Citat:
În prealabil postat de zorobabel
Pavel spune "intreaga Scriptura" asta implica si scrierile NT. Faptul ca nu era definitivat canonul nu inseamna ca nu existau scrierile.
Pavel face referire doar la Scriptura si nu la alta scriere. Daca mi-ai arata unde spune Pavel ca mai sunt si alte surse atunci accept varianta ta, dar cand El spune ca Sf Scriptura contine invatatura necesara mantuiri inseamna ca nu mai e nevoie de alte surse.
Deja duci la extrem, de exp nu zice nici un NP de ce va faceti semnul crucii cand va inchinati. Dar obiceiurile care incalca flagrant Sf Scriptura sunt cele care sunt combatute.
Iisus a vindecat f multi oameni dar nu le-a zis la toti, "Credinta te-a mantuit". Un exemplu elocvent sunt cei 10 leprosi care sunt vindecati si totusi Hristos doar unuia ii spune "credinta ta te-a mantuit".
Nu stiu de ce vrei sa o faci necredincioasa pe femeia respectiva cand Hristos ii spune ca e credincioasa si ca e mantuita.
Hristos se refera la mantuirea spirituala, femeia deja fusese vindecata cand Hristos i s-a adresat. Mantuirea era posibila si inainte de jertfa pe baza credintei in Hristos care afirma "cel ce crede in Mine are viata vesnica". Asta a spus inainte sa fie jertfit.
Revin la exemplu cu cei 10 leprosi, ceilalti 9 au fost sau nu mantuiti?Ca vindecati au fost.
|
Mie nu mi se pare ca pavel spune "intreaga Scriptura" de unde stia el cum va arata canonul NT avand in vedere ca s-a definitivat cateva sute de ani mai tarziu, vorbesti aiurea, Pavel se referea la Scripturile Vechi, din ce Scripturi putea Timotei sa ia invataminte daca doar canonul scripturilor vechi exista?
Pavel pe langa ca nu zice "numai Scriptura" nu exclude nici lucrarea Duhului Sfant care lucreaza si inafara Scripturii, dupa cum am spus, daca Pavel era adeptul "Sola Scriptura" la acea data, atunci sigur , Apocalipsa scrisa ulterior, nu ar fi fost acceptata de Pavel, deoarece nu facea parte din scripturile la care se referea la acel moment, mai mult, nici nu era scrisa
In cazul cellor zece leprosi, e acelasi lucru, ii spune celui intors, "credinta ta te-a mantuit" cu referire la vindecare, celor noua cum ai fi vrut sa le spuna daca nu erau prezenti, si aici nu se pune problema, mantuirii in sens crestin pt ca inca nu avusese loc rascumpararea de pe Golgota, Mantuirea nu a fost posibila pt ca lumea era rupta de Dumnezeu, daca ar fi fost posibila prin credinta in Iisus? care Iisus ca oamenii inca nu aveau cunostinta ca El e Fiul lui Dumnezeu, atunci nu ar mai fi fost necesara jertfa de pe Golgota