![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Dacă aceasta o spuneți din simțămintele dvs., bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!!!
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale! Așa, Doamne, ajută-mă să-mi văd greșalele mele ca să nu mai osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! (rugăciunea Sfântului Efrem Sirul) Vă rog frumos să mă iertați și pe mine, păcătosul cel dintâi! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc pt. raspuns! Vreau sa intelegeti ca scopul meu este sa pricep mai bine felul in care se abordeaza aceasta problema la ortodocsi. Nu vreau sa ma cert sau sa supar pe nimeni.
Citat:
Inteleg deci ca problema se reduce la cultul unde se boteaza persoana. Ortodox: valid | Sectar: invalid. Adica si daca l-ar boteza sectarii de mic (cum fac unii dintre ei) tot degeaba. Citat:
Citat:
Nu stiu ce sa va zic despre altii, dar eu unul sigur nu sunt usa de biserica. Citat:
La sectari faptele nu sunt necesare pt. mantuire, doar credinta. Ele sunt insa "verificarea" mantuirii. Adica daca nu exista faptele bune, atunci credinta initiala urmata de botez nu a fost reala (botezul este deci si el invalid). La fel si cu Tainele (cate sunt ele). Un credincios adevarat va participa la ele. Iar botezul este o porunca pe care un credincios real iar o va respecta. Complet diferit in teorie. In practica eu nu vad diferenta prea mari pt. ca in oricare varianta cele patru vor fi prezenta in viata credinciosului. |
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Despre acest pacat vb Pavel in Roma 5,12 si loc paralele...parca. Citat:
Citat:
Citat:
Daca NP nu ar fi atat de indoctrinati ar vedea ca si Faptele sunt o conditie a mantuirii... insa trebuie sa se faca o diferenta intre "faptele Legii Vechi" care nu mantuiesc , si faptele bune pe care le cere D-zeu omului la a doua lui venire: Vezi Matei 25, 3146. |
|
|||
|
|||
![]()
Hristos s-a botezat cu botezul lui Ioan.. Botezul lui Ioan nu este acelasi cu botezul lui Hristos..
Fapte 19 1. Și pe când Apollo era în Corint, Pavel, după ce a străbătut părțile de sus, a venit în Efes. Și găsind câțiva ucenici, 2. A zis către ei: Primit-ați voi Duhul Sfânt când ați crezut? Iar ei au zis către el: Dar nici n-am auzit dacă este Duh Sfânt. 3. Și el a zis: Deci în ce v-ați botezat? Ei au zis: În botezul lui Ioan. 4. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. 5. Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus. |
|
||||||
|
||||||
![]()
Am inteles un pic mai bine subiectul "validitatii botezului" in Biserica Ortodoxa si tot odata am descoperit niste articole despre iconomie. Multumesc mult.
Citat:
Citat:
Daca este vorba despre tineri care au inteles mesajul Scripturii, au inteles ca sunt pacatosi si ca Dumnezeu le ofera posibilitatea mantuirii prin Iisus Hristos si o accepta intelegand totodata restrictiile pe care aceasta acceptare o impune atunci as zice ca sunt mantuiti dar sa faca bine sa se boteze cu prima ocazie. Daca au inteles mesajul, au "acceptat" jertfa lui Iisus Hristos ca plata pentru pacatele lor dar nu accepta "restrictiile" (botez, membru intr-o Biserica, incercarea trairii unei vieti placuta lui Dumnezeu etc) atunci as zice "RISC MAXIM". Foarte posibil ca ei sa fie cei despre care in pilda semanatorului spune ca au cazut in locuri stancoase si s-au uscat repede. Daca nu sunt destul de maturi astfel incat sa inteleaga mesajul evangheliei intr-un mod personal (adica faptul ca se refera la pacatul LOR) atunci ei nu intra nici in cazul Romani 1:19 (unde ni se ofera raspusul la intrebarea "dar despre cei care de-a lungul intregii vieti nu aud mesajul scripturii" - nu au nici o scuza pentru ca Dumnezeu se descopera prin natura) as spune ca au aceeasi soarta cu cei care mor in primele zile dupa nastere sau chiar inainte (avortati). Care este aceea ? Nu poate stii nimeni sigur. Unii spun ca ei sunt mantuiti (Jhon Piper , Jhon McArthur). Poate ca nu sunt. Stim insa ca Dumnezeu este 100% dreptate, si oricare ar fi decizia lui ea este una dreapta, fie ca ne place, fie ca nu. Imi dau seama de tragedia unei familii pentru care raspunsul la intrebarea aceasta are aplicatie personala. Citat:
Dupa cunostinta mea, nici una dintre cele trei culte NP cu care sunt familiar (baptisti, penticostali, crestini dupa evanghelie) nu neaga existenta pacatului originar. Citat:
As spune ca denumirea de "pocait" se aseamana cu "nigger" pentru negrii din SUA. Este folosita cu sens peiorativ de populatia majoritara, dar a fost adoptata si de minoritari. Daca vreti, denumirea de "neoprotestanti" este echivalentul lui African-American ![]() Citat:
Citat:
NP mai cred ca rasplata credinciosului va fi direct proportionala cu aceste fapte. Exista si varianta mantuirii "ca prin foc" (1Cor.3:15). Sa nu ne bizuim pe ea insa... (*) Stiu ca "credinciosul mantuit" este un concept ciudat pentru crestinii Ortodocsi. Nu intra in tema discutiei de aici si de aceea nu expun mai pe larg. |
|
|||
|
|||
![]()
N-am urmarit cu atentie discutia, urmeaza sa fac lucrul acesta curand, caci este o discutie valoroasa. Am citit doar primul post.
Cu toate acestea, cred ca adevarul cu privire la chestiunea botezului copiilor este simplu de gasit: in Biblie, caci majoritatea ne numim crestini. Voi enunta parerea mea prin intermediul unor intrebari pe care le consider relevante. - Cati copii sunt botezati in Biblie? - Cum justificam, biblic, faptul ca botezul la copii actioneaza, impotriva pacatului, in acelasi mod cum actioneaza un vaccin impotriva bolilor? - Cum poate un copil sa creada in Dumnezeu, pentru a fi botezat? Unde, in Biblie, gasim vreun om botezat FARA sa creada? Nu-mi puneti eticheta de 'NP ratacit' pe frunte! Nu sunt nimic din ceea ce as putea sa fiu numit a fi. Sunt un impatimit al cunoasterii lucrurilor in sine, al gloriei care inconjoara suferinta cunoasterii. Eu doar am citit Biblia, si spun ceea ce am citit. |
|
||||
|
||||
![]()
Daca ai fi citit Biblia ai fi vazut ca s-au boteza atatia cu "toata casa lor". Adica toata familia! Din mii de familii botezate despre care relateaza Biblia,oare sa nu fi fost niciuna in care sa se afle si copii? Ma indoiesc! Si doar se spune clar ca fara botez nu se poate intra in imparatia cerurilor. Despre ce scriam mai sus stau marturie:
"Am botezat și casa lui Ștefana" (scrie clar ca s-a botezat toata familia) "Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos,spre iertarea păcatelor voastre,și veți primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe,pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru." (Uitati ca zice si de copii!) "Deci cei ce au primit cuvântul lui s-au botezat și în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete." (iarasi,in alea 3000 de suflete sa nu se fi aflat oare nicun copil? Ce certitudine aveti?) "Iar după ce s-a botezat și ea și casa ei" (Fapte 16,15) (iarasi arata ca s-a botezat toata familia! Nu doar adultii.) "Și el,luându-i la sine,în acel ceas al nopții,a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată." (in acei "toti ai lui" nu erau oare si copii? Sau e probabilitate mai mare ca respectivul sa fi fost impotent iar nevasta'sa stearpa? La neoprotestanti nimic nu te mai mira). Dar Crispus,mai-marele sinagogii,a crezut în Domnul,împreună cu toată casa sa;" (banuiesc ca nici acesta nu avea copii,nu?) Chiar si Ioan cand boteza,unde scrie ca doar adultii erau primiti? Caci scrie: "Și după ce s-a botezat tot poporul,botezându-Se și Iisus și rugându-Se,s-a deschis cerul". De ce ii excludeti si pe cei tineri? La fel si aici: "Atunci a ieșit la el Ierusalimul și toată Iudeea și toată împrejurimea Iordanului.Și erau botezați de către el în râul Iordan,mărturisindu-și păcatele." Vedeti voi ce spune evanghelistul? Ca a iesit toata Iudeea si toata imprejurimea Iordanului! Oare sa nu fi existat niciun copil? Care sa fie probabilitatea? Cred ca sunt sanse mai mari sa castigi la loto decat sa nu se fi aflat niciun tanar acolo! Aici iarasi gasim: "Drept aceea,mergând,învățați toate neamurile,botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" Deci toate neamurile,unde vedeti voi ca a interzis Hristos sa se boteze copiii? |
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() Citat:
- să asculte și să ia aminte la predică (vers.14) - să se îngrijoreze și să fie întăriți în credință, mângâiați (vers.40) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() Exact în același verset! Dacă un copil poate "învăța" Cuvântul lui Dumnezeu poate fi botezat, nu interzice nimeni. |
|
|||
|
|||
![]()
13.Și aduceau la El copii, ca să-Și pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau.
14. Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit și le-a zis: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. 15. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. 16. Și, luându-i în brațe, i-a binecuvântat, punându-Și mâinile peste ei. Marcu 10:13 Mare bucurie la Sfinta Liturghie,cind vezi zeci de copii cu luminari aprinse in mina,apropiindu-se de Sfintul Potir pentru a-L primi pe Iisus Hristos Dumnezeu in trupurile si sufletele lor.Altii in bratele parintilor lor,altii purtati in leagane... Prin contrast,zis-a unul: "Nu îi excludem deloc pe cei tineri. Și nici măcar pe copii dacă înțeleg, se pocăiesc, cred și se botează. Punct." ...si daca cunosc pe dinafara psalmii,plus teoria relativitatii si calcul integral si logaritmic.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arsenie Boca si Sfanta Taina a botezului | alynna | Biserica Ortodoxa Romana | 22 | 10.05.2013 08:28:51 |
Care este sensul Botezului Domnului? | Florin-Ionut | Botezul | 33 | 07.01.2013 15:38:30 |
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi | georgeval | Botezul | 22 | 21.02.2012 23:08:48 |
Taina Botezului în Filocalie | NECTARIE | Botezul | 6 | 23.11.2011 15:34:34 |
|