Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.12.2009, 01:41:08
valy72001
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Nu confund nimic, dacă evreii sau orice alt popor ar fi ținut sabatul din vechime, nu mai trebuia să le explice Moise această lege. Dar Moise i-a învățat această lege, și multe altele, pe care evreii nu le cunoșteau.
Sâmbăta, ca și celelate zile li s-a dat evreilor după Ieșirea din Egipt.
Moise a dat Legea?
Gresit!

Cain a pacatuit atunci cand a ucis? Era vre-o lege care ii arata ca este pacat?

Facerea4:3. Dar dupa un timp, Cain a adus jertfa lui Dumnezeu din roadele pamantului.
4. Si a adus si Abel din cele intai-nascute ale oilor sale si din grasimea lor. Si a cautat Domnul spre Abel si spre darurile lui,
7. Cand faci bine, oare nu-n este fata senina? Iar de nu faci bine, pacatul bate la usa si cauta sa te tarasca, dar tu biruieste-l!”
8. Dupa aceea Cain a zis catre Abel, fratele sau: “Sa iesim la camp!” Iar cand erau ei in campie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele sau, si l-a omorat.
9. Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: “Unde este Abel, fratele tau?” Iar el a raspuns: “Nu stiu! Au doara eu sunt pazitorul fratelui meu?”
10. si a zis Domnul: “Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant.
11. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta.

Rom 3:20. Pentru ca din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui, caci prin Lege vine cunostinta pacatului.
Rom 5:13. Caci, pana la lege, pacatul era in lume, dar pacatul nu se socoteste cand nu este lege.Rom 7:8. Dar pacatul, luand pricina prin porunca, a lucrat in mine tot felul de pofte. Caci fara lege, pacatul era mort.

Moise a dat Legea? Pana la Moise n-a existat Legea?

1. Daca da, spune-mi pe ce baza a judecat Dumnezeu la potop sau in cazul Sodomei.
2. Cand Avraam minte pe Abimelec de ce Dumnezeu l-a considerat drept pe Abimelec si nu l-a lasat sa ”pacatuiasca”? (Fac. 20)
3. De ce Facerea este plina de jertfe daca nu exista Lege?
4. De ce nu s-a culcat Iosif cu stapana lui? (Fac 9: 39)

Cand ai gasit tu ca s-au dat aceste legi si cine le tinea?
Vechi 24.12.2009, 03:13:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valy72001 Vezi mesajul
Moise a dat Legea?
Gresit!

Cain a pacatuit atunci cand a ucis? Era vre-o lege care ii arata ca este pacat?

Facerea4:3. Dar dupa un timp, Cain a adus jertfa lui Dumnezeu din roadele pamantului.
4. Si a adus si Abel din cele intai-nascute ale oilor sale si din grasimea lor. Si a cautat Domnul spre Abel si spre darurile lui,
7. Cand faci bine, oare nu-n este fata senina? Iar de nu faci bine, pacatul bate la usa si cauta sa te tarasca, dar tu biruieste-l!”
8. Dupa aceea Cain a zis catre Abel, fratele sau: “Sa iesim la camp!” Iar cand erau ei in campie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele sau, si l-a omorat.
9. Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: “Unde este Abel, fratele tau?” Iar el a raspuns: “Nu stiu! Au doara eu sunt pazitorul fratelui meu?”
10. si a zis Domnul: “Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant.
11. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta.

Rom 3:20. Pentru ca din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui, caci prin Lege vine cunostinta pacatului.
Rom 5:13. Caci, pana la lege, pacatul era in lume, dar pacatul nu se socoteste cand nu este lege.Rom 7:8. Dar pacatul, luand pricina prin porunca, a lucrat in mine tot felul de pofte. Caci fara lege, pacatul era mort.

Moise a dat Legea? Pana la Moise n-a existat Legea?

1. Daca da, spune-mi pe ce baza a judecat Dumnezeu la potop sau in cazul Sodomei.
2. Cand Avraam minte pe Abimelec de ce Dumnezeu l-a considerat drept pe Abimelec si nu l-a lasat sa ”pacatuiasca”? (Fac. 20)
3. De ce Facerea este plina de jertfe daca nu exista Lege?
4. De ce nu s-a culcat Iosif cu stapana lui? (Fac 9: 39)

Cand ai gasit tu ca s-au dat aceste legi si cine le tinea?
Iarasi ignoranta crasa, tocmai din partea celor care zic ca au Biblia ca reper:

"14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără, "

Romani, cap. 2
Vechi 24.12.2009, 14:30:56
hoinarul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

"14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără, "

Romani, cap. 2
Aici se vorbeste despre existenta si cunoasterea legii lui Dumnezeu (ori prin auzire ori prin constiinta sadita de Dumnezeu).

Cain a cunoscut legea lui Dumnezeu (astfel nu ar fi fost pedepsit).

De ignoranta dau dovada cei care cred ca-si pot fi singuri lege, fara sa caute si asculte de ceea ce spune Dumnezeu. Se mint singuri cu ajutorul "constiintei" lor, hranite de cel rau.

Cercetati Cuvantul lui Dumnezeu si Legea Sa. Altfel, puteti avea surpriza neplacuta sa fiti judecati pentru ceea ce nu ati vrut sa cunoasteti. Nu mai cautati justificari (unele cu versete din Scriptura) prin care sa aratati inutilitatea cunoasterii si ascultarii de Legile lui Dumnezeu.
Vechi 24.12.2009, 18:52:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de hoinarul Vezi mesajul
Aici se vorbeste despre existenta si cunoasterea legii lui Dumnezeu (ori prin auzire ori prin constiinta sadita de Dumnezeu).

Cain a cunoscut legea lui Dumnezeu (astfel nu ar fi fost pedepsit).

De ignoranta dau dovada cei care cred ca-si pot fi singuri lege, fara sa caute si asculte de ceea ce spune Dumnezeu. Se mint singuri cu ajutorul "constiintei" lor, hranite de cel rau.

Cercetati Cuvantul lui Dumnezeu si Legea Sa. Altfel, puteti avea surpriza neplacuta sa fiti judecati pentru ceea ce nu ati vrut sa cunoasteti. Nu mai cautati justificari (unele cu versete din Scriptura) prin care sa aratati inutilitatea cunoasterii si ascultarii de Legile lui Dumnezeu.
Chestia cu "inutilitatea" iti apartine si nu este ceea ce eu am sustinut, urmareste problema la care am raspus colegului dumitale adventist ca sa vezi ca la el (la tine?) este eroarea.

Ca sa fac un rezumat pe scurt, dumnealui sustinea ca Cain nu pute fi pedepsit decat daca cunostea Legea, o alta tentativa adventista de a interpreta Scriptura pentru a valida invatatura nebiblica a EGW cum ca Legea/Sabathul ar fi fost date inainte de iesirea din Egipt.

Dumneata ai scris "legea lui Dumnezeu", asta ce mai e, la ce te referi exact?

Ei bine, am aratat ca nu e nevoie sa credem in supozitiile respectivei doamne pentru ca Scriptura ne ofera un raspuns mult mai bun si anume constiinta era/este ghidul celor care nu au/aveau Legea. (cu "L" mare).

Last edited by AlinB; 24.12.2009 at 18:58:33.
Vechi 26.12.2009, 09:03:56
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:

Romani, cap. 2
O fi ignoranță crasă în imaginația ta, însă ignorarea faptului că evreii nu erau păgâni, te-a condus la afișarea acelor versete precum tapetarea peretelui cu nuci.
Vechi 27.12.2009, 02:17:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
O fi ignoranță crasă în imaginația ta, însă ignorarea faptului că evreii nu erau păgâni, te-a condus la afișarea acelor versete precum tapetarea peretelui cu nuci.
Superficialitatea cu care tratezi cuvantul Scripturii ar fi scuzabila daca n-ar fi dublata de o cel putin la fel de mare aroganta.

In primul rand, nu te-ai obosit sa urmaresti contextul discutiei, in care citatul respectiv a fost adus intr-o discutie in care era vorba de Cain.

In al doilea rand, pasajul in cauza se refera la cei care nu au primit Legea, asta include si pe evrei inainte de a primi Legea, dupa iesirea din Egipt.

Citat:
Se umple doar cu imaginație ortodoxă, nu? Aici nu vă mai convine să faceți uz de "Sfânta Tradiție", deși poruncile și legile lui Dumnezeu au fost transmise oral din tată în fiu, de la Adam până la Avraam...
Aceeasi observatie ca mai sus, nici nu te obosesti sa urmaresti firul discutiei, dar te simti obligat sa arunci cu bolovanu' in balta.
Daca ai sa reusesti pana la urma sa urmaresti discutia, ai sa vezi ca ceea ce am aratat eu exista exclusiv in Sf. Scriptura.

Apelul la traditie in acest caz, il fac adventistii, care apeleaza la deloc-sfanta traditie a pretinsei profetese EGW, care pune in Scriptura lucruri care nu exista pentru a iesi pasienta cu Sabatul (cum s-ar mai deosebi altfel adventistii de restul neoprotestantilor?)

N-ai decat sa arati cu Scriptura (dar nu cu presupuneri pe marginea ei) ca vreun om ar fi tinut Sabatul inainte de iesirea din Egipt.

Last edited by AlinB; 27.12.2009 at 02:27:54.
Vechi 27.12.2009, 15:50:09
Banned

Implicit

Citat:
Superficialitatea cu care tratezi cuvantul Scripturii ar fi scuzabila daca n-ar fi dublata de o cel putin la fel de mare aroganta.

In primul rand, nu te-ai obosit sa urmaresti contextul discutiei, in care citatul respectiv a fost adus intr-o discutie in care era vorba de Cain.
Contextul la care m-am referit erau cele două versete din Romani postate inoportun. Acestea nu se referă nici la evrei, nici măcar la Cain. Atât evreii , cât și Cain cunoșteau voința lui Dumnezeu și aveau noțiunile Legii Lui chiar dacă nu o aveau într-o formă scrisă.

Citat:
In al doilea rand, pasajul in cauza se refera la cei care nu au primit Legea, asta include si pe evrei inainte de a primi Legea, dupa iesirea din Egipt.
Trebuie să faci diferență între Legea scrisă pe piatră, Legea transmisă oral din tată în fiu în vremea patriarhilor, și Legea scrisă în conștiința tuturor oamenilor (recte conștiința păgânilor la care se referă pasajul).

Că Dumnezeu nu ar fi transmis Legea (voința Sa, principiile Lui morale) până la momentul Sinai, este o prejudecată ortodoxă ce vine în întâmpinarea lepădării poruncii a IV-a din Decalog acesta fiind privită ca "jidovească" și legată exclusiv de Exod. Ciudat cum celelalte 9 (sau mai precis 8) nu se bucură de același "tratament" din partea ortodocșilor.

Citat:
Apelul la traditie in acest caz, il fac adventistii, care apeleaza la deloc-sfanta traditie a pretinsei profetese EGW, care pune in Scriptura lucruri care nu exista pentru a iesi pasienta cu Sabatul
Eu nu am făcut apel la EGW, ci chiar la "tradiția" din epoca patriarhală. Este lipsit de logică a-ți imagina niște oameni sfinți ai lui Dumnezeu pe linia Adam-Avraam-Moise care să transmită din tată în fiu doar informații despre creșterea caprelor și țesutul hainelor pestrițe, lăsând laoparte tot ce ține de credință și închinare. Iar Sabatul are legătură cu ambele.

Citat:
N-ai decat sa arati cu Scriptura (dar nu cu presupuneri pe marginea ei) ca vreun om ar fi tinut Sabatul inainte de iesirea din Egipt.
Cu Scriptura am arătat cum un Dumnezeu a ținut Sabatul înainte de Exod, și un Om-Dumnezeu a ținut Sabatul în primul secol creștin. Arată-mi același lucru despre duminică pentru a mă convinge.
Vechi 27.12.2009, 18:25:15
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Contextul la care m-am referit erau cele două versete din Romani postate inoportun. Acestea nu se referă nici la evrei, nici măcar la Cain. Atât evreii , cât și Cain cunoșteau voința lui Dumnezeu și aveau noțiunile Legii Lui chiar dacă nu o aveau într-o formă scrisă.

Trebuie să faci diferență între Legea scrisă pe piatră, Legea transmisă oral din tată în fiu în vremea patriarhilor, și Legea scrisă în conștiința tuturor oamenilor (recte conștiința păgânilor la care se referă pasajul).

Că Dumnezeu nu ar fi transmis Legea (voința Sa, principiile Lui morale) până la momentul Sinai, este o prejudecată ortodoxă ce vine în întâmpinarea lepădării poruncii a IV-a din Decalog acesta fiind privită ca "jidovească" și legată exclusiv de Exod. Ciudat cum celelalte 9 (sau mai precis 8) nu se bucură de același "tratament" din partea ortodocșilor.

Eu nu am făcut apel la EGW, ci chiar la "tradiția" din epoca patriarhală. Este lipsit de logică a-ți imagina niște oameni sfinți ai lui Dumnezeu pe linia Adam-Avraam-Moise care să transmită din tată în fiu doar informații despre creșterea caprelor și țesutul hainelor pestrițe, lăsând laoparte tot ce ține de credință și închinare. Iar Sabatul are legătură cu ambele.

Cu Scriptura am arătat cum un Dumnezeu a ținut Sabatul înainte de Exod, și un Om-Dumnezeu a ținut Sabatul în primul secol creștin. Arată-mi același lucru despre duminică pentru a mă convinge.
Nu a fost data nici o Lege pana la Moise.Cain la fel ca altii din VT au fost judecati dupa constiinta si fara lege.Si Pavel vorbeste si zice "cei care au pierit fara lege, fara lege vor fi judecati"
Vechi 27.12.2009, 18:36:08
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:

Nu a existat nici o tinere de Sabat inainte de Exod, iar Hristos si Apostolii nu au tinut sambata ci au dezlegat-o.Sa faci afirmatia ca "Dumnezeu a tinut sambata" inseamna sa Il subminezi pe Dumnezeu in fata unei "zile" si arata inca o data ca habar nu aveti ce inseama odihna si Sabatul, si ca idolatrizati o zi.
Vechi 28.12.2009, 03:56:13
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nu a existat nici o tinere de Sabat inainte de Exod, iar Hristos si Apostolii nu au tinut sambata ci au dezlegat-o.Sa faci afirmatia ca "Dumnezeu a tinut sambata" inseamna sa Il subminezi pe Dumnezeu in fata unei "zile" si arata inca o data ca habar nu aveti ce inseama odihna si Sabatul, si ca idolatrizati o zi.
Până să postezi atâtea platitudini, mai bine ne explicai ce înseamnă că Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit sabatul, toate aceste acțiuni într-un singur verset: Geneza 2,3.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12