![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Vorbeste de ferire, nu de abstinenta totala in anumite perioade...
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Canoanele bisericii ortodoxe sunt clare, au fost totdeauna si vor ramine dar doar pt. cei ce doresc viata in duh si adevar deoarece nimeni nu poate sluji la 2 stapini ! Dreptatea, adevarul , curatenia, cinstea , corectitudinea dar mai ales dragostea curata , neinfuzata cu nimic , pt. Hristos nu are atingere cu nimic altceva . Nu putem sa fim gretaliti de mult prea suficientul sex , sa avem unu sau doar 2 copii procedind in toate felurile ,,inteligente' de a lupta impotriva vietii si sa ne dam cu pieptul de pamint ca murim de dorul lui Hristos . Amara inselare o asemenea traire ... desi ea exista si este perpetua . Inselatii se invata unii pe altii cum sa cada ! Iata simplitatea lucrurilor : Cine si-a ales viata de familie si voieste sa faca sex dupa puteri atunci sa faca nepurtind grija pruncilor lasindu-i pe toti sa se nasca citi sunt trimisi de la D.zeu . Cine nu iubeste copiii decit pina la un anumit numar iar pe Dumnezeu doar in anumite conditii avantajoase atunci sa inceteze cu viata intima si sa se opreasca de la sex pe toata durata casniciei traind in curatie/feciorie cu sotia sa ! Drept marturie sta cuvintul Sf. Vasile cel Mare pe care l-am postat mai sus ! Cine are ochi , sa vada iar cine are inima buna sa nu sa minta insusindu-si sofismele satanice . Sau ... sa faca cum voieste caci mintuirea ii sta jumatate in mina lui si jumatate in a celuia care chipurile il ,,induhovniceste" indrumindu-l ca pastor ! Last edited by zaharia_2009; 08.08.2010 at 23:17:22. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ferirea este cu totul altceva si nu inseamna abstinenta. (Ferire in cadrul sexului...) Of Doamne, limba asta romana...
|
|||
|
|||
|
Nu te supara dar nu ma cita pe mine ca sa iti indreptatesti pacatul... Asculta ce zice Zaharia 2009 pentru ca mi se pare foarte corect si direct!
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu nu ma feresc ci dimpotriva. Eu imi doresc copii si nu pot avea. 2. Nu spune corect. Cum sa fie abstinenta sexuala pacat? Pur si simplu nu ai relatii. Cum sa fie asta pacat. Nici nu scrie nicaieri asa ceva. Tu chiar crezi tot ce spune unul si altul? Sau daca stii, spune tu unde scrie.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Intentia este pacatoasa: ferirea de prunci, dar alegerea placerii si negarea procrearii.. (Cum foarte sugestiv s-a exprimat fratele Zaharia: a face ceva fara de Dumnezeu este pacat. Prin ferire de prunci noi ne impotrivim chiar lui Dumnezeu) |
|
|
|||
|
|||
|
Revenim mereu la acelasi lucru pe diverse fire: casatoria nu este numai pentru nasterea copiilor. Relatia sexuala in cadrul casatoriei nu este numai pentru conceptie, ci si pentru unirea celor doi dupa modelul 'Hristos cu Biserica'. A refuza in mod categoric de a o deschide catre nastere este poate egoist (desi si aici exista cred exceptii, ca bolile genetice si alte probleme pe care nu vrem sa le impunem eventualilor copii), insa a vrea sa limitezi dupa intelepciunea data de Dumnezeu numarul copiilor tine de dreapta socotinta.
Mi se pare un lucru mai mult decat evident. Ca te poti insela si opri conceptia mai multor copii dintr=o teama neintemeiata sau din egoism sau mai stiu eu, este adevarat. Dar de aia ne=a dat Dumnezeu libertate, ca sa ne asumam si riscul de a gresi. Fiecare sa se cerceteze pe sine, sa se roage si sa ceara sfatul duhovnicului. Greseala poate sa fie insa si in directia cealalta: sa ai mai multi copii decat poti duce si sa nu reusesti sa ii educi cu dragoste si rabdare, sau casnicia sa se strice din cauza asta (mai ales cand numai unul isi doreste mai multi copii). Acum, chiar daca sa zicem cazul ideal este sa ai o credinta atat de puternica (mai exact, sa aiba amandoi) incat sa te lasi in voia naturii si sa accepti sa ai atiatia copii cati vin, nu toti suntem la acest nivel duhovnicesc. A nu tine seama de nivelul duhovnicesc la care ne aflam tine de o lipsa de dreapta socotinta si ne indearteaza de Dumnezeu = deci este pacat. Acelasi lucru este valabil si pentru solutia abstinentei totale daca nu mai vrei copii.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 10.08.2010 at 17:36:47. |
|
|
|||
|
|||
|
“Iar asupra femeilor trebuie să se facă o mare cercetare și precizare. Căci ele ajung repede până la vrăjitorii și otrăviri și la alte fapte rușinoase, pe care e înfricoșător chiar și să le pomenești, cu atât mai mult să le
faci[...] Femeile ajung la crimă până și împotriva zămislirii, ba chiar și împotriva zămislirilor deja împlinite. Căci unele dintre ele ucid lună de lună cu o iarbă, precum eu, nevrednicul, și acest lucru vrednic de plâns l-am luat asupra mea, laolaltă cu cele scrise înainte. Și astfel, trebuie să înaintăm cercetând toate: câți copii au ucis, și mai ales cele necăsătorite, și prin care metode au ucis. Căci una este a bea o poțiune și a nu mai zămisli, ceea ce este mai grav dintre toate, și alta este a ucide prin băuturi fătul deja purtat în pântece. A lepăda lună de lună prin ierburi embrionul este cea mai mârșavă dintre toate crimele, care de altfel și are epitimia până la moarte. Chiar dacă ar înceta (lepădarea), să nu se împărtășească. Femeile, când sunt tăiate de la Biserică, să facă numai închinăciuni, fără metanii. Totuși, femeile nu sunt la fel de slabe ca și bărbații; unele își păzesc fecioria și nu cunosc de loc unirea cu un bărbat nici în minte. Acestea sunt cu privire la cercetarea riguroasă și la deosebirea celor ce se mărturisesc." (PG 88, 1904 B-C) http://teologiesibiu.files.wordpress...le-canoane.pdf Se stie fiecare pe sine cum si in ce masura a gresit in acest fel. Dar noi aici nu luam in discutie pe fiecare in parte, ci discutam principiul. Si este necesar acest lucru, caci multi au crescut de acasa in obiceiul de a indeparta mai degraba sarcina, de a o impiedica daca se poate, decat de a o duce la bun sfarsit. Ori in asemena cazuri trebuie trezita si tamaduita constiinta, aflata acum in adormire. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Uite acesta este unul din lucrurile care ma preocupa astazi: nivelul duhovnicesc (scazut) indreptateste cumva pacatul? (Pt mine este o intrebare f serioasa, desi suna a ironie). Adica stiu ca gresesc dar totusi persist deoarece nu ma pot ridica la un alt nivel de traire.. (nu ma pot lepada de patimi, mai exact). Si tot aman. Ma indoiesc ca este o conduita corecta. Eu cred ca cu fiecare pacat care-l faci iti intuneci mai mult discernamantul duhovnicesc. Cred ca un singur act de curaj cand stii ca nivelul tau duhovnicesc este modesc - un singur act de curaj aduce mari castiguri. Cred ca efectiv Dumnezeu ne-ar prinde de mana sa nu cadem. (curaj in sensul bun. curajul de a te impotrivi pacatului chiar daca el pare in limitele moralitatii si toata lumea il accepta) Dar persistenta in a fi caldicei.. eh, stii ce este scris despre caldicei. Last edited by anna21; 12.08.2010 at 14:23:01. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Zaharia, tot nu mi=ai raspuns la intrebare
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Despre desfranarea intre sot si sotie | ionut12 | Generalitati | 136 | 14.05.2011 14:04:54 |
| Yoghinii sustin ca Hristos lauda desfranarea | costel | Generalitati | 78 | 17.03.2011 11:50:13 |
| Intrebare: Desfranarea | gmariusg | Generalitati | 58 | 02.12.2010 22:44:18 |
| Desfranarea intre sot si sotie part 2 | ionut12 | Generalitati | 20 | 16.11.2010 09:06:45 |
| Desfranarea | kindly | Generalitati | 31 | 09.11.2010 14:53:39 |
|
|