![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar daca tu zici ca p. Arsenie Boca este norma, atunci nu prea vad cum de mai raman atatea zile pe saptamana pentru relatiile intime.. dupa el, martea si joia, daca nu e post, daca nu e sarbatoare, daca nu este femeia insarcinata sau alapteaza, daca nu este searbada, sau la menopauza, daca nu este razboi si cate si mai cate... Sa nu fiu inteleasa gresit: da, abstinenta inainte de impartasanie isi are rostul ei, ca si ajunarea. Reiau o intrebare a Annei: 'omul modern ce cruce are?' Omul din vechime, dinainte de epoca industriala sa zicem, avea alte cruci: munca fizica grea, mai putine posibilitati de distractie (insa sa nu uitam ca avea hore, claci, sarbatori diverse si el), boli care nu se vindecau usor si care duceau la moarte mai des ca acum, saracie, etc. Insa si noi avem crucile noastre: viata moderna este stresanta, ni se cere mereu sa ne ocupam de tot felul de lucruri, sa muncim departe de casa, adesea, avem si noi boli si necazuri (au aparut boli noi, de altfel) Nu mai avem familia aproape ca altadata, putem suferi de singuratate. Suntem bombardati cu informatii, trebuie mereu sa alegem, sa luam hotariri, sa discernem. De unde altadata omul obisnuit avea prea putine lucruri in casa, astazi este innecat de lucruri - uitati-va numai cata maculatura intra zilnic in cutia de scrisori, cate formulare se aduna in dosare, cate obiecte ne umplu camarile. Suntem, da, prea bogati. Dar asta devine o povara: daca vrei sa iti simplifici viata (aici mi-a placut ce spune p. Arsenie Boca, cand ne sfatuieste sa ne simplificam viata ca sa putem sa ne ocupam de copii cum trebuie), trebuie sa faci un efort ascetic zilnic. Poate este mai usor sa fii crestin in zilele noastre. Dumnezeu nu ne judeca dupa un standard absolut, ci dupa ce am facut cu talantii pe care ii avem. Un duhovnic bun isi da seama de aceste lucruri si il ia pe om acolo unde se afla.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
As adauga si chimicalele pe care vrand-nevrand le mancam (E-urile din produsele alimentare), poluarea din aer, stresul terminarii resurselor naturale ale plantei (care nu e putin lucru)...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
As vrea sa ne spuna si Anna parerea ei despre crucea omului modern.
|
|||
|
|||
![]()
problema nu este daca impartasania este deasa sau rara
problema este daca este cu pregatire sau fara nu este o problema de timp ... este o problema de "a avea hainele imparatesti" nu conteaza daca te impartasesti o data pe zi sau odata pe an ... important este ca impartasania sa fie spre mantuire nu spre osanda deci ... ce este "pregatirea"? e necesara spovedania si postul inainte de fiecare impartasire? |
|
||||
|
||||
![]()
Ba este o mare problema daca te impartasesti rar. Vezi invataturile Sfintilor Parinti, vezi Canonul 9 apostolic, vezi Canonul 2 de la Antiohia. Asa cum nu poti trai fara sa mananci constant painea cea de toate zilele, asa nu poti avea viata in tine daca nu mananci continuu Painea Vietii, Painea noastra cea spre fiinta.
Este cu pregatire, continua si ea. Pentru ca moartea nu stie de soroacele noastre, trebuie sa avem grija sa nu ne prinda in off side. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească." Spovedania e necesara daca te mustra constiinta de pacate grele (de moarte, impotriva Duhului Sfant, strigatoare la Cer). Daca te-ai impartasit sa zicem duminica trecuta si a trecut o saptamana fara sa comiti infractiuni de genul asta, atunci sambata "te cercetezi", iti faci o introspectie serioasa si asa te poti apropia iarasi de Sfintele Taine pentru tamaduirea sufletului si a trupului, spre iertarea pacatelor usoare care s-au facut in mod sigur in saptamana ce a trecut (si care se iarta la rugaciunile zilnice si la cele liturgice), si spre viata de veci. Dar, toate acestea cu stiinta duhovnicului, nu dupa capul tau! Discuti cu el si, daca ai binecuvantarea lui, poti incerca impartasania saptamanala. Oricum ar fi, in momentul in care comiti infractiunea, il cauti pe preot sa te spovedesti! Ca veni vorba, Sfintele sunt intr-adevar pentru Sfinti, insa Unul este Sfant, Unul Domn Iisus Hristos, intru slava Lui Dumnezeu-Tatal, Amin! Iar Sfintii Parinti, desi se considerau cu adevarat pa-ca-tosi, crezand asta fara nici un dubiu, ei se apropiau totusi de de fiecare data de Sfantul Potir, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pacate de moarte cati oameni cunosti care nu fac aceste pacate timp de 1 saptamana? (edit: evident ... niciunul din acele pacate) poti tu trece o saptamana fara face un pacat care te opreste de la impartasanie fara spovedanie? si atunci despre ce vorbim? teoria e usoara ... practica ne omoara |
|
|||
|
|||
![]()
Este postul craciunului,este timpul cand putem sa ne impartasim mai usor in fiecare saptamana!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|