Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.08.2010, 15:32:24
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Nu toți păgânii au un zeu soare.
Toți păgânii se închină la soare.

Citat:
Musulmanul crede într-un zeu soare?
Musulmanul ca și evreul (și creștinul) este monoteist și se închină la același Dumnezeu (Allah) al lui Avraam (Ibrahim), Isaac (Yzek) și Iacov (Yakub).

Citat:
Tendința omului de-a se îndrepta către răsărit e totuși, cred, nostalgia începuturilor creației (Edenul și mulțimea binecuvântărilor de acolo) și soarele răsărind marchează un nou început. Dar aceasta e poezie deja și nu un argument. Scuze.
Ai dreptate, e doar "poezie", adică... Tradiție.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 16:15:46
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Toți păgânii se închină la soare.

Musulmanul ca și evreul (și creștinul) este monoteist și se închină la același Dumnezeu (Allah) al lui Avraam (Ibrahim), Isaac (Yzek) și Iacov (Yakub).
Eu credeam că, raportat la religia creștină, ceilalți sunt păgâni și islamul nu este o confesiune creștină cu toate că profeții biblici sunt recunoscuți de aceștia.
Și crede-mă, eu nu mă închin la același Dumnezeu ca musulmanii. Hristos e Fiul lui Dumnezeu și totodată, Dumnezeu, în timp ce musulmanii îl admit ca un prooroc printre mulți alții. În rest, cunosc și eu terminologia "Dumnezeu (Allah) al lui Avraam (Ibrahim), Isaac (Yzek) și Iacov (Yakub)".

Citat:
Ai dreptate, e doar "poezie", adică... Tradiție.
Am o sumedenie de poezii creștine neoprotestante consemnate în caietele copilăriei mele. Să înțeleg că sunt tradiție?

Și ca să ne înțelegem, fără supărare, am folosit termenul de poezie pentru a numi orice metaforă care nu poate fi argument. Un argument ca să fie denumit astfel trebuie să aibă o bază sau un temei (premise) și o teză (concluzie) de demonstrat, toate clare, raționale și verificabile, iar metafora (poezia) nu poate fi verificată, arta în general este o formă de cunoaștere în mare parte subiectivă.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 16:30:43
Banned

Implicit

Citat:
Eu credeam că, raportat la religia creștină, ceilalți sunt păgâni și islamul nu este o confesiune creștină cu toate că profeții biblici sunt recunoscuți de aceștia.
Și crede-mă, eu nu mă închin la același Dumnezeu ca musulmanii. Hristos e Fiul lui Dumnezeu și totodată, Dumnezeu, în timp ce musulmanii îl admit ca un prooroc printre mulți alții. În rest, cunosc și eu terminologia "Dumnezeu (Allah) al lui Avraam (Ibrahim), Isaac (Yzek) și Iacov (Yakub)".
Ne pierdem în termeni. Cert este că atât musulmanul cât și evreul sunt monoteiști, deci nu sunt politeisti și în consecință nu pot fi numiți idolatri. Dacă evreii se închină la același Dumnezeu ca și noi, poți spune că și musulmanii se închină la același Dumnezeu. Desigur au o cunoaștere incompletă a lui Dumnezeu, plus elemente străine adevărului biblic.

Citat:
Am o sumedenie de poezii creștine neoprotestante consemnate în caietele copilăriei mele. Să înțeleg că sunt tradiție?

Și ca să ne înțelegem, fără supărare, am folosit termenul de poezie pentru a numi orice metaforă care nu poate fi argument. Un argument ca să fie denumit astfel trebuie să aibă o bază sau un temei (premise) și o teză (concluzie) de demonstrat, toate clare, raționale și verificabile, iar metafora (poezia) nu poate fi verificată, arta în general este o formă de cunoaștere în mare parte subiectivă.
Admit că ai dreptate.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 16:50:11
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Ne pierdem în termeni. Cert este că atât musulmanul cât și evreul sunt monoteiști, deci nu sunt politeisti și în consecință nu pot fi numiți idolatri. Dacă evreii se închină la același Dumnezeu ca și noi, poți spune că și musulmanii se închină la același Dumnezeu. Desigur au o cunoaștere incompletă a lui Dumnezeu, plus elemente străine adevărului biblic.

Admit că ai dreptate.
Am mai postat observatia lui Mircea Eliade care spune ca nu putem spune ca exista aceeasi divinitate, dar poarta nume diferite. Ideea de divinitate este prezenta in toate religiile dar identitatea divinitatii nu este aceeasi. Aceste trei mari religii personaliste au si aspecte comune dar si deosebiri. In abstract putem vorbi despre acelasi Dumnezeu al Vechiului Testament dar in realitate???
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 18:45:43
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Am mai postat observatia lui Mircea Eliade care spune ca nu putem spune ca exista aceeasi divinitate, dar poarta nume diferite. Ideea de divinitate este prezenta in toate religiile dar identitatea divinitatii nu este aceeasi. Aceste trei mari religii personaliste au si aspecte comune dar si deosebiri. In abstract putem vorbi despre acelasi Dumnezeu al Vechiului Testament dar in realitate???
V-aș putea da dreptate în ce privește privește prima parte, însă e deplasat să negi că Dumnezeu e Același în VT și NT (abstract sau concret). Dumnezeu nu se schimbă funcție de cultura ori mentalitate oamenilor, altfel discutăm drespre un dumnezeu fabricat. Doamne iartă-ne!
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 20:07:18
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
V-aș putea da dreptate în ce privește privește prima parte, însă e deplasat să negi că Dumnezeu e Același în VT și NT (abstract sau concret). Dumnezeu nu se schimbă funcție de cultura ori mentalitate oamenilor, altfel discutăm drespre un dumnezeu fabricat. Doamne iartă-ne!
Citat:
Dacă evreii se închină la același Dumnezeu ca și noi, poți spune că și musulmanii se închină la același Dumnezeu.

Cum se împacă cele două afirmații? Fiindcă eu cred că doar pe baza disocierii Vechiului Testament de Noul Testament putem afirma că evreii și musulmanii au același Dumnezeu ca și creștinii.

Îmi miroase a adventist de ziua a șaptea, student în Biblie sau martor a lui Iehova?
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 20:14:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:

Îmi miroase a adventist de ziua a șaptea, student în Biblie sau martor a lui Iehova?
Prima varianta ! Este cunoscut d'ul propagandist . Felicitari pentru intuitie si nu numai ! Doamne ajuta !
Vechi 22.08.2010, 20:15:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Cum se împacă cele două afirmații? Fiindcă eu cred că doar pe baza disocierii Vechiului Testament de Noul Testament putem afirma că evreii și musulmanii au același Dumnezeu ca și creștinii.

Ideea asta ecumenista cu toti care se inchina la acelasi Dummnezeu mie imi da dureri de cap. Noi credem "intr-Unul Dumnezeu", "si intr-Unul Domn Iisus Hristos" si "intru Duhul Sfant", Dumnezeu in Treime, care nu se impaca nicidecum cu Buddha, Allah sau mai stiu eu cine.
Vechi 23.08.2010, 10:10:05
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Daca ati observat, am intrebat. Pentru noi crestinii este clar ca Dumnezeul Vechiului Testament este Dumnezeul Noului Testament, chiar daca in Vechiul se accentueaza mai mult unitatea si unicitatea lui Dumnezeu, in Noul Testament revelatia este deplina a Dumnezeului Treime.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 12:05:19
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Daca ati observat, am intrebat. Pentru noi crestinii este clar ca Dumnezeul Vechiului Testament este Dumnezeul Noului Testament, chiar daca in Vechiul se accentueaza mai mult unitatea si unicitatea lui Dumnezeu, in Noul Testament revelatia este deplina a Dumnezeului Treime.
În acest caz îmi cer scuze, n-am înțeles eu bine.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare