Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2010, 16:10:56
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
adultul aflat in pacat nu are dreptul sa se impartaseasca
asa este la catolici, si banuiesc ca asa este si la ortodocsi
La ortodocsi nu este asa. La momentul Impartasaniei se spune clar, de catre preot: "Se impartaseste robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci"

Impartasania nu e vreun premiu pentru cei fara de pacat, ci este medicament pentru cei bolnavi, adica noi. Noi nu-i refuzam copilului nici antibioticele, sau aspirina, care ii ajuta sa supravietuiasca pe pamant, si le refuzam viata vesnica?

Mai mult, dupa cum arata Sfintii Parinti (de ex Sf. Ioan Gura de Aur), noi pacatuim in fiecare clipa, fara de numar, fara sa ne dam seama. Daca s-ar impartasi doar cei "fara de pacat", nu s-ar mai impartasi nimeni.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:21:42
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
La ortodocsi nu este asa. La momentul Impartasaniei se spune clar, de catre preot: "Se impartaseste robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci"

Impartasania nu e vreun premiu pentru cei fara de pacat, ci este medicament pentru cei bolnavi, adica noi. Noi nu-i refuzam copilului nici antibioticele, sau aspirina, care ii ajuta sa supravietuiasca pe pamant, si le refuzam viata vesnica?

Mai mult, dupa cum arata Sfintii Parinti (de ex Sf. Ioan Gura de Aur), noi pacatuim in fiecare clipa, fara de numar, fara sa ne dam seama. Daca s-ar impartasi doar cei "fara de pacat", nu s-ar mai impartasi nimeni.
Mai usor Lavrentie cu datul peste nas!
Maria nu s-a exprimat complet. Ea a vrut sa spuna ca adultii care PERSISTA in pacat , fara sa se schimbe ( sau sa incerce sa se schimbe) nu au ce cauta in fata altarului pentru Impartasanie, si are dreptate.
Revenind la exemplul tau cu medicamentele..este ca si cum irosesti orzul pe giste
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:24:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul

Mă surprinde ce scrieți aici. Fie-mi permis să le pun la îndoială, rog să nu vă supărați pe mine, dar mai degrabă cred că nu știți cât este de important să nu vă împărtășiți dacă aveți păcate grave pe suflet. O asemenea diferență între învățătura catolică și cea ortodoxă nu se poate să fie. Dacă ați greșit până acum și v-ați cuminecat în stare căzută, vă rog să nu mai faceți asta niciodată. Până acum ați avut scuza neștiinței.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:25:26
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mă surprinde ce scrieți aici. Fie-mi permis să le pun la îndoială, rog să nu vă supărați pe mine, dar mai degrabă cred că nu știți cât este de important să nu vă împărtășiți dacă aveți păcate grave pe suflet. O asemenea diferență între învățătura catolică și cea ortodoxă nu se poate să fie. Dacă ați greșit până acum și v-ați cuminecat în stare căzută, vă rog să nu mai faceți asta niciodată. Până acum ați avut scuza neștiinței.
A fost o neintelegere din partea lui Lavrentiu
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:26:19
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Probabil ca nu stii ce e acela argument. Ironia nu e argument.
dar argumentul spus cu ironie , poate fi considerat argument ? sau argumentul se topeste in ironie si devine doar ironie argumentata ironic ?
Vechi 13.04.2010, 17:34:22
Lavrentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nu e vorba de asta. Bineinteles ca nu se poate ca omul sa vina la cuminecare ca bolovanul, fara cercetarea duhovnicului si fara dezlegarea lui.

Dar de aici pana la a afirma ca Euharistia este pentru cei fara de pacat e cale lunga.

Tocmai pentru ca Euharistia este spre iertarea pacatelor, ea nu este un premiu. Asta am vrut sa subliniez.

Noi privim Euharistia ca pe unirea tainica (mistica) dar reala cu Hristos. Ea tine unita Biserica, unind oamenii in Trupul lui Hristos, femei si barbati, copii si batrani.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 17:37:09
Lavrentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Mai usor Lavrentie cu datul peste nas!
Maria nu s-a exprimat complet. Ea a vrut sa spuna ca adultii care PERSISTA in pacat , fara sa se schimbe ( sau sa incerce sa se schimbe) nu au ce cauta in fata altarului pentru Impartasanie, si are dreptate.
Revenind la exemplul tau cu medicamentele..este ca si cum irosesti orzul pe giste
Nu dau peste nas, Andrei, dar intre catolici si ortodocsi exista niste diferente, si incercam sa arat cauza lor. Noi nu impartasim copiii dintr-un moft, ci pentru ca credem ca Euharistia vindeca in mod real si ii uneste si pe copii ca si pe batrani cu Hristos, la fel cum hrana pamanteasca le sustine acestora viata pamanteasca.

N-ar fi hilar sa nu ii dai copilului piramidon pentru ca nu poate sa iti confirme ca doreste medicamentul?
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 17:37:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Sf. Impartasanie nu se face fara pregatire prealabila: post, spovedanie si rugaciuni..
Acest lucru este atat de cunoscut incat probabil Lavrentiu l-a considerat de la sine inteles si nu l-a mai mentionat.

Dar chiar cu spovedanie, post.. restul: SUNTEM NEVREDNICI A NE IMPARTASI! Asta a spus.
Nu venim sa ne impartasim "fara de pacat".. ca atunci chiar Sf. Impartasanie nu si-ar avea rostul, in viziunea mea, daca am fi fara de pata. Este un medicament pt pacatosi!

edit: scuze, Lavrentiu, acum am vazut ca ai raspuns si tu. Am crezut ca te-ai retras ca nu are rost.. :)
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 17:38:08
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
copilul nevinovat este pregatit pentru a se impartasi prima data
dupa spovada evident, pentru care face deasemenea pregatire
de ce vi se pare incorect?

Citat:
Pentru ce să se spovedească copiii mici ? Înainte de vârsta înțelegerii, nu poate exista intenție păcătoasă. Neexistând intenție păcătoasă, nu există păcat personal înainte de această vârstă. Dacă nu există păcat personal, copilul se menține în aceeași stare de grație primită prin Botez.
de ce sa-i interzici copilului sa se uneasca cu Hristos (IMPARTASINDU-SE) la varsta cand inca nu e constient de asta? doar pentru ca nu intelege ce s-ar intampla cu el ? dar tatal sau mama lui INTELEG , iar copilul pe chezasia parintilor sai primeste pe Hristos ,nu ? (multe exemple in Scriptura cand pentru credinta unora ,altii erau vindecati ...) daca e sa mergem pe logica asta n-ar trebui nimeni nici sa se boteze ,ca nu intelege inca ce inseamna ...

si daca n-are pacat personal oare nu cu atat mai mult va domni Hristos in madularele lui?

si oare COMPARI STAREA DE GRATIE a copilului primita la Botez cu STAREA de unire cu DUMNEZEU in mod nemijlocit prin IMPARTASANIE? CARE STARE E MAI DESAVARSITA ?

Last edited by flying; 13.04.2010 at 17:42:32.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 17:51:24
Lavrentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Sf. Impartasanie nu se face fara pregatire prealabila: post, spovedanie si rugaciuni..
Acest lucru este atat de cunoscut incat probabil Lavrentiu l-a considerat de la sine inteles si nu l-a mai mentionat.

Dar chiar cu spovedanie, post.. restul: SUNTEM NEVREDNICI A NE IMPARTASI! Asta a spus.
Nu venim sa ne impartasim "fara de pacat".. ca atunci chiar Sf. Impartasanie nu si-ar avea rostul, in viziunea mea, daca am fi fara de pata. Este un medicament pt pacatosi!

edit: scuze, Lavrentiu, acum am vazut ca ai raspuns si tu. Am crezut ca te-ai retras ca nu are rost.. :)
Nu ai de ce sa iti ceri scuze, iti multumesc pentru completare, pentru ca intr-adevar din graba am fost putin incoerent in mesaj.

Hristos a inviat!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
nunta dintre un ortodox si un catolic Marinela Nunta 30 16.07.2011 11:56:44
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17
ce fel de catolic poate fi cel botezat ortodox MariaB Biserica Romano-Catolica 15 30.10.2010 16:55:32
Casatoria intre ortodox si catolic ioanac27 Nunta 6 17.08.2009 14:07:52