Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.11.2010, 12:45:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

@ Florin Ionut
Nu-ti aduc acuze. Sunt lucruri care ma preocupa in momentul acesta: care este traiul firesc al crestinului. Eu cred ca azi oamenii traiesc anormal, cufundati in iubirea de sine.
(si daca spun "tu nu stii".. ia-o ca atare,nu ca ofensa.Este o realitate: nu ai de unde sa stii daca nu traiesti acest lucru. Nici eu nu stiu cum e sa ai multi copii, de aceea ma "agat" de cei care au peste 4 copii incercand sa aflu cum isi duc ei viata, cat /ce sacrifica si daca percep sacrificiul ca frustrare sau ca o binecuvantare. In general cei cu multi copii sunt mult mai fericiti decat ceilalti, in pofida greutatilor - cel putin familiile pe care le-am intalnit eu)

Tu spui ca azi crestinii nu au mai multe ispite ca in trecut, ca pot trai bine-merci asa cum traieste omul modern.. dar bineinteles fara pacate (care sunt si ele relative astazi, ca nu mai stim sa le definim - par. Rafail Noica spunea ca este tare neplacut pt un duhovnic sa auda la spovedanie: nu am furat, nu am dat foc, nu am curvit etc... ca mult iubeste duhovnicul pe cel care chiar poate sa-si vada pacatele..alta discutie).

Eu zic ca nu. Habar nu avem ce este firescul.
Ca urmare: ori traim dupa masura celor din trecut si ne impartasim si zilnic, daca vrem (si sf. Nicodim Aghioritul a scris foarte mult despre viata duhovniceasca a crestinului - poate ai citit), ori traim dupa masura vremurilor actuale si ascultam de parintele Cleopa si par. Arsenie Boca.

Daca tu ai duhovnic, faci cum iti spune.
Daca tie iti da dezlegare duhovnicul.. el va raspunde inaintea lui Hristos.

Mi se pare cel putin ciudat sa insisti aici ca toti trebuie sa faca la fel.
De ce crezi ca nu se impartasesc crestinii des? Ii opresc pacatele, bineinteles. Poate ca isi vad pacatele, poate ca se lupta cu ele, poate ca nu indraznesc sa se apropie de Potir stiind ca inca isi iubesc patimile si nu pot renunta la ele.. Perioada de post este esentiala in pocainta/spovedanie.
De ce iti imaginezi tu ca altii fac gresit?

Expresia "viata cat de cat crestineasca" promoveaza relativismul moral.
Eu am prietena care traieste in concubinaj de ani intregi. A gasit duhovnic (primul la care a mers, nu l-a cautat) care i-a dat dezlegare la impartasit. Fata stie ca e pacat. Dar si-a adus prietene in aceeasi situatie sa se spovedeasca la el ca sa se poata impartasi. Etc.
Si ca ea sunt multi, care isi ingaduie pacatele si cauta sa transfere responsabilitatea duhovnicului.
Nu trebuie sa promovam asa ceva.

Cuvinte ca "habotnicie", "extrema" etc... acopera tolerarea pacatelor, in fapt.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16