Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.12.2010, 21:57:55
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Totul e posibil , dar numai sa vrem , si in primul rand sa avem credinta ! Deci : credinta si vointa !

Si de cate ori trecem de post, imi pare rau ca trebuie sa-mi reiau obisnuinta. De fapt, de multe ori spun ca m-as lasa de mancat carne, dar ce ma fac cu cei ai casei?
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 11.12.2010, 22:07:15
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Si de cate ori trecem de post, imi pare rau ca trebuie sa-mi reiau obisnuinta. De fapt, de multe ori spun ca m-as lasa de mancat carne, dar ce ma fac cu cei ai casei?
De e cumpatare , nu-i bai , dar sa nu fie o obsesie mancatul carnii , caci exista si aceasta " obsesie " , o obsesie ramasa din " epoca de aur " , cand toti alergam dupa carne si ne ghiftuiam precum purcelusii , neavand alt scop decat fuga dupa " ce mai baga . . . " , ori omul ( si omu bun ) are cu totul alta menire in asta viata decat : masini , pile si "relatii " . . . !
Vechi 11.12.2010, 22:15:18
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
De e cumpatare , nu-i bai , dar sa nu fie o obsesie mancatul carnii , caci exista si aceasta " obsesie " , o obsesie ramasa din " epoca de aur " , cand toti alergam dupa carne si ne ghiftuiam precum purcelusii , neavand alt scop decat fuga dupa " ce mai baga . . . " , ori omul ( si omu bun ) are cu totul alta menire in asta viata decat : masini , pile si "relatii " . . . !

Cam asa gandesc- indiferent ce fel de alimente consumam, tot in stomac ajung. Deci, e bine sa ne multumim cu tot ce da Dumnezeu.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 11.12.2010, 22:21:00
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Apostolul Pavel

Citat:
Cam asa gandesc- indiferent ce fel de alimente consumam, tot in stomac ajung. Deci, e bine sa ne multumim cu tot ce da Dumnezeu.
" Toate sa le incercati ; tineti ce este bine ! "
Vechi 11.12.2010, 22:31:22
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Rodica, ideea este ca postul trupesc favorizeaza postul sufletesc. Si nu e totuna sa mananci carne sau legume. Din proprie experienta, am remarcat ca mult mai usor cazi in ispita cand ai mancat de dulce.
Fireste, inteleg situatia ta, cand esti legata de cei din casa. Poate ca asta este jertfa ta... Si eu sunt legata de cei din casa si nu pot sa tin post asa cum trebuie si chiar asa cum imi doresc eu, atunci cand sunt acasa, pentru ca nu as face decat sa starnesc foarte multa tulburare si cearta. Si atunci, care ar mai fi scopul postului meu, asa cum este el?
Vechi 11.12.2010, 22:38:58
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Rodica, ideea este ca postul trupesc favorizeaza postul sufletesc. Si nu e totuna sa mananci carne sau legume. Din proprie experienta, am remarcat ca mult mai usor cazi in ispita cand ai mancat de dulce.
Fireste, inteleg situatia ta, cand esti legata de cei din casa. Poate ca asta este jertfa ta... Si eu sunt legata de cei din casa si nu pot sa tin post asa cum trebuie si chiar asa cum imi doresc eu, atunci cand sunt acasa, pentru ca nu as face decat sa starnesc foarte multa tulburare si cearta. Si atunci, care ar mai fi scopul postului meu, asa cum este el?
Glykys, tocmai am purtat un dialog cu Cristian. Trebuia sa revezi toate postarile. Am lamurit problema postului mai sus.Spuneam ca nu trbuie sa fim pretentiosi in ce alegem sa mancam- nu se referea la post.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2010, 22:39:46
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si atunci, care ar mai fi scopul postului meu, asa cum este el?
"Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce ! ", si acesta poate fi un scop , un scop - "porunca " ! ! !
Vechi 11.12.2010, 23:18:16
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
"Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce ! ", si acesta poate fi un scop , un scop - "porunca " ! ! !
Uf, la mine in casa se tine numai prima si ultima saptamana din post. Bunicii mei sunt oameni batrani si cu diverse boli, care au auzit ei de la niste preoti si, conform spuselor bunicii mele, chiar si intr-o emisiune la Trinitas, ca asa e bine sa tina omul post, prima si ultima, daca nu poate mai mult. Eu ii inteleg pe ei, ca la tinerete au tinut si ei tot postul. Necazul e ca de ce trebuie mie sa mi se bage pe gat friptura si carnati cand eu vreau sa tin post?!!! Fireste, in zilele cand nu e post, nu exista pe masa asemenea delicatese. Cand sunt la serviciu, la scoala, pe strada, pot decide singura ce sa mananc si ce sa nu mananc, ca nu se ofenseaza nimeni, ba chiar cei din jur inteleg si imi respecta decizia - ba chiar colegii mei nepostitori isi cer chiar scuze daca se intampla sa manance ceva de dulce cand sunt in preajma mea - dar cand sunt acasa, e alta poveste. Incerc tot felul de tertipuri ca sa evit mancarea de dulce de acasa, cand nu o pot evita, ma amagesc ca macar doua mese le-am avut de post si una de dulce, iar daca am avut doua de dulce, ca am mancat numai ce era in farfurie si nu am pus gura pe dulciuri, gandindu-ma eu ca tot e o jertfa ca am renuntat la ciocolata, desi am mancat carne - ciocolata nu mi se baga pe gat - si ca anul trecut nu reuseam nici macar asa sa tin...

Si uite asa ma mandresc eu, crezand ca as tine postul de la cap la coada, asa cum trebuie, daca nu as locui cu ai mei.

Stiu eu ca altcineva in locul meu ar tine cum trebuie tot postul si i-ar face pe toti cei din casa sa faca la fel, stiu, dar inca nu am ajuns la masura aceea.
Vechi 11.12.2010, 23:50:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Necazul e ca de ce trebuie mie sa mi se bage pe gat friptura si carnati cand eu vreau sa tin post?!!!
Adică cum, vă bagă pe gât friptură și cârnați, când vreți să țineți post ? Bunicul e cu mâna stângă înfiptă în părul dv, în timp ce cu mâna dreaptă vă pensează nasul, silindu-vă să deschideți gura ? Iar bunica e de cealaltă parte a scaunului, grăbindu-se să vâre cârnații cât e gura deschisă, în vreme ce dv strigați "Nu ! Nu și nu !" ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 11.12.2010, 22:44:22
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
In casa la mine toti postim, Glykys- cu ajutorul Domnului.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hramuri in Romania ! windorin Biserica Ortodoxa Romana 14 05.10.2016 00:11:10
Let's do it Romania Florin-Ionut Intamplari adevarate 20 28.09.2010 13:05:55
Romania bunului simt ...sau ....Romania nesimtirii ! elenavioletacocos Generalitati 22 22.11.2009 22:58:28
Romania IonutS Generalitati 3 10.05.2009 01:38:27
Romania ancah Generalitati 5 27.09.2007 17:08:53