Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.02.2010, 12:45:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

PS Eu vorbeam de statuile pictate facute cu binecuvantarea sf. Stefan de Perm.
Fiind pictate, ele emana acea caldura de care vorbea Windorin.
Pacat ca nu am poze..
Vechi 25.02.2010, 12:59:54
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
PS Eu vorbeam de statuile pictate facute cu binecuvantarea sf. Stefan de Perm.
Fiind pictate, ele emana acea caldura de care vorbea Windorin.
Pacat ca nu am poze.
Nu cunosc nici una dintre cele numite. M'as bucura sa vad niste imagini, daca poti sa imi pui mai la indemana.

Desi, mintea mea nu cred ca se poate odihni in asa ceva.
De mic am probleme cu reprezantari umane 3D (manechine de plastic, statui, etc).

Trebuie sa recunosc ca o statuie imi place: "Pieta" lui Michelangelo.
Insa nu ma ridica la rugaciune, ci doar ma socheata perfectiunea lucrarii.

Reply With Quote
Vechi 25.02.2010, 13:17:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Mergeți la biserica ortodoxă cunoscută sub numele de "Domița Bălașa", care se află în mijlocul capitalei la poalele Dealului Mitropoliei și veți vedea superbe statui. Asta nu dovedește în nici un caz că statuile ar fi specifice spiritualității răsăritene (biserica respectivă e "îndrăzneță" și în alcătuirea ei arhiecturală, e atipică). Dar dovedește că folosirea statuilor pentru a-L lăuda pe Domnul nu este păcat.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2010, 13:50:18
mihaelamir mihaelamir is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.11.2009
Implicit imi plac statuile dar...

Locuiesc in Italia de 6 ani si de foarte multe ori am intrat in bisericile catolice chiar si pt a asista la slujba ortodoxa.Sunt foarte spatioase, foarte luminoase dar sunt foarte reci. Statuile care le impodobesc sunt frumoase dar, nu imi dau emotilile pe care mi le da o icoana. Cred ca poate bogatia de culori din icoane si lemnul din care sunt facute imi transmit caldura.Cand intru in biserica ortodoxa, unde lumina jucausa a lumanarilor se impleteste cu lumina zilei, usor umbrita si colorata de vitralii si sfintii pictati peste tot parca ma privesc si parca ma imbratiseaza, e o atmosfera intima care ma face sa ma simt ca si cum am intrat intr-o casa micuta si nu trec neobservata, ceea ce ma determina sa ma port si sa vorbesc cu sfiala. Cand ma opresc in fata unei icoane ma simt ca la spovedanie: sunt eu si Sfantul din icoana. Nu la fel simt si atunci cand poposesc in fata unei statui. E prea mult spatiu intre mine si statuie si prea mult spatiu in jur si am impresia ca statuia priveste peste capul meu si nu ma vede si nici nu ma aude.Si imi este mereu frig.Nu critic, asta simt!
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 12:27:07
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaelamir Vezi mesajul
Locuiesc in Italia de 6 ani si de foarte multe ori am intrat in bisericile catolice chiar si pt a asista la slujba ortodoxa.Sunt foarte spatioase, foarte luminoase dar sunt foarte reci.
evident
sunt astfel construite ca sa se poata celebra Liturghia chiar si pe vreme de canicula

Citat:
În prealabil postat de mihaelamir Vezi mesajul
Statuile care le impodobesc sunt frumoase dar, nu imi dau emotilile pe care mi le da o icoana.
vad multi barbati, dar oricat ar fi de... si de..., "nu imi dau emotilile pe care mi le da" sotul meu
si asta nu pentru ca ar fi sotul cel mai cald si mai... si mai...
ci pentru ca este sotul meu

la fel, icoana Sfintei Tereza de Lisieux imi vorbeste mai clar si mai cald decat icoanele din bisericile ortodoxe

nu icoanele/statuile sunt de vina, ci noi!
Vechi 05.04.2010, 01:47:05
niculaes niculaes is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Implicit

Tin minte cand eram la scoala generala "tovarasa" profesoara de desen ne-a spus ca sunt doua feluri de culori: calde - rosu, portocaliu, galben si reci - violet, albastru, verde. Probabil ca in asta sta "secretul" ortodocsilor. In bisericile ortodoxe predomina culorile calde, de unde si senzatia de caldura de care vorbeste toata lumea aici.

Probabil ca si catolicii ar putea obtine un efect asemanator daca ar folosi mai putin albastru sau mov in vitraliile lor si daca ar picta statuile in culori calde. Pe de alta parte daca s-au obisnuit asa poate ca ei nu au senzatia de "rece" cand intra in bisericile lor. Cred ca e si o chestie de auto-sugestie. Un ortodox care intra intr-o biserica catolica poate avea senzatia de ceva nefamiliar, deci neprimitor.

Chiar daca astazi statuile sunt in general albe (deci "reci") in antichitate statuile zeilor si zeitelor erau pictate. Numai ca odata cu trecerea timpului culorile s-au deteriorat si statuile au ramas albe. Probabil ca din cauza asta renascentistii, care incercau sa imite arta clasica, nu si-au pictat statuile.

Sunt curios sa stiu ce parere aveti despre aceste statui (idoli) pictate ale unor zeite hinduse:

http://lh4.ggpht.com/_TN5I7nTiSh0/Rx...Y/DSC05932.JPG

Incercati sa faceti abstractie de faptul ca e vorba de zeitati in care nu credeti, ma refer doar la aspectul pur estetic. Va dau acea senzatie de "rece"?

Last edited by niculaes; 10.04.2010 at 19:08:02.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 11:06:14
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de niculaes Vezi mesajul

Sunt curios sa stiu ce parere aveti despre aceste statui (idoli) pictate ale unor zeite hinduse:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rassenpuja.JPG
http://lh6.ggpht.com/_KtFK6-lWjsM/SZ...c/P2040473.JPG
http://lh4.ggpht.com/_TN5I7nTiSh0/Rx...Y/DSC05932.JPG
http://beacononline.files.wordpress....ess-durga1.gif
http://rydermiles.files.wordpress.co...durga-face.jpg

Incercati sa faceti abstractie de faptul ca e vorba de zeitati in care nu credeti, ma refer doar la aspectul pur estetic. Va dau acea senzatie de "rece"?
Mie mi se pare o monstruozitate acea zeita cu o suta de maini!!!! Pe mine ma infricoseaza foarte tare, daca vrei sa stii.... iar amestecul acela de podoabe este pur si simplu de prost gust. Dixi!
Vechi 06.04.2010, 04:25:03
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
evident
sunt astfel construite ca sa se poata celebra Liturghia chiar si pe vreme de canicula!
Acum am inteles de ce sunt atat de mari bisericile catolice. Si sunt uimita, cat de timpuriu au cunoscut si au rezolvat problema incalzirii globale!

Ortodocsii, in schimb, si-au asigurat in bisericile lor caldura, in pofida "frigului" din lume; o caldura, care nu deranjeaza nici in verile cele mai toride.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 08:46:59
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Oamenii (până la degringolada modernistă) au înălțat Domnului biserici după puterile lor. Unii, mai mari, alții, mai mici, atât în răsărit cât și în apus. Sfânta Sofia nu mi se pare tocmai o bisericuță, ci mai degrabă un proiect ciclopic despre care se știe că a costat Împărăția atât de mult, că la sfârșit nu mai erau bani nici pentru cumpărat uleiul de candele. Dar așa au înțeles împărații creștini că e bine să aducă venerație Împăratului lor: dând cât puteau în bani și în măiestria meșterilor. Puțini știu că la Constantinopol a mai existat o a doua biserica ciclopică: cea a Sfinților Apostoli, care nu s-a păstrat.
Motivul pentru care în România bisericile au fost mai mici este bugetul și nu grija pentru căldură. Nici Moldova, nici Valahia nu se comparau cu imperiile creștine, iar Ștefan cel Mare ori Mavrocordații nu aveau banii lui Leopold sau ai Comnenilor, că dacă aveau, făceau biserici mai mari.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.02.2010, 20:55:47
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Implicit

Sunt Sfintele Cruci de lemn cu Dumnezeu Iisus Hristos sculptat pe ele in trei dimensiuni si nimeni nu a zis de acestea ca ar fi neortodoxe.Astea se folosesc de multa vreme la crestini ortodocsi romani.

Asa s-a lasat la Sfantul Sinod Ecumenic al saptelea sa fie numai Sfinte Icoane in Sfanta Biserica asa se face.Dar la acelasi Sfant Sinod s-a lasat sa cinstim si Sfintele Moaste de Sfinti.

Dar Sfintele Moaste nu sunt in trei dimensiuni?Nu au forma?
Au si forma.Dar miros nu au?Au si de acela ca sunt bine mirositoare.Uneori izvorasc Sfant Mir nu e acesta materie?Este.
In Sfantul Antimis nu sunt particele de Sfinte Moaste care sunt in trei dimensiuni?Se poate Sfant Antimis fara aceste Sfinte particele?Nu se poate.
De ce or fi lasat Sfintii Parinti numai Sfintele Icoane sa fie zugravite si Sfinte mozaicuri nu stiu dar nu pentru ca acestea sunt in doua dimensiuni si statuile in trei dimensiuni.Ca doar aceaiasi Sfinti Parinti au lasat sa ne inchinam la Sfintele Moaste.
A nu uitati Sfintele Icoane cu Maica Domnului cu Dumnezeu Iisus Hristos in brate din argint care sunt in relief.
Deci sunt in trei dimensiuni.Si sunt foarte ortodoxe ca sunt la Sfantul Munte vechi si probabil de peste 500 de ani.

Last edited by mihailt; 27.02.2010 at 20:59:26.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Folosirea optima a functiilor forumului tabitha Reguli generale de utilizare a forumului 48 15.11.2024 22:28:24
Folosirea limbajului costel Generalitati 3 02.06.2011 22:40:57
Folosirea calendarului Iulian sunsray Generalitati 3 13.04.2010 06:05:32
folosirea materialului genetic cozia Generalitati 12 25.02.2010 17:53:14