![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Articolul din link încearcă să-l reabiliteze pe Păunescu, să arate că el ar fi fost un om credincios pe baza unor referiri din poeziile lui. Nu vă trece prin cap că tot despre manipulare e vorba. Păunescu intuia că la cantitatea de "poezie" pe care o producea, a nu introduce și niște aluzii religioase l-ar fi compromis, l-ar fi pus într-o lumină de proletcultist în ochii majorității populației care era de credință creștină, nu atee. Păunescu i-a lins pe toți din setea de putere, și conducerea comunistă și populația. Omul ăsta nu e ce pare, e un falsificator. În mod asemănător, în discursurile publice Hitler se declara uneori creștin, în timp ce în privat înjura creștinismul din cea mai adâncă ură a inimii lui. Repet, fiindcă e necesar: nu aveți conștiința că pe lumea asta sunt oameni care se ocupă cu manipularea în mod premeditat. Și un astfel de inivid nu poate crea opere de valoare. Este doar un mit ideea că pot exista oameni valoroși pervertiți moral. Inteligența e legată întotdeauna de onestitate iar ipocrizia merge mână-n mână cu prostia. Iată de ce creațiile lui Păunescu stau sub semnul mediocrității, nu au o profunzime filozofică, nu au nuanțe, sunt doar niște încercări de a produce stări emoționale în scopul creării imaginii de poet patriot, bun la inimă etc. O manipulare, exact așa cum manelele sunt și ele manipulări, neurmărind realizarea unei opere durabile ci efecte afective din partea unei populații în derută. Și ca să exemplific stilul lui chinuit, redau niște fragmente dintr-un articol în care îl înjură pe Liiceanu. Nici mie nu-mi place Liiceanu dar încercarea de a-l terfeli cu orice chip e penibilă. Am bolduit unele expresii care denotă până unde merge abjecția lui Păunescu: Tinichigiul Licheleanu la intersecția bd. Caragiale cu fund. Băsescu Pe la începutul erei noastre, cu un năduf de băbuță blocată la dânsa în papuci, dar și cu pretenții ideologice de fuhrer, mă tot înjură unul cu o poreclă mai inspirată decât numele: Licheleanu. I-aș zice Liiceanu, dar mă tem să nu dau peste vreun tinichigiu la intersecția Bulevardului I.L.Caragiale cu fundătura Traian Băsescu. Așa că Licheleanu rămâne Licheleanu. Somatic vorbind, el pare o ființă căzută din căruța cu țigani, ce a umblat din loc în loc, prin pulberile sudului. Nu e neapărat ceva rău în aceasta definire a Licheleanului. Există țigani geniali și există țigani submediocri. Licheleanu nu este genial. Rareori el ajunge să fie submediocru. Pielea groasă, pergamentoasă, pare menită să nu lase nici o lumină să intre înlăuntrul acestui om. Buzele groase, descinzătoare din același fel de facies, nu mărturisesc nimic despre răutatea funciară a individului. ... Aș fi fost în stare să salut în domnul Licheleanu un dușman veritabil, dacă n-aș fi constatat, încet-încet, că minte ca un porc, insinuează ca un turnător și gândește ca o rață. Îl lăsasem în plata Domnului, de mult. ... N-am mai insistat nici asupra nerușinării cu care puradelul bătrânicios a scos din cărțile sale referirile la Marx, ca să i se piardă urma de anticomunist. ... Radicalismul de dreapta al canaliei, care vrea să-și șteargă urmele de lichea, nu l-a oprit de la suma de gesturi subalterne la care s-a dedat clămpănind din buza de jos, de parcă-și cerea ovăzul, în fața ultimilor mai mari politici. ... Faptul că există un film excelent, cu țigani autentici, "șatra", în România de azi, scade mult șansele Licheleanului de a se afirma sub aceeași zodie. Până și singurul lui talent, care-i ura, se topește, se diminuează, devine inautentic. Din tot Licheleanul a mai rămas o coajă, pe pavajul strâmb al capitalei. Inexistența lui mă influențează și pe mine. Nu-mi mai vine să scriu. De la Licheleanu a început deșertificarea. îmi miros lacrimile a nisip. http://www.jurnalul.ro/stire-editori...cu-512851.html Remarcați cum ultima propoziție reamintește într-un mod "subtil" cititorilor că el este totuși poet. Anumite cauze istorice, între care și cenaclul flacăra, fac ca o bună parte a populației României să fie la un nivel cultural catastrofal, să fie atrasă de producții mediocre și așa se explică de ce maneliștii sau Păunescu au succes. Comunismul și mișcarea lui Păunescu au produs un blocaj și o confuzie de proporții, au orbit pe români făcându-i consumatori ai unor făcături ieftine. Omul creat de comuniști e o caricatură incapabilă să facă diferența între valoare și kitsch, între verticalitate și impostură și într-un astfel de mediu profită diverși șmecheri lipsiți de scrupule. Fără conștientizarea acestei stări nu poate începe vindecarea. A lua exemplul celorlalți, al faptului că sunt mulți care cred în același lucru este tot un aspect al rătăcirii, dovedind o gândire prin șabloane și spirit de turmă sinucigaș. A pune sub semnul întrebării propriile convingeri și chiar întreaga viață, a căuta să ne lărgim orizontul sunt pași spre o viziune mai sănătoasă.
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide Last edited by Traditie1; 13.11.2010 at 07:31:37. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Teodora Păunescu Tucă | Mihaela19 | Muzica Bisericeasca | 1 | 17.04.2012 23:29:02 |
OMUL NOU - OMUL VECHI | iosif | Pocainta | 32 | 12.04.2011 16:29:42 |
Poetul din gara Sinaia | Pelerinul | Generalitati | 102 | 21.02.2011 10:59:37 |
Adrian Fageteanu | achimovjan | Generalitati | 33 | 15.10.2008 14:10:09 |
Adrian | Adrian27 | Generalitati | 11 | 23.08.2007 14:46:07 |
|