Citat:
În prealabil postat de Daniel777
Nici eu nu sfatuiesc ,nici pro nici contra,nu despre asta era vorba,daca sa le urmam sau nu exemplul,ci de ce faceau acel lucru.
Mi se pare o abordare facila a raspunsului sa spui ca se apucau sa ajunga la aceste lucruri cand asupra lor actiona Duhul Sfant!
Raspunsul la aceasta intrebare este unul profund,care este foarte greu de exprimat in cuvinte si necesita o minima traire duhovniceasca.Acest raspuns necesita o minima traire ,trebuie sa-l simti ,sa traiesti acel raspuns.O abordare strict teoretica,pe mine nu ma multumeste!
|
Eu sunt prea plin de patimi, n-am ce sa ofer de la mine. Dar iti recomand cartea "Ascetica si mistica Bisericii Ortodoxe", a Pr. Dumitru Staniloae. Este exceptionala.
Infranarea este prima treapta pe calea renuntarii la patimi. Patimile au radacini adanci si nu se pot decat inlocui cu virtuti (lacomia cu infranarea, lenea cu ravna, mandria cu smerenia etc). Iar infranarea nu se refera doar la mancare si bautura, ci si la toate celelalte "porniri" animalice ale omului. Asta simt eu, dar nu pot spune ca traiesc, asa incat cred ca raspunsul meu nu te va multumi.