Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2009, 15:40:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Sigur ca da, daca e pacat macar sa spuna o singura data ca e pacat. N-a facut-o, din contra chiar:
Luca 12
47 Robul acela, care a știut voia stăpânului său, și nu s-a pregătit deloc, și n-a lucrat după voia lui, va fi bătut cu multe lovituri.

48 Dar cine n-a știut-o, și a făcut lucruri vrednice de lovituri, va fi bătut cu puține lovituri. Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; și cui i s-a încredințat mult, i se va cere mai mult.
49 Eu am venit să arunc un foc pe pământ. Și ce vreau decât să fie aprins chiar acum!
50 Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, și cât de mult doresc să se îndeplinească!
51 Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Eu vă spun: nu; ci mai degrabă desbinare.
Deci, nu cred avea prea multe apasari in legatura cu razboiul pentru dreptate si morala
47-48: Versetele fac parte dintr-o parabola care le explica modul in care trebuie asteptata Judecata. Pildele sunt spuse pe potriva ascultatorilor, cu exemple din viata de zi cu zi, ca sa inteleaga toata lumea: si pescarii, si agricultorii, si slugele, si stapanii. Eu nu vad aici nici o incurajare la sclavie, ci un exemplu din realitatea cruda care era in VT, era si acum 2000 de ani si este si acum.

49: Focul poate sa fie acelasi foc al iadului, adica iubirea Lui Dumnezeu catre creaturile Sale - doar presupun.

50: Este Jertfa Fiului de bunavoie, din iubire, pentru a ne scapa de moartea cea rea.

51: Verset pe care-l stie orice ateu care se respecta... :) Insa inteles anapoda, pentru ca Dumnezeu a prestiut si a prezis ceea ce va urma si a spus-o in felul asta. Adica: vor urma razboaie si crime si inchizitii samd din cauza ca unii vor intelege prost crestinismul, altii vor profita pe urma lui si altii vor lupta impotriva crestinilor. Dar acestea s-au intamplat / nu se vor intampla ca asa vrea Hristos, ci din rautatea lumii. O simpla profetie, domnule Topcat.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 15:44:39
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
47-48: Versetele fac parte dintr-o parabola care le explica modul in care trebuie asteptata Judecata. Pildele sunt spuse pe potriva ascultatorilor, cu exemple din viata de zi cu zi, ca sa inteleaga toata lumea: si pescarii, si agricultorii, si slugele, si stapanii. Eu nu vad aici nici o incurajare la sclavie, ci un exemplu din realitatea cruda care era in VT, era si acum 2000 de ani si este si acum.

49: Focul poate sa fie acelasi foc al iadului, adica iubirea Lui Dumnezeu catre creaturile Sale - doar presupun.

50: Este Jertfa Fiului de bunavoie, din iubire, pentru a ne scapa de moartea cea rea.

51: Verset pe care-l stie orice ateu care se respecta... :) Insa inteles anapoda, pentru ca Dumnezeu a prestiut si a prezis ceea ce va urma si a spus-o in felul asta. Adica: vor urma razboaie si crime si inchizitii samd din cauza ca unii vor intelege prost crestinismul, altii vor profita pe urma lui si altii vor lupta impotriva crestinilor. Dar acestea s-au intamplat / nu se vor intampla ca asa vrea Hristos, ci din rautatea lumii. O simpla profetie, domnule Topcat.
Sigur ca poate fi interpretat pozitiv textul, nu exclud acest lucru.
Te-am rugat insa sa imi dai un singur exemplu in care sclavia sa fie considerata pacat, in mod explicit.
Tin sa precizez ca daca ar fi existat un asemenea indemn, sclavia ar fi disparut demult, si cu aceasta un pacat.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 15:53:33
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Te-am rugat insa sa imi dai un singur exemplu in care sclavia sa fie considerata pacat, in mod explicit.
Tin sa precizez ca daca ar fi existat un asemenea indemn, sclavia ar fi disparut demult, si cu aceasta un pacat.
Nu stiu, ii las pe experti sa raspunda.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 15:58:40
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu stiu, ii las pe experti sa raspunda.
Te asigur ca nu exista un raspuns.
Poti doar sa ignori impasul si sa-ti spui "stie Dzeu"
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 20:46:32
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Sigur ca poate fi interpretat pozitiv textul, nu exclud acest lucru.
Topcat, ce intelegi tu prin sclavie ca pacat? Faptul de a fi sclav sau faptul de a-i face pe unii sclavi? Dumnezeu nu a venit sa darame randuielile lumesti, pentru ca asa, si evreii erau sclavii romanilor si gandeau cum poate te gandesti si tu, ca trebuie sa vina un Mesia care sa ii dezrobeasca. Hristos nu a venit pentru asta, sa elibereze sclavii (stricto sensu) de sub robia stapanitorilor, ci sa ne elibereze pe noi toti, sclavii pacatului (vezi ca sclavia nu este doar o stare de fapt politica!) de sub stapanirea acestuia. Ce voiai acum, sa rosteasca Hristos niste discursuri nationaliste, sa lupte cu sabia pentru abolirea sclaviei? pai ce dovada mai buna de respingere a sclaviei vrei decat jertfa Sa pentru pacatele noastre? Hristos a venit sa se rastigneasca pentru pacatele mele si ale tale, pentru a nu mai fi sclavii pacatului si ai intunericului. Stapanirile lumesti sunt vremelnice, dar pacatului si intunericului ii cad toti robi, de la cel mai mare imparat pana la ultimul sclav al acestuia.
Vechi 12.10.2009, 21:07:04
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Topcat, ce intelegi tu prin sclavie ca pacat? Faptul de a fi sclav sau faptul de a-i face pe unii sclavi? Dumnezeu nu a venit sa darame randuielile lumesti, pentru ca asa, si evreii erau sclavii romanilor si gandeau cum poate te gandesti si tu, ca trebuie sa vina un Mesia care sa ii dezrobeasca. Hristos nu a venit pentru asta, sa elibereze sclavii (stricto sensu) de sub robia stapanitorilor, ci sa ne elibereze pe noi toti, sclavii pacatului (vezi ca sclavia nu este doar o stare de fapt politica!) de sub stapanirea acestuia. Ce voiai acum, sa rosteasca Hristos niste discursuri nationaliste, sa lupte cu sabia pentru abolirea sclaviei? pai ce dovada mai buna de respingere a sclaviei vrei decat jertfa Sa pentru pacatele noastre? Hristos a venit sa se rastigneasca pentru pacatele mele si ale tale, pentru a nu mai fi sclavii pacatului si ai intunericului. Stapanirile lumesti sunt vremelnice, dar pacatului si intunericului ii cad toti robi, de la cel mai mare imparat pana la ultimul sclav al acestuia.
Inteleg prin sclavie ceea ce dex-ul considera ca intelege.
Adica "persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân de sclavi pentru care muncește"
Vorbeam deci despre detinerea de sclavi, astazi considerata profund imorala. Era un exemplu de bine-rau ce nu e continut sau propavaduit de Biblie. Daca Hristos avea viziune, ceea ce ne asteptam de la un zeu, ar fi spus macar doua cuvinte despre aceasta imoralitate, chiar daca fara efect imediat, macar ar fi ajutat la devansarea abolirii sclaviei in lume. Din contra, unele texte interpretate literal (si, sa recunoastem, interpretarea literala e cea mai facila), coroborate cu unele explicite din Vechiul Testament, incurajau sclavia.
Altfel, jerta lui Hristos pentru pacatele mele sau ale tale mi se pare patetica, dar asta e alta discutie.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 22:42:43
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Topcat, fiecare intelege ce vrea, vad. Si cine are urechi de auzit, aude. Ce vrei mai mult decat jertfa Mantuitorului nu stiu! Dar tu cauta, cauta si cerceteaza! :) ca ai sa gasesti!
Vechi 13.10.2009, 09:40:46
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Ce vrei mai mult decat jertfa Mantuitorului nu stiu!
Era suficient ca Moise sa fi primit niste legi din care sa rezulte din prima ceea ce Hristos nu a reusit sa transmita nici macar din a doua.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 10:07:40
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Era suficient ca Moise sa fi primit niste legi din care sa rezulte din prima ceea ce Hristos nu a reusit sa transmita nici macar din a doua.
Mie mi se pare ca si sclavia ar putea intra sub incidenta celei de-a zecea porunci, sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau (adica ii poftesti libertatea, pe care i-o si furi, deci porunca 8 ). Tu vrei numai mura in gura... Voiai si o porunca speciala pentru interzicerea drogurilor oare? Di Noul Testament se transmite foarte clar lepadarea de bunurile lumesti (unde si sclav - bun lumesc) si, mai ales, iubirea aproapelui (daca il iubesti, nu il faci sclav! ).
Vechi 13.10.2009, 10:14:46
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Implicit De-a rasu'-plansu'

Citat:
Doamne-ajuta!

Mi-aduci aminte de o comedie: "Dumnezeu pentru o zi". Noi nu cunoastem nici macar fortele de coeziune care armonizeaza universul, nu stim ce este viata, nu stim ce e dincolo de noi, nu stim cine suntem, dar ne dam cu parerea cum ar fi fost mai bine sa faca/sa fi facut Dumnezeu ...

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? romandragut Generalitati 291 20.12.2013 07:33:02
Lupta noastra Florin-Ionut Pocainta 21 28.10.2010 21:22:07
Oamenii de stiinta vorbesc despre Dumnezeu... amatyyy Generalitati 0 10.05.2009 13:51:19
cer oamenii ajutorul lui Dumnezeu?...si dupa uita. alexa.oni Generalitati 10 30.12.2007 13:54:55