Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2010, 12:35:34
oana_elena oana_elena is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.01.2009
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Talking raspunsul meu era pentru Ateul cel Rau...

...Ce ai zice sa citesti Biblia si sa vezi ce se intampla...poate se schimba un pic lucrurile sau poate ramai la convingerile tale.

Acum tu esti documentat doar partial.
Ce ai zice sa fii acuzat de ceva si sa vina doar avocatul celui care te acuza in sala, al tau sa lipseasca. Zic eu, sperand ca nu mi-am permis sa-ti dau prea multe sfaturi si sa te deranjez cu acest lucru, sa dai o sansa Bibliei si dupa vei cunoaste pe deplin ceea ce combati sau aprobi. Acum nu e corect...

Crezi ca noi oamenii in micimea noastra nu o sa mai ducem lupte interioare, razboaie, certuri, invidii si tot ceea ce nu este bun...asa suntem din pacate, mai putin credinciosi si mai mult farisei, dar nu Dumnezeu este de vina pentru asta! NOI....probabil vrei sa spui printre altele ca ai vazut in jurul tau multa lume intitulandu-se crestina si nu e! Spune-mi tu ce legatura are asta cu Dumnezeu...nu crezi ca falsitatea si slava desarta sunt problema strict a noastra? Eu merg la biserica, il iubesc pe Dumnezeu din tot sufletul meu, dar stii cat gresesc si cat sunt de mica in ceea ce priveste viata spirituala si de cate ori gresesc?! E vina mea pentru ca am intalnit oameni care fac minuni, m-am rugat la Sfinti care au facut minuni in imediata mea apropiere si eu am ramas la fel...Cum ar putea fii aceastea planeta atat de perfecta si cu toate in ordine fara o Existenta Divina?

Ma rog pentru tine si sunt de acord cu tine ca a fii om bun in afara religiei si a avea principii este mai greu decat pentru un crestin...

Stii ce e ciudat....in toata treaba asta.......ca invataturile crestine in forma lor bruta si nereflectata in omul de langa tine...gresit pentru ca asa a ales el...te invata doar sa fii fericit, bun si iubitor, nu la rau....si atunci ma intreb what's wrong in this?
Vechi 13.01.2010, 12:37:32
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Misticismul e adinc inradacinat in subconstient. Chiar si eu am momente in care ma sperie noaptea sau mersul intr-o pestera, intr-o anumita masura. Nu stiu la ce fel de Dzeu s-ar putea gindi un ateu la moarte, daca e vorba numai de instinctul de supravietuire care induce o speranta ca viata va continua.
Oricum, un creier pe moarte poate produce orice aberatie, deci nu vad de ce nu ar putea da in misticisme.
nu m-ai convins cu nimic. toti ne putem speria noaptea sau cand mergem intr-o pesterea, dar nu vad ce loc ocupa misticismul aici. tocmai asta e de neinteles, cum se poate gandi un ateu la Dumnezeu in ceasul mortii. atat timp cat nu traiesti cu Dumnezeu in suflet, cat nu stii cine este, oricat de aberant ar fi in ceasul mortii ar trebui sa se gandeasca la ce l-a ghidat in viata, si fiind ateu stie clar ca atunci cand moare devine oale si ulcele si nu-l mai ajuta nimeni, si spertanta vine de la Dumnezeu, deci n-are ce sperante sa mai nutreasca. de multe ori mi se pare groteasca moartea unuia care nu crede in Dumnezeu, sa mori singur, fara speranta, fara nimic sfant. e infricosator.
Vechi 13.01.2010, 12:39:52
topcat
Guest

Implicit

Adica crestinii sint teisti cu privire la dumnezeul crestin si atei cu privire la Zamolxe?
Vechi 13.01.2010, 12:44:00
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
nu m-ai convins cu nimic. toti ne putem speria noaptea sau cand mergem intr-o pesterea, dar nu vad ce loc ocupa misticismul aici. tocmai asta e de neinteles, cum se poate gandi un ateu la Dumnezeu in ceasul mortii. atat timp cat nu traiesti cu Dumnezeu in suflet, cat nu stii cine este, oricat de aberant ar fi in ceasul mortii ar trebui sa se gandeasca la ce l-a ghidat in viata, si fiind ateu stie clar ca atunci cand moare devine oale si ulcele si nu-l mai ajuta nimeni, si spertanta vine de la Dumnezeu, deci n-are ce sperante sa mai nutreasca. de multe ori mi se pare groteasca moartea unuia care nu crede in Dumnezeu, sa mori singur, fara speranta, fara nimic sfant. e infricosator.
Cit ii fii tu de ateu, noaptea, singur intr-un castel, daca nu esti dereglat rau, iti este frica inconstient, chiar daca nu ti-a fost frica niciodata ziua si chiar daca esti absolut sigur ca nu exista vreo stafie. E frica de necunoscut si ce poate fi mai necunoscut decit experienta mortii? Nici un animal nu si-a dat mostenire experienta mortii.
Oricum, nu cred ca ai destule date pentru a afirma ca ateii devin mistici in preajma mortii. Din contra, eu il stiu pe bunicul care nu a avut astfel de manifestari.

Last edited by topcat; 13.01.2010 at 12:48:25.
Vechi 13.01.2010, 12:51:28
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Cit ii fii tu de ateu, noaptea, singur intr-un castel, daca nu esti dereglat rau, iti este frica inconstient, chiar daca nu ti-a fost frica niciodata ziua si chiar daca esti absolut sigur ca nu exista vreo stafie. E frica de necunoscut si ce poate fi mai necunoscut decit experienta mortii? Nici un animal nu si-a dat mostenire experienta mortii.
Oricum, nu cred ca ai destule date pentru a afirma ca ateii devin mistici in preajma mortii. Din contra, eu il stiu pe bunicul care nu a avut astfel de manifestari.
poate facea parte din cei 20% (datele le am de la mai multe spitale)
Vechi 13.01.2010, 12:53:00
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Imogene Vezi mesajul

Deci poti fi ateu si agnostic in acelasi timp, cum poti si religios si agnostic in acelasi timp.
In contextul asta, trebuie discutat despre "deism" si "teism".

Deismul spune ca exista un Dumnezeu, dar el nu este cel descris de religiile lumii. Este pur si simplu creatorul universului, dar nu ii poate fi atribuita vreuna din proprietatile concepute de om: bunatate, iubire, creator de legi morale etc.
In acest sens, un deist care spune "exista un Dumnezeu, dar noi nu-l vom putea cunoaste vreodata" este un agnostic.

Teismul spune ca exista un Dumnezeu si el se cheama Zeus, sau Allah, sau orice alt nume si el are niste proprietati, a lasat niste legi, ne va recompensa cu viata eterna etc.
Crestinismul ortodox este o forma particulara de teism.
In acest sens, o persoana care spune "exista un Dumnezeu, si El este cel descris de crestinismul ortodox" este un teist.
O persoana care spune "Dumnezeul crestin ortodox este plin de contradictii interne si nu are nicio logica. Un astfel de Dumnezeu nu poate exista" este un a-teist :)

Asta inseamna ca poate exista un ateu care sa fie si agnostic in acelasi timp.
Vechi 13.01.2010, 12:57:04
toni2009 toni2009 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Buna Oana!
Daca-mi permiti, o sa incerc sa raspund si eu la cateva dintre intrebarile tale.

Biblia citita onest, fara a sari peste pasajele care nu convin cititorului, este un argument foarte puternic pentru ateism.

Este plina de contradictii, are o viziune foarte ciudata despre cum functioneaza lumea noastra - e asa cum te-ai astepta sa fie un document redactat de ciobani si simpli agricultori de acum cateva mii de ani.

Mai mult, Dumnezeul din Biblie este adeseori un tiran sadic si razbunator. Ce valoare morala are povestea in care niste copii sunt ucisi de un urs? Sau indemnurile la macel, genocid si violarea fecioarelor din cetatile adversarilor?

Sau faptul ca Biblia stabileste cu ce pret sa vinzi un sclav, functie de varsta lui, daca e barbat sau femeie, daca e fecioara sau nu? Stii ca in Biblie scrie ca daca un evreu cumpara un alt evreu ca sclav, trebuie sa-l elibereze dupa 6 ani? Dar, daca intre timp sclavul evreu are copii, atunci ei raman proprietatea stapanului, chiar daca tatal lor a fost eliberat.

Sunt convins ca esti sincera in credinta ta. Imi face placere sa vorbesc cu oameni care cred cu adevarat si care devin mai buni din cauza asta.
Dar toata bunatatea izvorata din credinta nu reprezinta o dovada ca Dumnezeu exista. Au fost oameni care au crezut in Zeus poate si din cauza asta au fost mai buni, mai onesti, mai morali. Asta nu inseamna ca Zeus e real.
Dar daca Biblia nu spune asta de fapt? Daca toate crimele, sacrificiile, istoriile, personajele, etc. nu au nicio legatura cu lumea asta?
Am cautat si eu raspunsuri la multe dintre afirmatiile din Biblie, mai ales din Vechiul Testament. Nu am gasit raspunsuri edificatoare nici macar in religia iudaica. Toate lasa loc de interpretari.
Am ajuns insa aici.
http://www.perceivingreality.com/
http://www.kabbalah.info/ro/
Vechi 13.01.2010, 12:58:40
Imogene's Avatar
Imogene Imogene is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.01.2010
Implicit

Multumesc pentru explicatii, stereox. Ai explicat pe intelesul meu. :) Ma uitam in wikipedia si am vazut ca explica tipurile de agnosticism. Tu unde te situezi?

"Agnosticism can be subdivided into several categories. Recently suggested variations include:

Strong agnosticism (also called "hard," "closed," "strict," or "permanent agnosticism")

the view that the question of the existence or nonexistence of a deity or deities and the nature of ultimate reality is unknowable by reason of our natural inability to verify any experience with anything but another subjective experience. A strong agnostic would say, "I cannot know whether a deity exists or not, and neither can you."

Weak agnosticism (also called "soft," "open," "empirical," or "temporal agnosticism")
the view that the existence or nonexistence of any deities is currently unknown but is not necessarily unknowable, therefore one will withhold judgment until/if any evidence is available. A weak agnostic would say, "I don't know whether any deities exist or not, but maybe one day when there is evidence we can find something out."

Apathetic agnosticism (also called Pragmatic agnosticism)
the view that there is no proof of either the existence or nonexistence of any deity, but since any deity that may exist appears unconcerned for the universe or the welfare of its inhabitants, the question is largely academic.[citation needed]

Agnostic atheism
the view of those who do not claim to know of the existence of any deity, but do not believe in any.[15]

Agnostic theism (also called "spiritual agnosticism")
the view of those who do not claim to know of the existence of any deity, but still believe in such an existence.

Ignosticism
the view that a coherent definition of a deity must be put forward before the question of the existence of a deity can be meaningfully discussed. If the chosen definition isn't coherent, the ignostic holds the noncognitivist view that the existence of a deity is meaningless or empirically untestable. A.J. Ayer, Theodore Drange, and other philosophers see both atheism and agnosticism as incompatible with ignosticism on the grounds that atheism and agnosticism accept "a deity exists" as a meaningful proposition which can be argued for or against. An ignostic cannot even say whether he/she is a theist or a nontheist until a better definition of theism is put forth"
Vechi 13.01.2010, 12:59:45
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de toni2009 Vezi mesajul
Dar daca Biblia nu spune asta de fapt? Daca toate crimele, sacrificiile, istoriile, personajele, etc. nu au nicio legatura cu lumea asta?
Indemnurile la genocid si viol mi se par destul de clare. Ma indoiesc ca e vorba de metafore care nu au nicio legatura cu lumea asta.
Vechi 13.01.2010, 12:59:52
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
poate facea parte din cei 20% (datele le am de la mai multe spitale)
20% din ce?
spitalele mai nou intreaba pacientii daca sint atei sau nu?
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58