venire a lui Hristos cand va primi si trupul, unei suferinte materiale?
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 18:22:19
aurel1211 aurel1211 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.11.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul

Cateva posibile interpretari:

- intunericul cel mai dinafara = singuratatea la care ne duce egoismul
- viermele neadormit = vesnicia, fara-de-sfarsitul raului de care n-am vrut sa ne curatim
- tartarul = inghetarea in static, in moarte, in nedevenire, in monotonie din cauza lenei
- focul gheenei = imposibilitatea de a mai raspunde iubirii divine care traverseaza orice stare a existentei - vezi pictura de la Voronet cu focul iubirii care izvoraste din tronul Lui Hristos

Tu cand ai timp liber mai mergi pe la penticostali si matorii lui Iehova ca vad ca le impartasesti ideile lor .
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 20:05:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
De unde stii?
Fiul ratacitor
Vechi 09.10.2009, 20:07:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

[quote=topcat;172216]Sint ateu si voi ramine asa, iar comportamentul oricum nu mi-l voi schimba, chiar daca citesc sau nu Biblia.
Nu conteaza cum o citesc si cum o citez, concluziile trebuie sa fie aceleasi
[quote]

Aha! Asta nu este o atitudine prea stiintifica. Stii dinainte concluzia, indiferent de cercetari? ;-)
Vechi 09.10.2009, 20:23:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de aurel1211 Vezi mesajul
Tu cand ai timp liber mai mergi pe la penticostali si matorii lui Iehova ca vad ca le impartasesti ideile lor .
Florin-Ionut a citat destul din parinti ca sa-si sustina ideile. Nu e cazul sa fie acuzat de sectarism. Mai degraba cei care iau totul la talpa literei gandesc ca unii sectanti.
Daca e pe asa, sa ne scoatem un ochi fizic cand cadem in ispita ca ne-am uitat dupa cineva, ca sa fim consecventi.
Vechi 09.10.2009, 20:40:56
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit pt.florin-ionut

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Draga domnule,

Eu nu cred de exemplu in ce ne spune Parintele Cleopa despre Iad, nici in povestirile unora care spun ca s-au intors de acolo. Chiar daca Dumnezeu vrea sa ne arate cat de chinuitor este Iadul, noi nu putem sa intelegem raul decat prin simturile noastre limitate pe care le avem acum. De exemplu noi nu putem sa ne imaginam vesnicia, deci 3 minute petrecute de oarecine acolo sunt simtite ca sute de ani...

Avem iarasi un exemplu clasic de interpretare a literei la talpa ei. Viermi care intra pe nas? Foc de miliarde de grade?... Rad si eu de imaginatia unora impreuna cu ateii.

Cateva posibile interpretari:

- intunericul cel mai dinafara = singuratatea la care ne duce egoismul
- viermele neadormit = vesnicia, fara-de-sfarsitul raului de care n-am vrut sa ne curatim
- tartarul = inghetarea in static, in moarte, in nedevenire, in monotonie din cauza lenei
- focul gheenei = imposibilitatea de a mai raspunde iubirii divine care traverseaza orice stare a existentei - vezi pictura de la Voronet cu focul iubirii care izvoraste din tronul Lui Hristos
"Cateva posibile interpretari": Mai frate daca ne lasam in baza interpretarilor noastre si nesocotim scrierile sf.parinti si invatatura bisericii,ne mai numim noi crestini-ortodocsi? Intreaba-ti duhovnicul si vezi ce-ti raspunde la aceste "pareri personale".Daca in iad suntem lipsiti de trupul materialnic(ai citit ce a spus fratele acelui calugar),ca trupul materialnic nu poate intra in iad si sa ramana viu sau intreg.Dar asta nu inseamna ca sufletul in iad este lipsit de simturi,si marturiile confirma acest lucru. Si apropo de sectari si penticostali,unul din motivele care ei si-au umplut bisricile,(nu vreau sa insinuez ca tu frecventezi sectarii)si ma refer din 90' incoace, este lipsa cunoasterii a credintei noastre ortodoxe.Aceasta este principala cauza, necunoasterea trairii duhovnicesti,nepunerea in practica a invataturii bisericii ortodoxe,neincredintarea in adevarul trait de sfintii parinti.Daca stim ca in credinta ortodoxa adevarul este absolut si nemodificat,si in plinatatea Lui,cum de umblam cu jumatati de masura?Ceilalti au ciuntit adevarul si umbla cu jumatati de masura,sa avem grija sa nu cadem in plasa lor.Intreaba-ti duhovnicul de toate acestea si sa auzim de bine.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 20:43:24
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Florin-Ionut a citat destul din parinti ca sa-si sustina ideile. Nu e cazul sa fie acuzat de sectarism. Mai degraba cei care iau totul la talpa literei gandesc ca unii sectanti.
Daca e pe asa, sa ne scoatem un ochi fizic cand cadem in ispita ca ne-am uitat dupa cineva, ca sa fim consecventi.
cum e cu talpa literii sora Fany71?Acele interpretari sunt de la sf,parinti?
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 20:45:25
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
cum e cu talpa literii sora Fany71?Acele interpretari sunt de la sf,parinti?
Chiar daca unii dau replici din astea care nu sunt intemeiate, au totusi rolul de a trezi la realitate pe cei care umpla pe alte carari.
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 20:45:57
aurel1211 aurel1211 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.11.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Hai sa fim un pic seriosi . Uite ce a scris . Acuma lumea nu e oarba . Sa nu ne ascundem dupa un deget crezand ca cel de langa mine nu ma vede .
Reply With Quote
Vechi 09.10.2009, 20:47:10
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Eu cred ca din invataturile Sfintilor Parinti si scrierile filocalice retinem mai mult iadul ca suferinta ontologica- o vesnicie a singuratatii. Sfantul Macarie se ruga pentru cei din iad si a intrat in dialog cu sufletul unui preot pagan si l-a intrebta pe acesta in ce consta suferinta din iad, iar acesta ii raspunde - in neputinta de a vedea fata celui de langa tine- deci o lipsa a comuniunii dar nu o suferinta fizica. Noi continuam sa existam prin suflet care este imaterial. Cum va fi supus sufletul, pana la a doua venire a lui Hristos cand va primi si trupul, unei suferinte materiale?
Adevarat suflet imaterial, dar cu multe suferinti,frate Georgeval.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vesnicia iadului costi21 Din Noul Testament 14 26.02.2013 17:01:34
Focul iadului Profetul de carton Secte si culte 500 29.12.2012 16:49:09
Socant: avem dovada existentei iadului! Florin-Ionut Alte Religii 11 11.11.2010 17:08:08
O descriere a iadului islamic... scrabble Religia Islamica 31 08.01.2010 20:58:01