![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
1. de ce facem pomana pentru morti? de ce la anumite date?
Pentru ca nu sunt morti, ci adormiti. Ei au ajuns la viata vesnica, asteptand hotararea Judecatii de Apoi. Pentru ca acela date s'au impamantenit in popor, bazandu'se pe numere specific crestine. 3, 9, 12, 40. Din punct de vedere material, trupul celui adormit comporta anumite schimbari la aceste intervale de timp. Deci nu au fost alese la nimereala. 2. de ce ne rugam pentru cei adormiti? la ce-i ajuta, pe cei morti rugile noastre? Pentru ca nu stim exact starea lor de dupa moarte. Atunci cand un prieten mijloceste pentru tine un lucru, tu poti primi acel lucru si datorita mijlocirii acelui prieten. Tot asa este si acum. Copiii isi pomenesc parintii, iar parintii pot primi mila si iertare pentru pacatele savarsite. Ei primesc mila pentru dragostea, rugaciunea si vrednicia copiilor lor. Pentru faptul ca, desi nu au avut viata sfanta, au crescut copii rugatori pentru lume. Sunt ajutati tocmai pentru ca nu exista o separare radicala intre cei vii si cei morti. Singura diferenta este ca cei vii inca mai pot lucra la mantuire, pe cand cei adormiti doar asteapta. Rugaciunile pentru cei adormiti sunt foarte vechi, inca dintru inceput. 3. de ce trebuie sa-i pomenim in biserica? daca ne strangem rudele si prietenii nu este suficient? Preotul are un har mare, acela al Tainei Hirotoniei, pe care nici un mirean nu il are. Sincer, doar un inconstient ar refuza rugaciunile unuia "mai cu putere" decat el. 4. unde scrie in Biblie despre toate acestea? dar sa nu fie anumite trimiteri, ci sa scrie clar. Nu am gasit inca nici eu. Dar am certitudinea ca exista, iar intreaga invatatura de credinta ortodoxa se articuleaza pe aceasta.
|
|||
|
|||
|
Evanghelic nu inseamna sectant, ci crestin protetant. In Germania 'biserica evanghelica' sunt cea mai raspandita forma de protestantism, o unire intre reformati si luterani.
Evanghelist este alta ramura a protestantisului, care ia Biblia foarte ad literam. Dar tot nu este o secta. Cu sectantii este greu sau imposibil de discutat, insa cu protestantii, mai ales cei care intreaba, este foarte posibil!
|
|||
|
|||
|
Despre pomenirea mortilor cititi aici:http://www.crestinortodox.ro/viata-d...ntru-cei-morti
Va mai recomand si "Liturgica speciala" a Par. Ene Braniste . Gasiti acolo tot ce va intereseaza despre Randuielile in legatura cu sfarsitul omului si cu grija pentru cei raposati. |
|
|
||||
|
||||
|
intrebarea nu era pentru a ma pune in incurcatura, era doar o curiozitate. nici eu nu cunosc foarte bine multe lucruri, si prin aceste intrebari invat si eu. :) eu ma deschis discutia tot din curiozitate, si de data asta curiozitatea nu m-a "omorat". asa am inceput sa citesc, pentru ca este foarte greu cand cineva exemplifica ceva cu versete din Biblie , si tu te uiti ca mata-n calendar si nu poti sa combati. asa ma bucur ca exista acest forum unde pot intreba si acest site unde pot citi fara sa-mi mie teama ca dau de vreo erezie :)
glykys.... nu te poti feri de cei care nu-s ortodoxi, se poate intampla sa-ti fie colegi, sau colaboratori. ce te faci atunci? iti schimbi serviciul? sau poate ai angajati. cu ei ce faci? ca nu se intreaba la interviu religia. sau daca afli mai tarizu ca este din alt cult, dar este exemplar la serviciu...il dai afara? cam greut. nu toti sunt "propovaduitori de tramvai", cei care sunt ca raia si vor prin orice mijloc sa te faca sa te "schimbi". multi confunda religia cu credinta. poate ca am ales o cale mai grea: de a sta cu tigara in buzunar si a nu fuma, decat a ma feri sa vad tigara. :) |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Deci majoritatea sufera o spalare de creier, si nu pot procesa nimic altceva din ce aud, pentru ca nu pot, ei de fapt nu pot gandi...li se dau de memorat cateva foi cu citate si explicatii ( facute de pastor evident...nu ca ar fi ei capabili sa ingaime 3 cuvinte cand citesc un citat pur si simplu...desi cica Biblia se explica singura, pai atunci de ce ratonii mei rage pastorul ala in fata tuturor ????) Ideea e ca e timp pierdut, cel alocat lor...dar daca insa e pentru tine si pentru a te edifica, iti dai seama ca e tot ce se mai poate mai frumos!Succes! Doamne ajuta! Last edited by AndruscaCIM; 11.11.2009 at 14:37:09. |
|
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"29. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." (Matei 22) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
8. "Cine săvârșește păcatul este de la diavolul, pentru că de la început diavolul păcătuiește. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului." (1 Ioan 3) Citat:
Citat:
Îmi place optimismul dvs., însă trebuie să vă dezamăgesc: nu veți întâlni în Scripturi așa ceva! Din nefericire, aveți dreptate. Eu aș fi însă ceva mai îngăduitor: Nu întreaga învățătură de credință ortodoxă se articulează pe lipsa argumentului biblic ori pe necunoașterea Scripturii, ci doar acele învățături preluate din păgânism (cum e și cazul pomenilor și rugăciunilor pentru morți). |
|
|
||||
|
||||
|
Cat despre locul unde se aseaza sufletele oamenilor dupa moarte, potrivit cu pilda bogatului nemilostiv si saracului Lazar ( Luca 16,19-31 ) , Sfanta Biserica ne invata asa : timp de doua zile dupa moarte sufletul este purtat de ingerul pazitor peste tot in lume, pe unde a trait si a facut fapte bune sau rele si isi aminteste de toate cele din pruncie pana in ceasul mortii. In a treia ei este dus la Dumnezeu, iar la 40 de zile i se randuieste loc de odihna sau osanda. In Pravila Mare de la Targoviste, capitolul 162, spune ca " sufletul, de multa dragoste a trupului ( sau ) , caci s-a despartit de dansul, uneori merge la casa aceea unde a fost in viata, iar alteori la mormantul unde este trupul ingropat. Iar imbunatatitul si dreptul suflet merge pe la locurile unde avea obiceiul sa se roage pentru mantuirea lui si face doua zile pe pamant. Iar a treia zi merge sufletul impreuna cu ingerul sau la cer si sta inaintea groaznicutui scaun si se inchina inaintea lui Dumnezeu. Pentru aceea se face a treia zi Sfanta Liturghie si pomana pentru cel mort. Iar daca se inchina lui Dumnezeu merge cu ingerul de ii arata bogatele si frumoasele lacasuri ale sufletelor dreptilor si ale sfintilor care au facut voia lui Dumnezeu in lume. Toate acestea le vede sufletul atunci ( de la a patra pana la a noua zi ) . Iar a noua zi merge iar de se inchina lui Dumnezeu. Pentru aceasta se face Litughie si pomenire la a noua zi. Apoi il duce ingerul si ii arata toate muncile cele de dedesubt ( din iad ) pana la 40 de zile, ( cand se inchina a treia oara Prea Sfintei Treimi ) . Pentru aceasta se fac liturghii si pomeniri ( pentru cei morti ) la 40 de zile. Iar de acum incolo, dupa lucrurile care le-a facut ii da lui de se odihneste, pana va veni Hristos sa judece lumea si sa-i dea sau sa-i plateasca fiecaruia dupa lucrurile lui " .
Aceasta este Traditia Bisericii si acesta este rolul slujbelor ce se fac pentru cei raposati. P. Cleopa - http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
|
||||
|
||||
|
multumesc pentru raspuns. dar raspunsul tau este inteles doar de ortodoxi. :) imi foloseste ceea ce mi-ai spus, chiar nu stiam de ce se fac pomeni la anumite date.
. nici eu nu stiam ce este "sarindarul". In jud Prahova nu se mai poarta atatea pomeni :). din pacate nu pot combate un neoprotestant care se bazeaza NUMAI pe Biblie cu ceea ce mi-ai spus. ceea ce mi-ai spus unde pot gasi? pana acum n-am stiut ca exista Sfanta Traditie. de multe ori ma intrebam: o fi obicei sau face parte din religie?
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cat priveste afirmatia ca sectantii astia se bazeaza numai pe Biblie, sa stii ca nu e chiar asa, pentru ca ei au alta Biblie decat a noastra, au scos niste pasaje din ea, au modificat-o prin parti esentiale... Uite, citeste cum i-a combatut Parintele Cleopa folosindu-se de afirmatiile lor din Biblie! - http://www.ortodoxia.md/despre-marto...am-cu-sectarii
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare