Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.11.2012, 11:02:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni2 Vezi mesajul
Ereziile majore au fost osândite la cele Sfinte 7 Sinoade Ecumenice. În afara acestora pot exista o sumedenie de erezii care nu au făcut obiectul acestor Sinoade, și, ca atare nu au fost definite și osândite formal.

Pentru unii acest lucru echivalează cu faptul că, cel puțin deocamdată, ele pot fi considerate teologumene, sau cel puțin opinii teologice.

La fel stau lucrurile și cu dogmele: se insistă uneori în același mod, că doar cele formulate la Sinoade au acest statut, restul învățăturilor din Scriptură și Tradiție având o tratare liberă, fluctuantă și negociabilă, supusă dezbaterilor și revizuirilor, cel puțin până la întrunirea unui nou Sinod, care să fie cel puțin "pan ortodox"

Aceste opinii menționate nu sunt ortodoxe, Biserica a considerat că Scriptura și Părinții trebuie, așa cum s-a spus, primiți ca fiind purtători unor adevăruri de credință insuflate de către Duhul Sfânt.
O prezentare coerenta, corecta, e ce am spus si eu in mesaje, dar dupa cum m-am priceput.
Vechi 28.06.2010, 16:03:08
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

@ Nadut
Multumim pt mesajul tau. Era nevoie de el.

@ Jane Says

Putini se "ciocnesc" de ordinea creatiei.
Ceea ce arata ca mai mult se grabesc sa inghita teoriile lumesti, decat sa cunoasca adevarul.
Si eu imi amintesc ca m-a nedumerit ce am citit si ma gandeam : now what! Evident ca trebuie sa faci o alegere de credinta! Si am ales sa cred ca lumea s-a facut in 6 zile. Si o si declar, ca ma gandesc ca altora le este "rusine" sa creada asa ceva(mandria de oameni "evoluati" nu-i lasa) si daca ma aud pe mine poate prind curaj.
Uneori ma gandeam ca Geneza a fost relatata in asa fel de parca "se stia" ca va aparea teoria evolutionista si nu da loc de interpretare.
Vechi 28.06.2010, 16:10:55
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Anna, gandul tau a fost exprimat verbal de cineva pentru care am tot respectul :)
Adica si el la predica a spus ca a fost si acesta unul din motive.

Interesant e insa alt fapt: noi ne izbim de ordinea creatiei din Geneza pentru ca inainte de a fi citit, avem mintea contaminata cu teoria evolutionista. Pentru ca daca Dumnezeu a creat cu adevarat totul, si toate au fost bune si El este atotputernic si omniscient, atunci nu ar trebui sa ma mire deloc ca a facut lumina inainte facerea luminatorilor, de pilda. Poate face orice oricand cum doreste si numai prin aceea ca spune cuvantul. El a zis si s-au facut si nu as avea de ce sa pun la indoiala lucrul acesta.

Deci ori avem credinta tare-n El si atunci nu ne mai simtim datori sa-L "scuzam" cumva in fata oamenilor de stiinta, ca si cum ne-am rusina de nepriceperea Lui in a se exprima...

... ori n-avem :)

Si daca s-ar gasi dovezi stiintifice ca totusi ordinea e aceea din Geneza: eu cred ca si atunci oamenii de stiinta ar inventa alta teorie lipsita de Dumnezeu ca sa le explice. Dar nu e vina lor, in fond asa sunt inspirati.

Tags
evoluționism teist, geocentrism

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! flying Teologie si Stiinta 1589 28.07.2020 23:49:47
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
Ce este o erezie ? STEPHAN Dogmatica 16 15.06.2012 17:58:42
Bacteria Flagellum sau Motorul Organic sau De ce evolutionismul e o facatorie colaps Generalitati 217 27.09.2010 14:37:40
Este islamismul (musulmanismul) o erezie ariana? mihailt Generalitati 24 01.08.2010 13:17:27