Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Draga domnule,
Eu nu cred de exemplu in ce ne spune Parintele Cleopa despre Iad, nici in povestirile unora care spun ca s-au intors de acolo. Chiar daca Dumnezeu vrea sa ne arate cat de chinuitor este Iadul, noi nu putem sa intelegem raul decat prin simturile noastre limitate pe care le avem acum. De exemplu noi nu putem sa ne imaginam vesnicia, deci 3 minute petrecute de oarecine acolo sunt simtite ca sute de ani...
Avem iarasi un exemplu clasic de interpretare a literei la talpa ei. Viermi care intra pe nas? Foc de miliarde de grade?... Rad si eu de imaginatia unora impreuna cu ateii.
Cateva posibile interpretari:
- intunericul cel mai dinafara = singuratatea la care ne duce egoismul
- viermele neadormit = vesnicia, fara-de-sfarsitul raului de care n-am vrut sa ne curatim
- tartarul = inghetarea in static, in moarte, in nedevenire, in monotonie din cauza lenei
- focul gheenei = imposibilitatea de a mai raspunde iubirii divine care traverseaza orice stare a existentei - vezi pictura de la Voronet cu focul iubirii care izvoraste din tronul Lui Hristos
|
"Cateva posibile interpretari": Mai frate daca ne lasam in baza interpretarilor noastre si nesocotim scrierile sf.parinti si invatatura bisericii,ne mai numim noi crestini-ortodocsi? Intreaba-ti duhovnicul si vezi ce-ti raspunde la aceste "pareri personale".Daca in iad suntem lipsiti de trupul materialnic(ai citit ce a spus fratele acelui calugar),ca trupul materialnic nu poate intra in iad si sa ramana viu sau intreg.Dar asta nu inseamna ca sufletul in iad este lipsit de simturi,si marturiile confirma acest lucru. Si apropo de sectari si penticostali,unul din motivele care ei si-au umplut bisricile,(nu vreau sa insinuez ca tu frecventezi sectarii)si ma refer din 90' incoace, este lipsa cunoasterii a credintei noastre ortodoxe.Aceasta este principala cauza, necunoasterea trairii duhovnicesti,nepunerea in practica a invataturii bisericii ortodoxe,neincredintarea in adevarul trait de sfintii parinti.Daca stim ca in credinta ortodoxa adevarul este absolut si nemodificat,si in plinatatea Lui,cum de umblam cu jumatati de masura?Ceilalti au ciuntit adevarul si umbla cu jumatati de masura,sa avem grija sa nu cadem in plasa lor.Intreaba-ti duhovnicul de toate acestea si sa auzim de bine.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!