Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2010, 22:36:29
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Considerati ca exista sfinti si in BC la fel ca in BO?
Eu zic ca e un criteriu foarte bun,sa judeci cultul dupa roadele sale . Ce sfinti s-au nascut la NP,care sa ii recunoasca toata lumea ca sfinti? Dar in BO e plin calendarul... Rezulta ca aceasta,BO, e calea cea mai eficienta catre mantuire .Noua nu ne ramane decat sa raspandim tuturora exemplul sfintilor .Caci pe dogme va zic eu,nu o sa ne intelegem niciodata.
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:45:24
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Pai sfintenia e o stare care lumineaza ca un soare asupra celorlalti .
Nu cunosc sfintii BC,oricum pana in anul 1000 ,cand au fost cei mai multi sfinti,acesti sfinti erau comuni ambelor ramuri ortodoxa si occidentala,caci Biserica era una.Asa ca discutia nu are sens,odata ce jumatate din sfinti ar trebui sa fie comuni ,adica cei dinainte de anul 1000.
Dar eu nu ma refer la aspectul cantitativ,ci la invatatura acestor sfinti.
Daca citesti viata sau invatatura lor ,din prima clipa stii ca ai de aface cu harul lui Dumnezeu coborat asupra oamenilor . Aceasta este puterea harului,si doar BO a reusit sa mentina nestinsa si neschimbata aceasta flacara.Adica eventualii sfinti care apar azi sa fie la fel ca cei din vechime.Ca nu oricine face vreo minune oarecare e sfant,ci cel care razbate lumina lui Dumnezeu si prin fapte si prin credinta si prin totul
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 23:08:20
Banned

Implicit

Citat:
Nu cunosc sfintii BC,oricum pana in anul 1000 ,cand au fost cei mai multi sfinti,acesti sfinti erau comuni ambelor ramuri ortodoxa si occidentala,caci Biserica era una.Asa ca discutia nu are sens,odata ce jumatate din sfinti ar trebui sa fie comuni ,adica cei dinainte de anul 1000.
Daca citesti viata sau invatatura lor ,din prima clipa stii ca ai de aface cu harul lui Dumnezeu coborat asupra oamenilor . Aceasta este puterea harului,si doar BO a reusit sa mentina nestinsa si neschimbata aceasta flacara.Adica eventualii sfinti care apar azi sa fie la fel ca cei din vechime.Ca nu oricine face vreo minune oarecare e sfant,ci cel care razbate lumina lui Dumnezeu si prin fapte si prin credinta si prin totul
Sa stiti ca asa e si in BC. Eu m-am convertit dupa ce am citit despre viata si din scrierile unor sfinte ale BC (m-am convertit de la ateism la crestinism).

Sunt prea multi sfinti ca sa ne ajunga o viata sa citim despre ei. Sunt sfinti in BO, in BC.

Noi spunem ca sfintii sunt cei care se afla cu Dumnezeu, fie ca Biserica ii stie si i-a canonizat, fie ca nu. Eu sunt convins ca sunt sfinti si dintre, sa zicem, chinezii omorati in timpul Revolutiei Culturale, chiar daca noi habar n-avem de ei, si chiar daca in viata ei n-au auzit de Cristos, si ca ei se roaga pentru noi.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 23:15:34
Senior Member

Implicit

Citat:
Sa stiti ca asa e si in BC. Eu m-am convertit dupa ce am citit despre viata si din scrierile unor sfinte ale BC (m-am convertit de la ateism la crestinism).

Sunt prea multi sfinti ca sa ne ajunga o viata sa citim despre ei. Sunt sfinti in BO, in BC.

Noi spunem ca sfintii sunt cei care se afla cu Dumnezeu, fie ca Biserica ii stie si i-a canonizat, fie ca nu. Eu sunt convins ca sunt sfinti si dintre, sa zicem, chinezii omorati in timpul Revolutiei Culturale, chiar daca noi habar n-avem de ei, si chiar daca in viata ei n-au auzit de Cristos, si ca ei se roaga pentru noi.
E posibil sa fie sfinti si in BC.De ce sa ma exprim daca nu cunosc ?
Dar asa cum au fost sfintii cei din vechime ,nu cred ca vor aparea curand .
Oricum ganditi-va ce frumos ar fi ca in loc sa ne certam pe nu stiu ce dogma,sa ne laudam fiecare cu sfintii sai . Nu ar fi frumos? In loc de cearta si insulte,lauda si exemple bune.
Oricum ortodoxia are cu ce se lauda.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 10:05:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Desigur că sfinții care au trăit în trup până la Schisma Orientală sunt comuni ambelor Biserici. Așa sunt Sfinții Maritiri care au luat cununa muceniciei în vremea împăraților păgâni și tot așa sunt Sfinții Părinți, din Răsărit și din Apus, precum Sf Ieronim, Sf Vasile cel Mare, Sf Grigore de Nyssa și toți ceilalți.

Tot sfinți comuni ambelor Biserici sunt și cei care au trăit în trup după Schismă, dar al căror cult este practicat în ambele Biserici. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Sf Grigore Palamitul, dar mai sunt și altele mai puțin cunoscute, așa cum este Sf Serghei din Radonez ori chiar un sfânt român: Sf Ieremia Valahul, canonizat relativ recent. Aceștia, și încă alții, pot fi socotiți ca adevărați sfinți catolici, deși uneori ei nu au avut legătură formală cu Biserica Catolică. Și dincolo, în Biserica Ortodoxă, găsim un cult aproape generalizat pentru sfinți ca Francisc din Assisi ori Anton de Padova.
Sfințenia nu cunoaște nici granițe, nici ziduri, nici nu are naționalitate. Ea se impune tuturor care trăiesc în Cristos, așa cum se impune lumina soarelui.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 11:09:18
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit De ce atata ura de frate ?!

Ecumenismul mi se pare a fi solutia salvatoare intr-o lume fragmentata religios si cultural, si nu ura acerba si necrestineasca la adresa fratilor de alte confesiuni !
Ecumenismul se inscrie in valorile morale universale ale crestinismului,si nu teama de celalalt,spaima de diferit...care denota ,eventual, doar slabiciunea celui care uraste, tremura,neaga cu vehemanta ,dar si putinatatea lui sufleteasca si crestineasca !
Inainte ca idealul cvasi-utopic al ecumenismului sa fie o unire a crestinilor intr-o singura religie, ideal dealtfel discutabil ca si oportunitate, un ecumenism mai bland, propune valori absolut crestine precum :deschiderea,fratietatea,dialogul, intelegerea-reciproca, colaborarea, slujirea-impreuna,frecventarea reciproca !

Insa desigur,ca unii preoti,fiind manipulati de duhul vrajbei,din teama sa nu-si piarda serviciile si situatiile material-pamantesti,se deovedesc a fi nu factori de iubire la adresa aproapelui nostru de alta religie, ci supremi factori propagatori de ura si intoleranta !

De ce a fost posibila condamnarea cu rautate a episcopului Nicolae Corneanu,pentru simplul fapt ca a oficiat in comun impreuna cu mult incercata biserica nationala greco-catolica (fata de care si ortodoxii au a face mea culpa ! ) intr-un gest suprem de impacare si comuniune frateasca ?
pai iudele in sutane negre, sa raspunda la aceasta intrebare...
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 11:49:21
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
De ce a fost posibila condamnarea cu rautate a episcopului Nicolae Corneanu,pentru simplul fapt ca a oficiat in comun impreuna cu mult incercata biserica nationala greco-catolica (fata de care si ortodoxii au a face mea culpa ! ) intr-un gest suprem de impacare si comuniune frateasca ?
pai iudele in sutane negre, sa raspunda la aceasta intrebare...
Condamnarea IPS Corneanu, nu pentru ca a oficiat, ci pentru ca s-a impartasit din potirul greco-catolicilor.

Eu sunt insa convins ca acesta a fost doar pretextul mult asteptat, adevarata "vina" a lui Corneanu, infinit mai grava in ochii "iudelor", cum le spuneti dumneavoastra, fiind aceea ca imediat dupa revolutie a dat greco-catolicilor din Banat toate bisericile inapoi, inclusiv Catedrala din Lugoj, fara scandal si fara procese.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 15:16:48
Senior Member

Implicit

Fiecare a primit un bagaj de dogme (dogma nu in sensul rau) ,in care crede. Indiferent carui cult apartine din cele crestine,si poate nu numai la crestini e asa.
Aceste dogme vin ,la crestini ,sa intareasca mesajul original si nealterat al Evangheliei,sa il explice mai bine,sa arate calea de urmat dupa ce inchidem Evanghelia si o punea deoparte
In Evanghelie nu sunt dogme,ci doar iubire si dreptate .Cu Evanghelia sunt toti de acord,caci nimeni nu poate fi impotriva iubirii .
Dogmele sunt o continuare a Evangheliei.Euharistia este o continuare a Cinei cea de Taina.Preotia o continuare a apostolilor.Botezul e o continuare in veacurile viitoare a celor ce au inceput a se boteza in Iordan .Dogma Trinitara este o continuare a revelatiei aparitiei Fiului lui Dumnezeu intre oameni,si mai departe,a activitatii Duhului Sfant,care urmeaza celei a Fiului.
Nimeni nu poate renunta sau incalca nici cea mai mica dogma,pentru ca si-ar contrazice credinta.Problema este de unde provin aceste dogme? De la Duhul lui Dumnezeu sau de la oameni.Caci unele invataturi sunt lumesti,si sunt strecurate acolo,tocmai pentru a se profita de apetitul de credinta a oamenilor.
Nu cred ca se va putea realiza prea curand vreo impacare sau unire ,pentru ca nimeni nu va renunta la dogmele sale,pentru ca ar simti ca isi tradeaza credinta.
De aceea cred ca problema nu este de a se uni cumva diversele culte.Si nici macar in ce limite se poate purta un dialog . Problema este sa ne intrebam care e de fapt voia lui Dumnezeu.De ce a permis aceasta situatie?Ce ar trebui noi sa facem ,ca,chiar traind in aceasta diversitate sa nu gresim,nici fata de credinta noastra,dar nici fata de cei de alta credinta. Oricum,in aceasta diversitate,ca sa nu ii zic dezbinare,Dumnezeu a lasat o portita,si anume faptele bune.Acestea pot fi facute de oricine,din toata inima,si,pentru unu ca acela,nu va exista nici o judecata.Caci mintea se mai poate insela ,dar sufletul da adevarata masura a omului
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 20:39:02
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Condamnarea IPS Corneanu, nu pentru ca a oficiat, ci pentru ca s-a impartasit din potirul greco-catolicilor.

Eu sunt insa convins ca acesta a fost doar pretextul mult asteptat, adevarata "vina" a lui Corneanu, infinit mai grava in ochii "iudelor", cum le spuneti dumneavoastra, fiind aceea ca imediat dupa revolutie a dat greco-catolicilor din Banat toate bisericile inapoi, inclusiv Catedrala din Lugoj, fara scandal si fara procese.
observatia dvs e bine punctata, la care as mai aduga si faptul ca a fost printre primii si,dealtfel putinii,daca nu unicul,dintre inaltii ierarhi,care a crezut de cuviinta sa-si faca mea-culpa pentru colaborarea( poate fortata de imprejurari dure!) cu anticristul rosu !
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 21:03:34
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
observatia dvs e bine punctata, la care as mai aduga si faptul ca a fost printre primii si,dealtfel putinii,daca nu unicul,dintre inaltii ierarhi,care a crezut de cuviinta sa-si faca mea-culpa pentru colaborarea( poate fortata de imprejurari dure!) cu anticristul rosu !
Domnule, problema este până la urmă de ce a colaborat cu "antihristul roșu" ?? Și dacă atunci a colaborat, ce te face să crezi că acum nu colaborează cu un alt "antihrist de altă culoare" ?? Eu nu am spus că ar colabora, dar cine știe ?? Pentru că dacă nu ar fi căzut regimul comunist după 1990, cine știe dacă noi am mai fi aflat vreodată (ce să mai vorbim de niște scuze ?!?) că ar fi colaborat cu "antihristul roșu" ?? Dumneata îți faci iluzia că ai fi aflat vreodată așa ceva, cel puțin în timpul vieții ierarhului ?? Eu cred hotărât că NU !!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Basarabia e Romania-mars pt unire antiecumenism Generalitati 3 20.10.2012 01:07:38
O declaratie de bun simt.Romania-R Moldova-o unire necesara iulyaan Generalitati 70 30.07.2011 17:23:54
Doua carti de mare interes duhovnicesc strajeru Resurse ortodoxe on-line 1 28.11.2010 10:38:54
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 07.05.2009 19:15:08
Saptamana de unitate crestina vladsergiu Generalitati 83 25.01.2009 02:44:39