Citat:
În prealabil postat de anna21
Aceasta este o experienta pur personala, va rog sa o luati ca atare.
Am mers o vreme la biserica ortodoxa americana. Ca ma gandeam ca tot ortodocsi sunt, deci ar fi tot aia. Si preotul este un om exceptional, familia lui este numeroasa si la fel.. am numai superlative pt descrierea lui si a familiei lui..
Dar cand am avut o problema personala si am dat fuga sa vorbesc cu el, am primit un raspuns pragmatic si lumesc, gen "trebuie sa ai grija de tine".
Cand m-am dus la preotul roman mi-a spus "gasesti alinare la Dumnezeu".
Cred ca diferenta este clara.
|
Ei, da, este o experienta personala si atat. ;-) Totusi, as vrea sa spun ca faptul ca un preot iti da cateodata un sfat care pare lumesc poate sa insemne ca i se pare ca se potriveste situatiei tale (poate tu te consumai prea mult pentru ce se intampla, asta a vrut sa zica,cu intelepciune). Imi amintesc de un preot (roman) foarte induhovnicit care a dat sfatul unei persoane care se plangea de griji si nelinisti sa manance un mar atunci cand se simte apasata...
Eu am sa povestesc alta experienta personala: cand am ajuns in Germania mergeam la inceput la o biserica romaneasca. Acolo, preotul in timpul iesirii mari in loc sa se concentreze si sa se roage saluta credinciosii cand trecea pe langa ei.
In plus, mai apoi a fost destituit pentru motive morale (relatii cu credincioasele).
Am ajuns apoi la o biserica de limba germana, care avea doi preoti nemti. Acolo mi-a placut atmosfera de rugaciune si in acelasi timp umana, familiala. Sigur, erau si acolo probleme... Altele.
Fiecare dintre noi facem anumite experiente si ele ne influenteaza alegerile, in cazul nostru, alegerea parohiei. Eu am ales, destul de devreme dupa ce am ajuns in occident, parohii internationale, unde ortodoxia este mai impotanta decat apartenenta nationala si limba. Altii prefera parohii in limba materna.