![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
ISUS IN CELULÃ
de Radu Gyr Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulã. O, ce trist si ce'nalt pãrea Crist ! Luna venea dupã El, în celulã si-L facea mai înalt si mai trist. Mâinile Lui pãreau crini pe morminte, ochii adânci ca niste pãduri. Luna-L bãtea cu argint pe vestminte argintându-I pe mâini vechi spãrturi. Uimit am sãrit de sub pãtura surã : - De unde vii, Doamne, din ce veac ? Iisus a dus lin un deget la gurã si mi-a fãcut semn ca sã tac. S'a asezat lângã mine pe rogojinã : - Pune-mi pe rãni mâna ta ! Pe glezne-avea urme de cuie si ruginã parcã purtase lanturi cândva. Oftând si-a întins truditele oase pe rogojina mea cu libãrci. Luna lumina, dar zãbrelele groase lungeau pe zãpada Lui, vãrgi. Pãrea celula munte, pãrea cãpãtânã si misunau pãduchi si guzgani. Am simtit cum îmi cade capul pe mânã si-am adormit o mie de ani... Când m-am desteptat din afunda genunã, miroseau paiele a trandafiri. Eram în celulã si era lunã, numai Iisus nu era nicãiri... Am întins bratele, nimeni, tãcere. Am intrebat zidul : nici un rãspuns ! Doar razele reci, ascutite'n unghere, cu sulita lor m'au strãpuns... - Unde esti, Doamne ? Am urlat la zãbrele . Din lunã venea fum de cãtui... M-am pipãit... si pe mâinile mele, am gãsit urmele cuielor Lui. --------------- P O V E S T E de RADU GYR Am avut un copil si-o nevastã Acum o sutã, o mie de ani. Auziti pãianjeni? Auziti sobolani? Am avut un copil si-o nevastã. Când a fost fericirea aceea cu chipuri pãmântesti diafane? Innecuri, sfârsituri de lumi, uragane, mi-au smuls din viatã odrasla, femeia. Au trecut o sutã cinci sute de ani, s'au rupt muntii si-au crescut bozii. Rareori ca dinamita fac explozii, amintirile ascunse prin bolovani. Si în tãcerea lor scurt detunatã un chip îmi zâmbeste si coase. Din pat, douã mâini mici, somnoroase, întinse, parcã mã fulgerã: "-Tatã!" Aicea nu-mi spune nimeni pe nume, Trec sutele de ani la'ntâmplare. Aicea sunt: mã ãla, un oarecare, apoi cad iarãsi în bezne postume. Dar ce-i? S'a rupt cerul? E mort Dumnezeu? Si suntem numai trei din toate ? Viata-i de scrum si am rãmas în cetate doar noi: vesnicia, celula si eu!... De-as zãri mãcar o frânturã de stea! Ce fiarã-i vesnicia, ce fiarã! I-as cere sã-mi dea un capãt de sfoarã si de milenii sã mã spânzur cu ea. |
|
|||
|
|||
![]()
Chiar dacă ar fi să-ndur din greu
dureri și lanțuri și rușine, ajută-mi Dumnezeul meu să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să fiu răpit și-n noapte dus de mâini haine oricât închis și chinuit să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să mi se ia tot ce-am mai drag pe lânga mine sărac și gol de-aș rămânea să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să zac flămând bolnav și uitat la uși străine lovit și alungat, nicicând să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să știu că mor departe dus în zări străine tânjind de-al casei mele dor să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să fiu ucis de cei cu mâini de sânge pline pân-la sfârșit să spun deschis că nu mă pot lasă de Tine Iar pentru toate acestea sus, tot ce-mi doresc eu de la Tine e ca să văd atunci Iisus căci nici Tu nu Te lași de mine. Traian Dorz
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
||||
|
||||
![]()
Din Tariile Cerului
A Începutului-sfâsit picura. Se preling lacrimi de mir. cautându-l pe Tatal În ochii insomniei. Sa fie senzatia golului, a golului de ruga?
|
|||
|
|||
![]()
CA PE UN DIAMANT
Strivit zăceam sub scoarța humii în bezna pururi blestemată Și plin de lut duceam robia în miezul stâncilor bătrâne, Când mâna Ta mia scos de-acolo și mia spălat de orice pată În apele eternității ca pe un diamant, Stăpâne!… Curând apoi chemași asupră-mi tăișul aspru al durerii Și mi-ai cioplit în mii de fețe amarnic sufletul din mine Ca pe un diamant, Stăpâne, ce și-a sporit harul puterii Căci înmiit va să răsfrângă lumina ce-a cuprins în sine. Ca pe un diamant, Stăpâne, mi- ai pus în crucea stemei Tale Și în aurul iubirii sfinte mi- ai ferecat, – deasupra urii - Să licăresc în noaptea vremii, când stele n- or mai fi pe cale, Ca un surguci al slavei Tale pe larga frunte a făpturii! de Vasile Voiculescu |
|
||||
|
||||
![]()
" A fi om e mai greu decât plumbul pe lume,
Noi nici nume n-avem. Dar câți oameni au nume? Ne-ați uitat în cămin și ni-i greu și rușine, Mai cumplită, oricum, e uitarea de sine. Suntem răi între noi, tot ce-i rău ne inrăiește, Cei mai răi sunt acei ce urăsc omenește. Noi - parinți nu avem, cum destinul ne arată, Pe pământ, cei mai mulți n-au nici mamă, nici tată. Poate că, între noi, peste traiul de câine, Sunt cei supradotați pentru lumea de mâine. Și mai mare ca noi e, oricum, altă rană, Un popor de orfani, într-o lume orfana." |
|
||||
|
||||
![]()
Radu Gyr - Rugaciune
Stapane-nsangerat, Domn al luminii si Vesnicie limpede, Iisuse! Tu, care ai primit pe frunte spinii si cuie-adanci in mainile-ti supuse, Tu, Domn al Rastignirii si-nvierii, care din cruce ne-ai facut lumina si Rasarit din ranile tacerii si cantec din osanda-ti fara vina - da-ne-nclestarea Ta, da-ne puterea din ceasul pironirii-nsangerate, sa ne primim si cuiele si fierea ca Tine-n marea Ta singuratate. Pe fruntea tarii zambetul ti-l pune si Neamul care-acum osanda-si duce invata-l tu amara rugaciune din clipele suirilor pe cruce.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
||||
|
||||
![]()
Adrian Paunescu
Batranul cersetor La coltul strazii e un cersetor Cu mana-ntinsa, catre-o alta lume Decat aceea unde, fara nume, El ispaseste rasul tuturor. Adolescentii se mai tin de glume Si-i pun in palma semne de-ale lor, El e batran si intelegator, Cu noi, cu totii, dar, cu cei mici, anume. Si cine observa, int-o doara, Ca el e-aici din vremuri de demult, Imperturbabil, in acest tumult, El, cersetorul, a uitat sa moara. Sub zdreanta lui, minunea se-ntrupeaza, In el e Dumnezeu, ce sta de paza.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|