Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.01.2010, 13:25:55
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Dar Anca, eu stiu ca, calugaria nu este calea obisnuita spre care suntem chemati toti, nu? Poate gresesc, dar a fi calugar nu este neaparat idealul vietii crestine, ci doar un fel de a duce o viata crestineasca spre mantuire, nu?
Ca oameni care nu avem de gand sa ne calugarim, nu simtim nici un fel de chemare spre calugarie, de ce ne-am lua ca exemple pe sihastrii zavorati, sau de pe Muntele Athos, sau mai stiu eu ce fel?
Spui ca la manastire a fi neingrijit e semn de smerenie (bun, eu nu sunt de acord cu asta), dar in viata noastra, a celor din afara manastirii, nu este nici pe departe un semn de smerenie. Si atunci care-i legatura?

Si din nou, aici nu vrobeam nici de parul calugarilor, nici de barbati, ci de femei si tinuta lor.
Si calea spre mantuire este una ingusta.
Avand in vedere ca Sf. Apostol Pavel spune ca ar trebui sa fim asa, adica feciorelnici cu totii, trag concluzia ca si calugaria este pentru toti. "Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare femeie, barbatul sau".
Am constatat obiceiul de a se sari peste primul verset: "Cat despre cele ce mi-ati scris, bine este petnru om sa nu se atinga de femeie", facand abstractie de el. Dar daca nu sarim peste acest verset, vom constata vrand-nevrand ca tocmai calugaria este cea, la care suntem chemati cu totii. Ca nu putem, este altceva.
Sa revenim la legatura dintre par si smerenie. Pentru cel aflat in afara manastirii, un par neingrijit este un par spalat, dar necoafat, deci lasat asa cum il are de la Dumnezeu.
Faptul ca tu, sau eu nu suntem de acord cu anumite lucrui, nu inseamna nimic, caci nu noi stabilim normele si parerea noastra are repercusiune doar asupra noastra personal.
In rest, e bine sa tinem cont de firul discutiei, sa vedem ce a afirmat unul si altul; din cand in cand mai exista si explicatii menite sa aduca lumina asupra temei in discutie, dar mai pe ocolite.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 13:33:26
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Avand in vedere ca Sf. Apostol Pavel spune ca ar trebui sa fim asa, adica feciorelnici cu totii, trag concluzia ca si calugaria este pentru toti. "Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare femeie, barbatul sau".
Am constatat obiceiul de a se sari peste primul verset: "Cat despre cele ce mi-ati scris, bine este petnru om sa nu se atinga de femeie", facand abstractie de el. Dar daca nu sarim peste acest verset, vom constata vrand-nevrand ca tocmai calugaria este cea, la care suntem chemati cu totii. Ca nu putem, este altceva.
Sa revenim la legatura dintre par si smerenie. Pentru cel aflat in afara manastirii, un par neingrijit este un par spalat, dar necoafat, deci lasat asa cum il are de la Dumnezeu.
Faptul ca tu, sau eu nu suntem de acord cu anumite lucrui, nu inseamna nimic, caci nu noi stabilim normele si parerea noastra are repercusiune doar asupra noastra personal.
In rest, e bine sa tinem cont de firul discutiei, sa vedem ce a afirmat unul si altul; din cand in cand mai exista si explicatii menite sa aduca lumina asupra temei in discutie, dar mai pe ocolite.
Hmmm...interesant punct de vedere, si totusi...de ce a fost creata femeia pana la urma, si de ce nu era bine sa fie omul singur???
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 13:42:25
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

P.S. Si de ce ar mai fi dat Dumnezeu porunca sa crestem si sa inmultim pamantul...daca de fapt lucrurile nu trebuiau sa stea asa?
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 13:44:26
Miha-anca
Guest

Implicit

Primul raspuns ti-l da chiar Dumnezeu in Facerea 2:
18. Si a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el".
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 14:52:42
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Primul raspuns ti-l da chiar Dumnezeu in Facerea 2:
18. Si a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el".
Ihm...bun, dar a facut barbat si femeie din start...iar dupa cadere cei doi au format un cuplu in adevaratul sens al cuvantului, au inmultit pamantul si l-au stapanit.

Acum ....totusi din cate pot eu gandi, monahismul este doar una dintre cele doua cai spre mantuire, una din cele doua lasate de Dumnezeu pe pamant, dar nu singura!

Femeia se mantuieste si prin nasterea de prunci, deci este clar o alta cale...altfel se spunea sau se indemnau crestinii sa intre in monahism, dar nu exista un asemenea indemn totusi.

Exista in unele femei dorinta de a aduce copii pe lume, si aceste femei nu cred ca se poate spune ca sunt pacatoase, sau ca gresesc ( pentru ca asta se deduce ca ar fi mesajul ascuns al celor care afirma ca monahismul este singura cale spre mantuire!!!)...pentru ca nu e corect, si nici in manastire nu au de ce sa retraga...si nu exista nici o ierarhizare practic intre cele doua cai, pentru ca ambele sunt sfintite si binecuvantate de Dumnezeu.

Parerea mea....
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 14:59:31
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Anca, Scripturile nu le putem citi asa dupa capul nostru, exista o traditie de interpretare. Nu citim fiecare fragment in parte, asa se ajunge la erezii.
de exemplu, ideea ca ar trebui sa nu ne mai casatorim si sa devenim toti calugari a fost condamnata ca erezie in istoria Bisericii, acum, pt ca nu sunt tare in citate si date, nu mai stiu la care sinod. Au fost condamnati si bogomilii care printre altele aveau si aceasta doctrina falsa.
Nu asa trebuie citite aceste versete. Trebuie citite tinand seama de:
1) asteptarea imediata a Imparatiei lui Dumnezeu - din acest punct de vedere, sf. Pavel spune ca fecioria este mai conforma cu venirea grabnica a imparatiei, casatoria fiind o cale carese potriveste mai mult celor care 'au timp' pana la venirea lui Hristos (sau moartea lor, daca Hristos nu vuine imediat) Primii crestini aveau aceasta asteptare, ca Hristos va veni f repede.
Ce trebuie noi sa retinem in ea este apropierea imparatiei si trezevia (vezi pilda celor 10 fecioare)
Nu uita ca mai spune si ca preferinta lui pentru feciorie este o preferinta personala, o parere a lui, si nu o porunca de la Domnul.
2) pasajele din Efeseni unde spune despre casatprie ca este o mare taina, imaginea unirii dintre Hristos si Biserica. Nu se pot citi aceste pasaje decat impreuna, se echilibreaza una pe alta.
Vechi 21.01.2010, 15:24:10
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anca, Scripturile nu le putem citi asa dupa capul nostru, exista o traditie de interpretare. Nu citim fiecare fragment in parte, asa se ajunge la erezii.
de exemplu, ideea ca ar trebui sa nu ne mai casatorim si sa devenim toti calugari a fost condamnata ca erezie in istoria Bisericii, acum, pt ca nu sunt tare in citate si date, nu mai stiu la care sinod. Au fost condamnati si bogomilii care printre altele aveau si aceasta doctrina falsa.
Nu asa trebuie citite aceste versete. Trebuie citite tinand seama de:
1) asteptarea imediata a Imparatiei lui Dumnezeu - din acest punct de vedere, sf. Pavel spune ca fecioria este mai conforma cu venirea grabnica a imparatiei, casatoria fiind o cale carese potriveste mai mult celor care 'au timp' pana la venirea lui Hristos (sau moartea lor, daca Hristos nu vuine imediat) Primii crestini aveau aceasta asteptare, ca Hristos va veni f repede.
Ce trebuie noi sa retinem in ea este apropierea imparatiei si trezevia (vezi pilda celor 10 fecioare)
Nu uita ca mai spune si ca preferinta lui pentru feciorie este o preferinta personala, o parere a lui, si nu o porunca de la Domnul.
2) pasajele din Efeseni unde spune despre casatprie ca este o mare taina, imaginea unirii dintre Hristos si Biserica. Nu se pot citi aceste pasaje decat impreuna, se echilibreaza una pe alta.
Bine, Fani, atunci te rog sa te referi la interpretarile facute de sfinti. Faptul ca nu aduci citate este un minus, caci nu prezinta garantii cele spuse de tine. Sorry.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 15:39:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Bine, Fani, atunci te rog sa te referi la interpretarile facute de sfinti. Faptul ca nu aduci citate este un minus, caci nu prezinta garantii cele spuse de tine. Sorry.
Stiu, dar s-au mai dat pe alte fire citate in acest sens. Am dat chiar si eu dar nu le am mereu la indemana. Se pot gasi de altfel in mai toate cartile desprecasatorie, p. Vasile Mihoc de ex. (poate doar la p. Arsenie Boca sa nu se afle..)
Poate unul din teologii cu memoria mai buna poate spune la ce sinod a fost condamnata ideea ca nu ar trebui sa ne mai casatorim.
Vechi 21.01.2010, 16:04:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Nu a vorbit nieni despre o condamnare a casatoriei. Am spus doar, ca in lumnaa ce afirma Sf. Apostol Pavel, prima optiune, pe care o prefera si el, este fecioria; caci tot el spune mai departe tot in I Corinteni:
28. Daca insa te vei insura, n-ai gresit. Ci fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 16:18:33
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Nu a vorbit nieni despre o condamnare a casatoriei. Am spus doar, ca in lumnaa ce afirma Sf. Apostol Pavel, prima optiune, pe care o prefera si el, este fecioria; caci tot el spune mai departe tot in I Corinteni:
28. Daca insa te vei insura, n-ai gresit. Ci fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi.
Deci ori feciorie (id est, calugarie, insa pe vremea Sf. Ap. Pavel nu se pusesera inca bazele institutionale ale ei), ori casatorie, nu abrambureala, gen casatorie alba! El spune ca prefera calugaria, ca e mai usoara decat crucea casatoriei. Asta numai Dumnezeu o stie, dar toti avem o cruce de dus!

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 217 27.08.2025 00:39:27
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 18:19:07
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28