![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sunt situatii cand poti minti cu un scop bun, cum a facut acest calugar din Pateric:
"7) Doi frati au mers impreuna la un targ, ca sa-si vanda lucrul mainilor lor si daca au intrat in targ, s-au despartit unul de altul. Iar unul cu mestesugul si indemnarea diavolului, s-a inselat si a cazut in pacatul curviei. Dupa aceea, aflandu-l pe el fratele, i-a zis: sa mergem, frate, la locul si chiliile noastre. Acesta a zis: eu, frate, astazi nu voi merge cu tine. Iar fratele auzind acel cuvant, s-a minunat si l-a intrebat zicand : pentru ce, frate, zici ca nu vei merge cu mine? El a oftat si i-a spus, zicand: eu, frate, dupa ce te-ai dus tu si te-ai departat de mine, am cazut cu o femeie in pacatul curviei si de aceea nu voi merge acum cu tine la chilia mea. Fratele auzind acestea si vazandu-l foarte mahnit, scarbit si deznadajduit si vrand ca sa-i scoata sufletul din pieirea deznadajduirii, i-a zis: frate si eu daca m-am desparut de tine, am cazut in acelasi pacat. Pentru aceea dar, frate, sa mergem degraba la chiliile noastre si cu osardie sa ne pocaim si Dumnezeu ne va ierta greseala si pacatul nostru. Si asa, ascultand fratele, a mers la chilia sa si mergand la batranul, si-au marturisit amandoi impreuna caderea lor in pacatul curviei. Iar batranul le-a dat canon de pocainta; si amandoi, cu dragoste primind canonul, se rugau lui Dumnezeu unul pentru altul. Vazand Dumnezeu silinta si osteneala pe care o facea fratele cel ce nu cazuse in pacat pentru dragostea si mantuirea fratelui sau, peste putine zile i-a iertat pacatul. Si l-a instiinat Dumnezeu pe batranul ca pentru multa dragoste a fratelui ce n-a gresit, s-a iertat pacatul celui ce a gresit. Iata fratilor, a zis batranul, aceasta este dragostea cea adevarata, ca sa-si puna cineva sufletul sau pentru mantuirea fratelui sau."
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totusi, el vorbeste despre miciuna nu la modul general, ci face distinctia intre miciuna pentru binele propriu si cea pentru binele altcuiva, in functie de context. |
|
||||
|
||||
![]()
Sunt taine. Un raspuns de incepator ar fi acela ca daca avem cazuri de persoane imbunatatite care au mintit, ele au facut acest lucru pentru ca se invrednicisera sa cunoasca finalitatea lucrului prin Dumnezeu. Adica stiau ca si asa fac un bine. Noi nu ne-am ridicat la masura desavarsirii lor si de aceea nu e bine sa mintim. Pentru noi minciuna e ca fructul din pomul cunostintei binelui si raului, adica duce la pacat, in vreme ce pentru ei, minciuna a devenit ca si moartea - o trecere spre mai multa viata.
|
|
||||
|
||||
![]()
Acceptarea unei acuzatii pe nedrept nu este o minciuna? Stiti acea povestire in care un batran este acuzat de catre cineva ca este lenes, desfranat samd si el confirma: da, asa este - desi nu era asa. La urma, este acuzat de erezie, iar el striga: NU sunt eretic!
Deci omul mintise de frica sa nu se mandreasca, dar totul pana la o limita, cand i s-a reprosat ca altereaza adevarul credintei ortodoxe.
|
|||
|
|||
![]()
Minciuna înseamnă și ascunderea adevărului. Unii martiri ai comunismului au fost închiși pentru că nu voiau să dea declarații (care uneori ar fi fost adevărate) împotriva anumitor persoane. Spuneți voi că această minciună n-a fost bună!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Există și o excepție: dacă ascunzi ceea ce din datorie ești obligat să-i spui stăpânului sau tutorelui tău, abia atunci ascunderea poate fi asimilată cu minciuna. Dumnezeu nu este autor al minciunii, după cum nu este autor al răului. El le îngăduie eventual, atunci când diavolul voiește să le săvârșească, jucând rolul de "împărțitor al dreptății". Așa cum s-a întâmplat cu Iov, care a primit multe rele de la diavol, tot așa s-a întâmplat și cu proorocii lui Ahab, care au fost mințiți de către diavol: “Atunci a ieșit un duh și a stat înaintea feței Domnului și a zis: "Eu îl voi ademeni". Domnul a zis: "Cum?" Iar acela a zis: "Mă duc și mă fac duh mincinos în gura tuturor proorocilor lui". Domnul a zis: "Tu îl vei ademeni și vei face aceasta; du-te și fă cum ai zis! Și iată cum a îngăduit Domnul duhului celui mincinos să fie în gura tuturor acestor prooroci [...]" (3Regi, 22,23) Dumnezeu ascunde multe taine de cunoașterea omului, fie că nu-i sunt acestuia de folos, fie că omului ar putea să-i facă rău cunoașterea lor; și cu toate acestea, El nu poate fi făcut mincinos față de om, căci nu are nici o datorie înaintea lui. Last edited by mariamargareta; 16.01.2011 at 15:38:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Intai sa definim ceea ce este minciuna !
Curva Rahav ascunzandu-i pe slujitorii Domnului, a mintit pentru ei deoarece nu a spus unde sunt? Eu zic ca nu a mintit. Minciuna este atunci cand spui ceva deformat pentru a avea un castig rusinos. Dar cand ascunzi niste informatii, cu un scop pozitiv, nu este minciuna. |
|
|||
|
|||
![]()
Poveștile care povestesc despre asemenea "situații" intră în contradicție cu mesajul biblic, iar Biblia nu mai este o poveste pentru cei care o folosesc spre a lor zidire:
"Nu vă mințiți unul pe altul, fiindcă v-ați dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui, Și v-ați îmbrăcat cu cel nou, care se înnoiește, spre deplină cunoștință, după chipul Celui ce l-a zidit" (Col. 3,9-10) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
„Cu pace să ieșim”,„Întru numele Domnului” | VladCat | Sfanta Liturghie | 4 | 07.01.2013 18:54:33 |
„Marșul pentru Viață” - 2012! | Laura19 | Generalitati | 0 | 19.03.2012 10:04:25 |
„Motto-ul” de zi cu zi | Delalucaci | Generalitati | 3 | 20.01.2012 20:25:48 |
„Particula” lui Dumnezeu | Paisie Aghioritul | Teologie si Stiinta | 109 | 04.05.2010 11:22:19 |
Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” | cozia | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 0 | 13.01.2008 05:33:55 |
|