Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2010, 19:11:09
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Inteleg deci ca tu te rogi si in singuratate pentru iertarea pacatelor dar nu esti iertata decat atunci cand preotul face dezlegarea de pacate.

Am inteles corect?

P.S. Nici nu neg nici nu contest preotii. Am facut-o candva dar de vreo 10 ani nu ma mai ocup cu chestii dintr-astea. Pun intrebari aici pentru a intelege cum gandeste un ortodox.

Masura timpului nostru si a momentelor care alcatuiesc timpul nu e compatibila cu atemporalitatea lui Dumnezeu.

Dumnezeu e in afara timpului si mai presus de timp, iar a pune intrebarea CAND ANUME iarta Dumnezeu pacatele, mi se pare ca seamana cu o incercare de a-L inchide intre niste bariere.

In Ortodoxie nu se gandeste fixist dar nici lax, ortodoxia nu inseamna nici habotnicie rigida dar nici zburdare pasunista pe coclaurile imaginatiei.

Daca se intampla, avem randuieli si exista nuante. Repet, Dumnezeu e cel care acorda unora circumstante atenuante in timp ce altii isi acorda singuri circumstante agravante.

Dumnezeu nu umbla cu rigla si cronometrul la El, cele duhovnicesti nu se masoara asa si nu putem sa punem la microscop harul sa vedem ce e si dupa aia sa credem in el.
Stii doar, Duhul sufla unde vrea, si cand vrea.

Sa incerc totusi sa-ti raspund asa cum inteleg eu ( fara sa am pretentia ca pricep tainele lui Dumnezeu).

Iertarea, cred eu, e o lucrare in desfasurare, incepe cu constientizarea pacatelor, cu cainta mea, cu plansul meu launtric, cu nelinistea si nestarea ca am alungat harul din mine, cu rugaciunea in taina inimii.
Apoi simt ca trebuie sa fac mai mult ca sa ma impac cu CEL pe care L-am ranit si alungat, adica sa Ii cer sa vina inapoi in sufletul meu, sa se salasluiasca harul din nou in mine, sa ma straduiesc sa nu mai repet .
Si Hristos imi da de inteles ca vrea acelasi lucru, chiar mai mult decat mine si ma invita sa-L primesc prin Sfanta Euharistie.

Si cum nu am acasa si nici la supermarket sfanta Euharistie, ma duc acolo unde se gaseste. La Biserica Ortodoxa.
Nu ma intereseaza situatia particulara a preotului , daca e pacatos sau nu. Il respect pentru ca Dumnezeu l-a pus acolo cu o treaba.

Ii spun preotului ce vreau, recunosc si in fata lui ca la doctor ce boala sufleteasca am, el ma cerceteaza daca imi pare rau, imi da o randuiala de rugaciune pe post de medicament de suflet iar la sfarsit imi confirma: "Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine, fiule/fiica ( numele) , si să-ti lase toate păcatele. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert si te dezleg de toate păcatele, în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh. Amin".

Pentru cazuri exceptionale, cand nu ai la indemana preoti – trebuie sa intreb si eu pe cineva

Dar in rest, se respecta randuiala Bisericii.
Cand ai avut la indemana preoti si totusi nu ai cautat dezlegare, cand nu ai facut nici un pas spre primirea harului Sf. Taine , asta-i altceva. Hristos nu intra cu bocancii in sufletul nimanui, e discretia intruchipata si respecta libertatea noastra. Ne tot trimite semne sa ne destupam la inima dar noi ne facem ca nu vedem.
Vechi 11.05.2010, 19:32:52
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
si-n a mea scrie, numa ca nu se refera la ceea ce te referi tu. Si catolicismul pleaca de la acelasi verset ca sa sugereze suprematia papala. Discutia e prea lunga pentru a fi postata aici.

Petru i-a zis sa se pocaiasca si sa caute iertare la Dumnezeu. Biblia e clara , dc omul se pocaieste de pacat Dumnezeu il iarta. Dupa cum vezi, dar negi realitatea respectiva, Petru nu avea nici o putere in a-l ierta pe Simon, numai Dumnezeu putea sa o faca.

Simon l-a rugat pe Petru sa se roage tocmai pentru ca , la fel ca in zilele noastre, multi considera ca dc se roaga cineva sfant pentru ei problema lor e rezolvata astfel evitand pocainta proprie.
In al doilea rand nu l-a rugat pe Petru sa il ierte ci sa intervina el la Dumnezeu pt iertarea lui. Dar dupa cum ai vazut in Sfanta Scriptura Petru nu a facut-o.

Iti pot da exemplu din Sf Scriptura de un om peste care apostolii au pus mainile, a primit Duhul Sfant dar el l-a randul lui nu l-a putut transmite mai departe ceea ce spune un lucru, si anume ca numai apostolii au avut acest dar al transmiterii Duhului Sfant.

@eclesiastul
Petru i-a zis lui Simon Magul sa se caiasca pentru ca pocainta e o lucrare a inimii si e strict personala. Nu se putea cai Petru pentru pacatul lui Simon magul.
Si daca in Scriptura nu apare scris si daca Petru s-a rugat sau nu pentru Simon Magul, eu nu trag concluzia ca nu a facut-o.

si de unde reiese ca Petru nu primise puterea de a dezlega pacatele, la fel ca ceilalti cand li s-a zis "oricate veti lega pe pamant...?"

daca te referi la Filip ca exemplu din scriptura care nu putea transmite harul, el era doar diacon.
El avea doar puterea de a boteza dar nu si pe aceea de a transmite Duhul Sfant.
Și în practica de astăzi a Bisericii, un diacon – sau chiar un simplu mirean – poate boteza în împrejurări excepționale, dar Taina Hirotoniei nu o poate savarsi decat un episcop de aceea Filip nu a putut transmite harul Duhului Sfant.
Vechi 11.05.2010, 19:39:44
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Iertarea, cred eu, e o lucrare in desfasurare, incepe cu constientizarea pacatelor, cu cainta mea, cu plansul meu launtric, cu nelinistea si nestarea ca am alungat harul din mine, cu rugaciunea in taina inimii.
Apoi simt ca trebuie sa fac mai mult ca sa ma impac cu CEL pe care L-am ranit si alungat, adica sa Ii cer sa vina inapoi in sufletul meu, sa se salasluiasca harul din nou in mine, sa ma straduiesc sa nu mai repet .
Constientizarea pacatului, cainta si plansul sunt partea mea; faptele de dupa iertare, de asemenea. Iertarea , insa, este realizata de Dumnezeu in momentul in care spune :"te iert". Nu dureaza atat de mult.
Tinand cont ca nevoia de iertare este cea mai mare nevoie pe care o are lumea la ora actuala, din cauza pacatelor care apasa atat de cumplit omenirea , este nevoie sa stim exact cum o dobandim si ce trebuie sa facem pentru a o dobandi.

Prima conditie ar fi ca noi sa iertam mai intai:

"Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc;" Matei 6:14

Apoi trebuie sa ne marturisim pacatul si sa ne pocaim de el:

"„Zis-am: Mărturisi-voi fărădelegea mea Domnului”; și Tu ai iertat nelegiuirea păcatului meu." Ps 31:6

"Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea." 1 ioan 1:9

Iar daca avem aceasta promisiune din partea lui Dumnezeu, anume ca suntem iertati daca ne marturisim si daca iertam si noi, inseamna ca El va implini ceea ce a promis si ne putem baza pe cuvantul spus de El. Pacea pe care o avem in inima dupa fiecare marturisire este dovada ca pacatele noastre au fost sterse si in locul lor Dumnezeu a lasat pacea Sa.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 11.05.2010, 21:16:25
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Constientizarea pacatului, cainta si plansul sunt partea mea; faptele de dupa iertare, de asemenea. Iertarea , insa, este realizata de Dumnezeu in momentul in care spune :"te iert". Nu dureaza atat de mult.
Tinand cont ca nevoia de iertare este cea mai mare nevoie pe care o are lumea la ora actuala, din cauza pacatelor care apasa atat de cumplit omenirea , este nevoie sa stim exact cum o dobandim si ce trebuie sa facem pentru a o dobandi.

Prima conditie ar fi ca noi sa iertam mai intai:

"Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc;" Matei 6:14

Apoi trebuie sa ne marturisim pacatul si sa ne pocaim de el:

"„Zis-am: Mărturisi-voi fărădelegea mea Domnului”; și Tu ai iertat nelegiuirea păcatului meu." Ps 31:6

"Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea." 1 ioan 1:9

Iar daca avem aceasta promisiune din partea lui Dumnezeu, anume ca suntem iertati daca ne marturisim si daca iertam si noi, inseamna ca El va implini ceea ce a promis si ne putem baza pe cuvantul spus de El. Pacea pe care o avem in inima dupa fiecare marturisire este dovada ca pacatele noastre au fost sterse si in locul lor Dumnezeu a lasat pacea Sa.

ai citat din profetul david dar ai uitat sa citezi un lucru important zis Hristos cu gura Lui
" oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer..." si " de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi?"

In ortodoxie, marturisirea pacatelor e legata strans de primirea Impartasaniei.

Calea de la pacat la unirea cu Hristos e plina de capcane si inselatorii, e un drum neparcurs si daca nu avem un indrumator, ne mintim singuri, ne autoamagim.

Sfintii parinti ne indeamna ca in cele duhovnicesti sa nu ne incredm in parerea de sine si in propria minte pana nu-i despatimita (aici nu e vorba de inteligenta, ci de acea parte rationala care poate fi intunecata de pacat ). Iar despatimirea tine toata viata.

Tot ei ne zic sa ne ferim de autosuficienta si de a ne fi singuri propria masura, ca dreapta socotinta se dobandeste dupa multe incercari, dupa multe caderi si ridicari.

De aceea, nu mintea mea imi limpezeste taina unirii cu Dumnezeu, ci taina imi limpezeste mintea.
Vechi 11.05.2010, 21:31:30
Senior Member

Implicit

Citat:
ai citat din profetul david dar ai uitat sa citezi un lucru important zis Hristos cu gura Lui
" oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer..." si " de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi?"
Desigur, Hristos a zis aceste lucruri, dar e bine sa vedem cui le-a spus. Cand a spus " oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer..." erau prezenti acolo ucenicii, adica toti cei care-L urmau pe Hristos, inclusiv niste copii. Nimic nu ne da de inteles ca numai unii au voie sa lege si sa dezlege. Ideea este ca Hristos lucreaza prin cei ce sunt ai Lui iertand lumea, de aceea recomanda sa iertam si noi pe cei ce ne gresesc.

In ce priveste " de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi" aceasta nu se refera la iertare [cel putin eu nu vad unde ar scrie asta] ci la "viata in voi insiva" , adica partasia cu Hristos care este Calea, Adevarul si Viata.

Citat:
Sfintii parinti ne indeamna ca in cele duhovnicesti sa nu ne incredem in parerea de sine si in propria minte pana nu-i despatimita (aici nu e vorba de inteligenta, ci de acea parte rationala care poate fi intunecata de pacat ). Iar despatimirea tine toata viata.
E bine sa nu ne incredem in parerea de sine, dar asta nu inseamna sa nu mai gandim deloc. Si Sfintii Parinti au gandit si nu cred ca ar fi acceptat sa renunte la darul gandirii. Pe de alta parte, atat timp cat Hristos inca mai sfinteste, inca se vor gasi oameni sfinti de la care putem invata.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 11.05.2010, 21:52:27
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Desigur, Hristos a zis aceste lucruri, dar e bine sa vedem cui le-a spus. Cand a spus " oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer..." erau prezenti acolo ucenicii, adica toti cei care-L urmau pe Hristos, inclusiv niste copii. Nimic nu ne da de inteles ca numai unii au voie sa lege si sa dezlege. Ideea este ca Hristos lucreaza prin cei ce sunt ai Lui iertand lumea, de aceea recomanda sa iertam si noi pe cei ce ne gresesc.

In ce priveste " de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi" aceasta nu se refera la iertare [cel putin eu nu vad unde ar scrie asta] ci la "viata in voi insiva" , adica partasia cu Hristos care este Calea, Adevarul si Viata.

E bine sa nu ne incredem in parerea de sine, dar asta nu inseamna sa nu mai gandim deloc. Si Sfintii Parinti au gandit si nu cred ca ar fi acceptat sa renunte la darul gandirii. Pe de alta parte, atat timp cat Hristos inca mai sfinteste, inca se vor gasi oameni sfinti de la care putem invata.

draga doriana

Taina Spovedaniei si Taina Preotiei au fost instituite ABIA dupa Inviere (detaliu important) de Insusi Hristos cand s-a intalnit cu apostolii: " Deci, fiind seară în acea zi de'ntâi a săptămânii, și ușile fiind încuiate acolo unde ucenicii erau adunați de frica Iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: „Pace vouă!“ Precum M-a trimis pe Mine Tatal si Eu va trimit pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: “Luati Duh Sfant ! Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan, 20, 19 -23).”

poate imi dai o referinta de unde reiese ca acolo unde erau apostolii inchisi de frica iudeilor mai erau si altii si chiar copii?

intr-adevar e specificata ideea asta si in evanghelia de la Matei pentru a anticipa ca dupa inviere le va da si harul, ceea ce a si facut cand " a suflat asupra lor si le-a zis luati Duh Sfant..."

mai zic o data ca nu ma doare tastatura: nu putem primi trupul lui Hristos decat dupa ce ne spovedim, deci citatul " de nu veti manca Trupul Meu ..... " are foarte mare legatura cu iertarea

special am indicat in paranteza ca a nu te increde in propria minte pana nu-i despatimita nu inseamna a nu gandi.
Vechi 11.05.2010, 22:05:44
Senior Member

Implicit

Citat:

poate imi dai o referinta de unde reiese ca acolo unde erau apostolii inchisi de frica iudeilor mai erau si altii si chiar copii?
Aha, daca la acest verset te refereai, erau acolo doar ucenicii, dar poti tu sa-mi arati ca erau numai apostolii? Ucenicii erau un grup de barbati si femei care veneau dupa Hristos. In Fapte 1, cand se spune ca ucenicii au ales apostolul ce-l inlocuia pe Iuda ni se spune si numarul lor: in jur de 120 de oameni.

Citat:
nu putem primi trupul lui Hristos decat dupa ce ne spovedim, deci citatul " de nu veti manca Trupul Meu ..... " are foarte mare legatura cu iertarea
Absolut, nu putem manca trupul lui Hristos in chip nevrednic, avand pacate nemarturisite. Dupa cum spune Scriptura," oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului." Dar daca dintotdeauna oamenii au marturisit pacatele Domnului si EL le-a iertat, nu vad de ce nu am putea face si noi la fel si mai ales ca nicaieri nu scrie sa marturisim numai preotilor.

"unii altora" inseamna "unii altora", nimic despre preot pana aici.
Vechi 11.05.2010, 22:40:54
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Aha, daca la acest verset te refereai, erau acolo doar ucenicii, dar poti tu sa-mi arati ca erau numai apostolii? Ucenicii erau un grup de barbati si femei care veneau dupa Hristos. In Fapte 1, cand se spune ca ucenicii au ales apostolul ce-l inlocuia pe Iuda ni se spune si numarul lor: in jur de 120 de oameni.

Absolut, nu putem manca trupul lui Hristos in chip nevrednic, avand pacate nemarturisite. Dupa cum spune Scriptura," oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului." Dar daca dintotdeauna oamenii au marturisit pacatele Domnului si EL le-a iertat, nu vad de ce nu am putea face si noi la fel si mai ales ca nicaieri nu scrie sa marturisim numai preotilor.

"unii altora" inseamna "unii altora", nimic despre preot pana aici.

draga doriana
in ortodoxie nu jucam ping-pong cu citate din scriptura, altii practica sportul asta.

i-am scris intr-o postare anterioara penticolstalului mantuibil. nu mai reiau aici.
Vechi 11.05.2010, 22:53:26
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
Pentru cazuri exceptionale, cand nu ai la indemana preoti – trebuie sa intreb si eu pe cineva
Multumesc frumos pentru explicatii.
Nu sunt interesat de cazurile exceptionale. Am dorit sa stiu cum se face in mod obisnuit.

Am inteles ca, in general, pentru un ortodox iertarea pacatelor se face prin marturisire inaintea preotului.

Am fost interesat de acest aspect pentru ca in neoprotestantism credinciosul crede ca se poate ruga pentru pacatele lui singur cu Dumnezeu. Se pocaieste de pacatele lui si crede ca Dumnezeu il iarta.

Merge uneori si se marturiseste si pastorului sau unui membru matur al bisericii, dar numai in cazuri exceptionale.

Inca o data multumiri.
Vechi 11.05.2010, 23:27:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Credibila sau nu pentru tine, nu prea conteaza.
Pai sigur ca nu conteaza daca si altii cred ca tine, protestantul este Centrul Universului, Papa cel Infailibil.
Daca el crede asa, nu poate fi decat asa, pentru ca el s-a rugat la Dumnezeu si de bun si spiritual ce este Dumnezeu in mod sigur l-a ascultat si i-a dat superputeri spirituale.

Citat:
Ideea e ca Duhul Sfant este singurul martor obiectiv si in ce priveste faptele mele si in ce le priveste pe ale tale. Asa ca fiecare sa aiba grija ce face.
Sigur ca este.
Problema este ca tu s-ar putea sa nu prea comunici cu El, desi ai impresia taman contrarie.

De asta este necesar un judecator in plan uman, la care sa poti apela.

E mult mai bine decat sa ramai singur cu propria minte sucita de pacate.

Citat:
Despre Scriptura nu stiu cum de mai aduci vorba...Ca doar o tot ocolesti cand afli ceva ce nu-ti convine, dand vina pe altii ca ocolesc subiectul...
Daca e cazul, aduc.
Vrei citate in care Scriptura spune ca pentru iertarea pacatelor e nevoie de marturisirea lor catre alti semeni?
Nu cred ca e nevoie, le stii si tu.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 20:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 21:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 13:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13