Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.11.2009, 10:11:48
elizabeta elizabeta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Nu sint teolog, dar cred ca sint pe cale de a deveni :)
Ai doua variante
Ezechiel 18:20
Sufletul care păcătuiește va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatălui, și tatăl nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rău, răutatea sa.

Exodul 20:5
Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam
Momentele din istorie sunt diferite, Exodul sau Iesirea, priveste inceputurile "relatiei de dragoste dintre Dumnezeu si poporul ales". In timp, istoria si oamenii au evoluat, au inceput sa inteleaga si sa respecte diferit Cuvantul Domnului, din acest motiv este foarte important sa studiem Vechiul Testament doar cu ajutorul sfintilor parinti si in nici un caz, sa nu scoatem din context, izoland doar anumite sensuri
Exodul (Iesirea) 20:3,4
"3. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine!
4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!"
cu alte cuvinte, sa nu ne inchinam la idoli!

Iezechiel 18:3
"Precum este adevărat că Eu sunt viu, zice Domnul Dumnezeu, tot așa este de adevărat că pe viitor nu se va mai grăi pilda aceasta lui Israel."
Pe viitor...
Reply With Quote
Vechi 26.11.2009, 18:46:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Nu rețin unde am citit următorul lucru "...dacă cineva dintr-un neam se călugărește și rămâne în mânăstire până moare făcând pocăință se șterg păcatele familiei sale până la al șaptelea neam".

În psalmul 50 se spune"...căci în păcate m-a născut maica mea"aceasta putând însemna păcatul conceperii pe de o parte iar pe altă parte moștemirea păcatelor celor care au conceput copilul.
La taina botezului păcatele sunt șterse dar sunt mulți oameni botezați care au parte de mari nenorociri în viață.

Cred că o explicație dată de un teolog ar fi utilă întrebarea pusă fiind într-adevăr interesantă.
In psalmul 50 este vorba de pacatul stramosesc. Suntem toti nascuti cu o slabiciune a firii umane, care vine de la moarte (a se vedea Romani 5, 12)
Nu conceptia este pacat. Pur si simplu fiind fiinte concepute din alte fiinte umane, ni se transmite aceasta slabiciune a firii umane.
Eu nu cred ca afirmatiile astea cu stergerea pacatului pana la a nu stiu cata generatie trebuie luate ad literam. Pur si simplu un om care se sfinteste (in manastire sau in lume) ajuta pe cei din jurul lui, face harul sa circule mai liber ca sa zic asa...
Si eu am studiat teologie dar cred ca sunt pe aici altii mai competenti sa raspunda mai bine la intrebare aasta.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20