![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
1. de ce facem pomana pentru morti? de ce la anumite date?
Pentru ca nu sunt morti, ci adormiti. Ei au ajuns la viata vesnica, asteptand hotararea Judecatii de Apoi. Pentru ca acela date s'au impamantenit in popor, bazandu'se pe numere specific crestine. 3, 9, 12, 40. Din punct de vedere material, trupul celui adormit comporta anumite schimbari la aceste intervale de timp. Deci nu au fost alese la nimereala. 2. de ce ne rugam pentru cei adormiti? la ce-i ajuta, pe cei morti rugile noastre? Pentru ca nu stim exact starea lor de dupa moarte. Atunci cand un prieten mijloceste pentru tine un lucru, tu poti primi acel lucru si datorita mijlocirii acelui prieten. Tot asa este si acum. Copiii isi pomenesc parintii, iar parintii pot primi mila si iertare pentru pacatele savarsite. Ei primesc mila pentru dragostea, rugaciunea si vrednicia copiilor lor. Pentru faptul ca, desi nu au avut viata sfanta, au crescut copii rugatori pentru lume. Sunt ajutati tocmai pentru ca nu exista o separare radicala intre cei vii si cei morti. Singura diferenta este ca cei vii inca mai pot lucra la mantuire, pe cand cei adormiti doar asteapta. Rugaciunile pentru cei adormiti sunt foarte vechi, inca dintru inceput. 3. de ce trebuie sa-i pomenim in biserica? daca ne strangem rudele si prietenii nu este suficient? Preotul are un har mare, acela al Tainei Hirotoniei, pe care nici un mirean nu il are. Sincer, doar un inconstient ar refuza rugaciunile unuia "mai cu putere" decat el. 4. unde scrie in Biblie despre toate acestea? dar sa nu fie anumite trimiteri, ci sa scrie clar. Nu am gasit inca nici eu. Dar am certitudinea ca exista, iar intreaga invatatura de credinta ortodoxa se articuleaza pe aceasta.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Un raspuns va rog ! | cristian98 | Botezul | 10 | 08.01.2013 01:11:14 |
un răspuns..! | myself00 | Generalitati | 5 | 16.03.2012 17:17:29 |
raspuns | verona | Generalitati | 2 | 23.10.2006 19:44:56 |
raspuns | pompi | Vrajitoria | 1 | 06.07.2006 15:20:47 |
|