Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Copii, adolescentii si tinerii sa citeasca cele potrivite varstei lor, caci ei sunt la varsta la care descopera si cerceteaza lumea in care traiesc.
Cand omul incepe sa exploreze lumea sufletului, deci calatoria devine interioara si presupune o retragere din lume, atunci si predilectia pentru un anume tip de literatura se schimba.
Ajungem cu toti in momentul in care ne punem intrebari referitoatre la lume si Dumnezeu. Cand incepem sa-L descoperim pe Dumnezeu cel viu, nu ne mai putem multumi sa citim un roman, pentru a desprinde o idee despre Dumnezeu si lumea creata de El. Varsta la care acest lucru se intampla, difera de la om la om.
Omul alege la un moment dat intre intelepciunea omeneasca, reflectata in beletristica, si Intelepciunea Dumnezeiasca, pe care o gasim in Sfintele Scripturi si la Sfintii Parinti.
|
Da, dar Anna pare sa spuna ca literatura este nociva in general. Copiii ei insa, daca vor merge la scoala in USA, vor invata literatura engleza, care contine influente ideologice cate vrei si nu vrei (precis nu ortodoxa), daca vor merge in Romania, vor citi de ex. autorii citati de Andrusca mai sus, cu idem tendinte ideologice (chiar daca mai apare si ortodoxia printre ele)...
Dar sa o lasam sa raspunda (daca vrea).
Sigur ca sunt carti care vorbesc despre Dumnezeu mai directdecat cele de beletristica. Si eu le-am descoperit cu pasiune incepand de pe la 19 ani.
Dar ortodoxia am descoperit-o prima data in cartile lui Dostoievsky.. deci,
de literatura.
Noi nu vorbim aici de o alegere: fie sa citim aia, fie ailalta. Vorbim de faptul daca literatura este sau nu nociva, daca este sau nu benefica si in ce conditii.
Discutia a pornit despre copii dar cred ca este o continuare fireasca sa vorbim si despre adulti.