![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Multumim, OmuBun.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Gabriela: Catisma12
Au mai ramas urmatoarele catisme: 11, 14, 16-20. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu stiai acest lucru, atunci data viitoare cand mergi la Liturghie fii atent la ce spune preotul la ectenii si ai sa te convingi. Daca tie nu ti se pare suficienta Sf Liturghie si doresti ca Biserica sa faca si "slujbe speciale", cred ca e bine sa reflectezi in sinea ta de unde iti poate veni o asemenea ispitire. Citat:
Apoi poate ca ar fi bine sa reflectezi daca e bine sa tentezi oamenii (spre initiativa ta), folosindu-te de pomelnice si de unde ar putea veni o asemenea ispita (de a "tenta", in scopul initiativei tale personale). Poate ce te-ai exprimat gresit si nu asta era intentia ta, poate ca a fost un gand trecator care a ramas scris din greseala, nu conteaza, e bine totusi sa reflectezi. Sa stii ca nu te critic (ca nu asta e scopul), ci doar te indemn sa reflectezi. Nu mie trebuie sa imi raspunzi la aceste intrebari (care sper sa le intelegi nu ca pe o critica ci ca pe un indemn la reflexie), ci tie insuti. Cred ca tuturor ne vine din cand in cand cate o idee aparent buna, aparent manata de cele mai bune intentii si pt scopuri aparent nobile, dar ca sa nu cadem prada ispitelor, cred ca cel mai bine este sa reflectam intai fiecare aspect si sa le discutam cu duhovnicul in toate aspectele inainte de a da curs prea multului entuziasm.
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor Amin. Last edited by adam000; 23.01.2010 at 13:29:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi vorbesti de obisnuitele: "Inca ne rugam, pentru conducatorii (...) tara aceasta, pentru toate orasele si satele si pentru toti oamenii care locuiesc intr-insele si pretutindenia!"... Eu nu stiu care dintre noi doi e naiv, dar pentru stadiul de boala la care a ajuns tarisoara noastra, trebuie sa fii cu totul izolat ca sa nu realizezi ca suntem in cadere libera, iar rugaciunile obisnuite nu mai sunt suficiente. Cu ce strica o rugaciune in plus? Tu vorbesti de ispita mea? Pentru ca incerc sa-i conving si pe altii sa se roage? Nu ma justific fata de tine si fata de nimeni, dar sunt acolo, in biserica mereu (fac parte din consiluiul de administratie) si stiu bine cum stau lucrurile. Cunosc foarte multi preoti pe stil nou sau vechi, cu care nu ezit sa discut atunci cand e cazul, despre situatia tarii asteia si culmea, toti spun ca trebuie sa ne rugam mai mult. Acum tu vii si vorbesti de... sampanie. Imi pare sincer rau... Nu credeam ca mai sunt si dintr-acei care chiar nu au simtul umorului. Recunosc, am exagerat voit cu turele in jurul blocului, cu sampania si cine mai stie ce aiureli oi mai fi spus pentru a mai binedispune cumva dispozitia care oricum pare rigida si lipsita de elan! Vrei sa ma pui la zid pentru asta? Foarte bine! Arata-mi-l si ma voi supune tie, lui Daniel si cati vor mai veni dupa voi, plini de frumoase initiative, care de fapt nu criticati, nu aveti nimic cu nimeni, doar ca aveti ceva in voi de "Gigi-contra"! Am constatat printre useri o mare teama sa se alieze acestui scop "pe fata", exact datorita celor ca voi, care , desi nu aveti alte solutii, STITI doar ca nu e bine, dom'ne! Ca de fapt vrea ala sau altul sa se dea destepti, a intrat ispita in ei si acum ii mai ispitesc si pe altii... Sariti, mai, pe ei, ca-s posedati!!... Cand o fi sa plec din aceasta lume, n-o sa te iau drept martor, si o sa-mi insusesc - de voie, de nevoie - toate slabiciunile si pacatele mele. Dar cat traiesc, nu ma tem de astfel de momente. Cand nu voi mai putea sa ma apar singur, renunt la forum si gata. Oricum imi propusesem sa renunt intr-o zi, dar nu vreau sa se creada ca o fac din lasitate! As ruga, daca mai sunt dintre acei care se opun acestui scop (rugaciunile pentru perioada postului si nu caracterul userului OmuBun, care NU face obiectul acestui topic) veniti, fratilor si spuneti-va parerea. Despre persoana mea, deschideti un alt topic, daca vi se pare ca merita, si racoriti-va! Dar eu cred ca e deja penibil ca ajungem sa ne balacarim pe un forum care se vrea a fi crestin-ortodox. O seara buna la toata lumea! |
|
|||
|
|||
![]()
,,Si nu ne duce pe noi in ispita
Si ne izbaveste de cel viclean.'' Amin. Si eu fac parte dintre cei care au promis sa citeasca o catisma din Psaltire. Nu fac mare isprava, deci n-am cu ce ma lauda. Ma voi ruga asa cum ma rog de obicei, adica pentru poporul roman, nu pentru conducatori in mod special. Pentru toti cei care au nevoie de ajutor. Sa-i ajute Dumnezeu pe cat mai multi sa se mantuiasca. Mantuirea mi se pare cea mai importanta. Cei care merg pe drumul mantuirii sunt ocrotiti de multe rele. Nu te intrista, Om Bun, ca iei niste bobarnace. Rabda-le si tu pentru Dumnezeu. Sa incercam in smerenie sa ne unim glasurile in rugaciune. Haide, nu da bir cu fugitii asa de usor! Adesea aproapele nostru e oglinda noastra. El poate vedea ceea ce noua ne scapa. Eu cred ca putem continua ideea, luand aminte sa nu cadem in ispita mandriei si sa nu ne fixam obiective mari. Ne rugam si atat. Stie Dumnezeu de ce avem nevoie, iar gandul nostru de asemenea il stie. Adam000, nu e nimic rau sa spunem Psaltirea in grup. E o idee care s-a perfectionat pe parcurs. Pe alte topice s-a mai pus aceasta problema, iar Om Bun a deschis un topic cu o invitatie la rugaciune. Acum sa nu crezi ca noi, care am hotarat sa citim Psaltirea in grup avem pretentia ca, odata ce se ispraveste Postul Mare, Romania este salvata din toate punctele de vedere. O catisma din Psaltire e nimica toata, prin comparatie cu nevointele ascetice ale altora. Le multumesc tuturor celor care ne-au avertizat sa luam aminte la noi insine si sa cautam sa ne smerim gandurile. Last edited by antoniap; 23.01.2010 at 20:59:42. |
|
|||
|
|||
![]()
"Rugati-va neincetat" se refera la toti crestinii, nu anume la monahi, decat ca la monahi devine o datorie si una ca sa zic asa "preemptiva".
Nu cred in ruptul capului ca rugaciunea prin sine pune pe cineva in pericol, este chiar necuvios un asemenea gand. Cred ca singurul pericol real este rugaciunea in care se amesteca ganduri necurate cu dinadinsul (adica nu alunecarea fireasca a mintii pentru ca nu avem suficienta practica si suficiente virtuti ci acele ganduri rele care polueaza rugaciunea si pe care le-am putea respinge dar nu o facem) sau rugaciunea cu adresa rea, cand contaminarea cu trufie duce la inchipuiri si sufletul primeste uneltiri "de-a dreapta" in loc de adevar, ceea ce desigur e periculos. Dar nu cred, vorba acelui parinte pomenit in Pateric, ca suntem asa de "interesanti" pentru diavoli (sa-mi fie cu iertare, nu vreau neaparat sa zic ca toti de aici n-au masura ispitirii, ma-ntelegeti insa...). Cred ca avem indicii in Scriptura ca si o rugaciune spusa trufas e mai buna decat nimic. Iisus vorbind de vames si fariseu nu spune ca fariseul e cu totul rau ci ca "vamesul a plecat mai indreptat", aceasta insemnand: de dragul firii umane si din infinita lui iubire, Dumnezeu face si fariseului un bine, decat ca acela, avand sufletul stramb de mandrie, nu-l poate primi cum ar avea nevoie. Dar ce voiam sa spun este asa: Slava Domnului, si-a adus aminte cineva ca se incepe si se termina totul cu rugaciune. Umbland pe internet am vazut pana acum asa... cum sa zic... atmosfera care se "aprindea" in Bizant cand un cezar mai "pus pe fapte" se baga d-a stramba in treburile bisericii. Si atunci, daca cititi cronicarii, fratii greci se aprindeau rau, curgeau acuze, se faceau unii pe altii eretici, umblau zeci de teorii ale conspiratiei. Ca sa nu mai zic ca pe vremea aia se lasa cu castrari, orbiri, ucideri, Doamne fereste... Deci ma gandesc: ce bine ca si atunci si acum isi mai aducea cate cineva aminte ca nu se rezolva treaba urcandu-ne pe un pietroi si aratand cu degetul :) Last edited by inorog; 23.01.2010 at 22:20:36. |
|
|||
|
|||
![]()
Catisme ramase disponibile: 14, 16-20.
|
|
|||
|
|||
![]()
Valentina - catisma 14
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta!
Mai avem cinci catisme si poate veni Postul! |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Salvati Copenhaga! | andreicozia | Generalitati | 7 | 03.01.2010 04:45:16 |
salvati o viata | andreicosminus | Umanitare | 0 | 30.12.2009 17:57:32 |
SOS!Salvati viata unui copil nou-nascut! | heaven | Umanitare | 8 | 10.09.2009 21:13:19 |
Salvati Iconostasul de la Cotroceni | simona76 | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 26.03.2009 09:56:37 |
salvati un suflet | bm | Generalitati | 18 | 02.09.2007 15:10:53 |
|