![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Psalomul lui David, 46
Limbile să salte Cu cântece nalte, Să strige-n tărie Glas de bucurie, Lăudând pre Domnul, Să cânte tot omul. Domnul este tare, Este-mpărat mare Preste tot pământul Și-ș țâne cuvântul. Supusu-ne-au gloate Și limbile toate, De ni-s supt picioare Limbi de pre supt soare. Alesu-ș-au șie Parte de moșie Țara cea dorită. Carea-i giuruită Lui Iacov iubitul, Ce-i țâne cuvântul, Mila să-ș arate Cea de bunătate Spre noi, ticăloșii, Precum ne spun moșii. Pre vârvuri de munte S-aud glasuri multe De bucine mare, Cu naltă strigare, Că s-au suit Domnul Să-l vază tot omul. Cântaț în lăute, În zâcături multe, Cântaț pre-mpăratul, Că nu-i ca dâns altul Să domnească-n lume, Cu svântul său nume, Cântaț să-nțăleagă Preste lume largă. Că Dumnezău poate Pre limbi preste toate, De le îmblânzește Și le-mpărățește. Scaunul dă rază Unde va să șază Domnul din direapta, Să-mpărțască plata, Pre boieri, pre gloate, Pre limbile toate. Și cine să-nalță Din hire sămață, I-a vedea tot omul Cum i-a certa Domnul. PSALMUL 47 Domnul este mare, Lăudat și tare. Mai cu de-adins este Lăudat cu veste De-a lui bunătate, În svânta cetate Din măgura svântă, Ce stă fără smântă. Cetate frumoasă De piatră vârtoasă, Bine-ntemeiată, De Domnul gătată; În țară-i vestită Câtu-i de tocmită. Muntele Sionul Ce ș-au ales Domnul Despre miazănoapte Dă raze cât poate. Pre coaste de munte Cu ulițe multe, Cetatea cea mare Craiului cel tare, Cu curț desfătate, Cu pânzele nalte. Strajea nu-i lipsește, Domnul o-ntărește. Craii și-mpărațâi Ce fac sfat cu alțâi Să strice cetatea, Să-i ia bunătatea, Când ei să adună, Domnul îi detună, Și-i cuprinde frică, De nu pot nemică, Cât stau de să miră A ce să-nglotiră. Domnul le dă spaimă Cu munci fără samă, Ca maică când fată De este-nspăimată, Ca vase pre mare Când le ia vânt tare, De le dă de stâncă Și le răzdrumică. Auzât-am veche ’Ntr-auz de ureche Poveste trecută, Ș-acmu vedem multă, Că Dumnezău toate Câte va, le poate. Cu lănci de departe Pre pizmașii bate, Și cetatea svântă Stă fără de smântă, N-are greutate Nice de o parte, Că o-ntemeiază Domnul, să să-ncrează, Și-i tinde-mprotivă Mână milostivă. Cât are tot omul Milă de la Domnul. Și svântul lui nume Trece preste lume, Svânta lui direaptă Direaptă dă plată. Muntele Sionul S-aibă de la Domnul Bucurie plină ’N inemă senină De giudeț ce-i face, Și-n zâle de pace Să iasă-mpreună Toț cu voie bună Împregiur cetate Ce-i cu ziduri nalte, Hiica jidovască Turnuri să-ș prăvască. Și-ntr-alt rând de lume De svântul tău nume Toț să povestească, Să te proslăvască. Să te ști tot omul Că tu ne ești Domnul, Și câț să vor naște Cu tine s-or paște. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Psalmul 109
Dumnezeu spune lui Dumnezeu: - Șezi de-a dreapta Mea, e sfatul Meu, Iar Eu voi zdrobi vrăjmașii Tăi, La picioare-Ți vor cădea cei răi! Dumnezeu Îi dă lui Dumnezeu Toiagul puterii peste rău, Sceptrul de-Împărat peste Sion; El peste poporul sfânt e Domn. Sus, în ceruri, Sfinții strălucesc; Iară Domnul, Fiu dumnezeiesc, E născut din Tatăl, dinainte De-a fi lună, soare, stea sau minte. Preot este Domnul, din vecie, Nu după vreo omenească voie, Ci după a Tatălui chemare; E de-a dreapta Lui, spre judecare. În ziua mâniei va zdrobi Pe cei ce nu vor vrea a-L iubi; Va bea din pârâul umilinței, Va purta coroana biruinței! Acesta este un alt Psalm mesianic, care vorbește despre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu - Tatăl, umilit pe pământ, dar înălțat ca Împărat și Judecător al lumii. „Sionul", peste care El e Împărat, e, de fapt, Biserica creștină. |
|
|||
|
|||
![]()
Am mai pus,Cristian.Mie imi plac foarte mult ce am pus mai sus si ce pun acum:
Psalomul lui David,121 Dumnezău, Dumnezăul mieu svinte, Cercetează și mă ia aminte! Prin ce lucru îmi-urnești departe Agiutoriul de la greutate? Mi-s departe de la mântuință Graiuri ce-am zâs fără socotință. Zua ț-voi striga, Dumnezău svinte, Nu mă vei asculta, nici aminte. Și de noapte să nu mi să țâie Strigarea mea-n loc de nebunie. Că dintr-a ta svântă lăcuință Lui Izráil ești vântă-n credință. Moșii noștri tu le-ai fost nedejde, Și tu-i mântuiai de la primejde. Spre tine striga din greutate, Și să mântuia cu bunătate. Nedejdea le-au fost toată pre tine, Și n-au pățât nicăiuri rușine. Dară eu ce sunt, Dumnezău svinte? Că om nu sunt, să mă iei aminte, Ce-s un vierme și fără de treabă, Ca omida ceea ce-i mai slabă. Și-ntre oameni încă-s de ocară Și mustrare tuturor din țară. Mă-mprohită cineș mă zărește, Buze mișcă, cu capul clătește: „Zâci că Domnul îț este nedejde, Acmu să te scoață de primejde, Și noi să vedem de ți-i cu bine, De să Domnul voiește cu tine“. Tu ești, Doamne, ce m-ai tras din mațe Și maică-mea m-ai dat viu în brațe. Și m-ai pus la sân de mi-ai fost viață, Hrană și cu sațâu de dulceață. Din mătrice și din scăldătoare, Și din fașe m-ai pus pre picioare. Și din zgăul mamii, Doamne svinte, Tu-m ești Dumnezău, și-ț ad-aminte, De la tine să nu fiu departe, Ce-m dă agiutori la greutate. Că nu-i nimi să mă folosască, Fără tine, nice să mă crească. Giuncii și cu tauri mă-mpresoară, Cu căscate guri, să mă omoară, Ca leii ce apucă și zbiară, Cu gurile rânjite, pre hiară. Și ca apa fui vărsat afară, Și oasele mi să rășchirară. Inema-n zgău mi să veștezește, Ca o ceară când să răstopește. Mi-i vârtutea ca hârbul de sacă, Limba-n gingini lipită să neacă. Și m-ai lăsat, Doamne,-n țărna morțâi, Și cânii mă-ncungiură cu toțâi. Cete de vicleni mă ocoliră, Mâni, picioare îm potricăliră, Și oasele toate m-numărară, Și nice-ntr-o samă mă băgară. Și hainele, să nu mi le strice, Și le feceră părț fără price. Și pentru veșmântul denafară Pusără cu sorțâi de-aruncară. Ce tu, Doamne, să nu-m pui departe Agiutoriul tău la greutate. La nevoia mea să iei aminte, Să mă sprejinești, Dumnezău svinte. Și sufletul să-m scoț de la armă, De nevoaie grea fără de samă. Sângură născuta mea cu mine Să scape de mânule de câine. Și să mă scoț de mișelătate, Să nu petrec delung răutate. Leul gura să i să despice, Inorogii coarne să le pice, Să li să tâmpască sămeția, Să-ș cunoască și blăstămățâia. Iară eu ț-voi spune svântul nume Frațâlor miei și-n mijloc de lume. Carii aveț cătră Domnul teamă, Lăudaț și-l făliț fără samă. Și Iiacov cu toată sămânța Cătră Domnul să-ș țâie credința. Și toată sămânța să să teamă Lui Izráil de dâns fără samă. Că rugă de mișel nu defaimă. Ce-l priìmește cu drag fără samă. Și de mine a sa sfântă față Nu-ș ascunde cu ură de greață. Și mi-aude când îi strig cu jele, De mă scoate de la nevoi grele. Că eu, Doamne, pre tine te-am fală Și te laud fără de sâială. În mijloc de beserică mare Îț voi mulțămi și-ntr-adunare. Pominoace încă ț-voi aduce, Jărtve grase și colive dulce. Carii îț fac slujba-n frică multă, Cu mișeii cu carii te-ascultă, Bine vor mânca cu sațâu mare, Mulțămind cu laudă-n cântare. Și inema le va fi-n dulceață, Petrecând în veci de veci în viață. Marginile lumii să să sâmță, Să să-ntoarcă toate cu credință Și să țî să-nchine-n dereptate Toț păgânii și limbi de departe. Și ș-vor părăsî păgânățâia, Că ți-i, Doamne, a ta-mpârățâia. Și vei împărățî-n limbi păgâne, De li-i îmblânzî cu a ta pâine. Pre boierii lumii, fără price Să să roage,-n sațâu să mănânce, Și când ti-i ivi fără zăbavă, Cei din țărnă să-i rădici cu slavă Denaintea ta, să țî să-nchine, Când le vei da plata, cum să vine. Și atunce, Doamne, de primejde Sufletul mieu să te-aibă nedejde, Că pre tine, Doamne, te am viață, Sufletului mieu trai cu dulceață. Și cei i-ai dat pre lume sămânță, Să-ț slujască cu tare credință. Și ruda pre urmă carea vine, Să dea veste, Doamne, de la tine. Să-ț mărturisască dereptatea Ruda ce să naște-n toată partea. Să răspunză de ce-au făcut Domnul Bunătatea sa preste tot omul |
|
|||
|
|||
![]()
Psalomul lui David,94
Veniț cu toț depreună Să ne facem voaie bună, Să ne bucurăm cu Domnul Și să-i strigăm cu tot omul, Că ni-i Domn și mântuință, Și să-l rugăm cu credință. Să-i tâmpinăm svânta față Cu rugă și cu dulceață, Și cu psalómi de cântare Să-i strigăm cu glasuri mare. Că mare Domn este Domnul Și-mpărat preste tot omul, Și din hotarăle toate I să-nchină țări și gloate. Că-i este lumea pre mână, Cu pământ și cu ce-i plină, Și munțâi cu dealuri nalte Supt cuvântu-i sunt plecate. Și marea cu nalte valuri A lui este-n toate laturi. Și-i de mâna lui lucrată Toată laturea uscată. Veniț să-i cădem cu jele, Să ne ierte de greșele. Naintea lui să ne strângem Și-ngenuncheaț să ne plângem, Că el cu svânta sa mână Ne-au făcutu-ne din tină. Și svinția-sa ni-i Domnul, Că-i súntem a lui tot omul, Și de turmă oi iubite, De mâna lui socotite. Pentr-aceea voi, tot omul, De veț auzî pre Domnul Grăindu-vă cu blândețe, Să lăsaț inemi sămețe Și să nu staț cu mânie, Cum aț făcut în pustie. Când mi-aț făcutu-mi ispită Să mi-aflaț hirea cea svântă, Cu părinții ce vă fece, Ispitind la izvor rece. Ispitiră și văzură, Și-n credință nu stătură. Patruzăci de ai în sâlă Le-am arătat a mea milă, Păn-am urât acea rudă, De i-am lăsat să-mble-n trudă, După inemă sămață, Rătăcind fără povață. Că ei nu vrură să margă În calea mea, să-nțăleagă. Pentr-aceea m-dedi cuvântul Și-m voi țânea giurământul: „Țara mea să nu o vază, Deaca nu vrură să crează“. |
|
|||
|
|||
![]()
Psalmul 110
Doamne, Doamne, Te voi lăuda, Slavă-Ți dau cu toată inima; La un loc cu Sfinții și cu Drepții, Adunat la sfat cu înțelepții. Lucrurile Tale, Doamne, -s mari, Minunate, drepte, sfinte, tari, Măreția-Ți laud și puterea, Că Ți-ai împlinit, în lume, vrerea! Domnul, milostiv și îndurat, Hrană celor înțelepți le-a dat: Mană, celor ce se tem de El Și-L vestesc în neamul Israel. Și i-a învățat cuvântul sfânt, Ca să-L moștenească pe pământ. Le-a dat legi, porunci adevărate, Pline de lumină și dreptate. Poporului i-a dat izbăvire, După sfânta Sa făgăduire. Numele Lui este minunat, Înfricoșător s-a arătat. Prima treaptă a înțelepciunii E teama de părăsirea Lui. Cine-L laudă pe Dumnezeu Va trăi cu El în veci, mereu! |
|
|||
|
|||
![]()
Psalmul 111
Fericit este bărbatul Care se teme de Domnul! Care, împlinind porunca, Găsește pace adâncă. Neamul lui se întărește, Seminția îi sporește Și se binecuvintează, Slava îl încununează. Bogăție, spor, dreptate, El le va avea pe toate Și-acum, și-n eternitate, Dumnezeu îi face parte. Întunericul se pleacă, Când lumina îl îneacă; Domnul răsare în lume Ca un Soare, prin minune. Domnul, milostiv și drept, Vede pe cel înțelept; Îi dă strălucirea vieții, Îndurarea frumuseții. Bărbatul bun și milos Și la grai cuviincios Nu se clatină în veac, Că a dat celui sărac. Veșnic pomenit va fi, Gata a nădăjdui În puterea Domnului, În mila Stăpânului. Chiar de e vorbit de rău, Îl apără Dumnezeu; Va înfrânge pe dușmani În ai seculilor ani. Dreptatea nu i se șterge, Rodul muncii și-l culege; Domnul îl va lăuda, Lumii îl va arăta. Păcătosul va scrâșni, Că nu îl va birui. Pofta lui se va topi, Domnul nu-l va mântui! |
|
|||
|
|||
![]()
Psalmul 112
Tineri, prunci curați la suflet, Lăudați cu mult răsunet Numele Domnului - Lauda omului! Binecuvântat să fie De acum până-n vecie Numele Domnului - Lauda omului! De la răsărit de soare, La apus, dați lăudare Numelui Domnului - Lauda omului! Domnul e Cel mai înalt Și de neamuri lăudat. Numelui Domnului - Lauda omului! Cine se-aseamănă Lui, Strălucirii Domnului? Din înalt privește, Totul cârmuiește. Domnul scoală din gunoi Pe sărmani, săraci și goi, Pe ei îi slăvește, Pe ei îi mărește. El ridică fruntea celei Ce nu a odrăslit fii. Numelui Domnului - Lauda omului! Psalmul 113 Evreii din Egipt când au ieșit, Apele din cale au fugit. Marea și Iordanul s-au plecat, Dealurile, munții au săltat. De ce, mare, râule, voi, munți, Ați fugit și ați săltat cu toți? V-ați cutremurat când L-ați văzut Pe Domnul, Cel ce a prefăcut Stânca-n lac și pietrele-n izvoare, Apă dăruind cu-ndestulare? Slavă Ție, Doamne Dumnezeu, Pentru mila și-adevărul Tău! Păgânii nu au putut să zică Unde-i Domnul; s-au umplut de frică. Dumnezeu e-n cer, iar pe pământ Câte a voit, El a făcut. Idolii popoarelor păgâne Sunt făcuți de omenească mână; Din argint și aur măiestriți, De niciun folos și neclintiți. Ei au gură, dar nu pot grăi; Urechi au, dar nu pot auzi; Nu pot ca să vadă prin metal, Nu pot pipăi, deși mâini au. Nu pot mirosi, nu pot umbla, Ca ei sunt cei ce-i vor adora! Israel se-ncrede-n Dumnezeu, Care l-a scăpat când i-a fost greu. Domnul le-a fost lor apărător, Domnul le-a venit în ajutor, Domnul le-a dat binecuvântare, Nu i-a părăsit în grea uitare. Pe toți credincioșii i-a scăpat, Pe sărac, ca și pe cel bogat. Domnul să vă dea spor tuturor, Părinților și copiilor! Să fiți binecuvântați de El, Oameni înțelepți din Israel! De Cel ce-a făcut pământul, cerul; Binecuvântați să fiți de Domnul! Doamne, morții nu Te-or lăuda, Cei din iad, nu Ți s-or închina, Ci noi, cei ce suntem vii, de-a pururi Te slăvim cu ale noastre guri! |
|
|||
|
|||
![]()
Psalmii 114 - 117
Psalmul 114 Am iubit pe Dumnezeu, Auzit-a glasul meu; Glasul meu de rugăciune În zile de-amărăciune. Și-a plecat urechea Lui Spre necazul omului; M-au cuprins dureri de moarte, Primejdii întunecate. Chem numele Domnului: - Milă dă-mi sufletului! Izbăvește-mă din chin, Din necaz și din suspin! Milostiv e Domnul meu Și drept este Dumnezeu. Păzește pe ai Săi fii, Pe iubiții Lui copii. Umilința m-a-mbrăcat, Domnul m-a îndestulat! Suflete, fii liniștit, Căci Domnul te-a odihnit. Din moartea de veci te-a scos, Bunătățile ți-a-ntors; Lacrimile ți-a secat, Picioarele ți-a-ndreptat! În pământul celor vii, Se bucură ai Săi fii! Psalmul 115 Din preaplin de inimă-am grăit, Sufletul mi l-am păstrat smerit. M-am uimit: „Tot omu-i mincinos, Chiar și cel ce-și zice credincios." Nu-I putem, Domnului, răsplăti Pentru tot ce ne va dărui, Decât luând paharul mântuirii, Dat de El, spre bine, omenirii; Și chemându-I Numele cel Sfânt, Promisiunile îndeplinind, Încredințându-I viața și moartea, Aflându-ne în El libertatea! Moartea celui cuvios e scumpă, Pentru Domnul, ce poate să rupă Firul vieții, spre a da tot viață, Celui ce adoarme în speranță. Laudă-Ți aduc, Doamne, mereu, Numele Îți chem, de Dumnezeu; Ce-am făgăduit, voi împlini, În casele Tale voi veni! „Paharul mântuirii", de care vorbește acest Psalm, este Trupul și Sângele Domnului, pe care le primim prin Sfânta Împărtășanie, pregătiți cum se cuvine. O asemenea mulțumire așteaptă de la noi Domnul. Psalmul 116 Lăudați acum pe Domnul, Să Îl laude tot omul, Slăviți-L, popoarelor, Cântați-L, neamurilor! Că mila ne-a răsărit Și-adevărul ne-a umbrit. Nicicând nu ne-a părăsit, În veac nu ne-a părăsit! Psalmul 117 Lăudați pe Domnul pentru bunătate, Ca și pentru milă, că-s nemăsurate! Israel, slăvește mila Domnului, Că nu se sfârșește-n veacul veacului! Aaron, dă cinstire Domnului, că-i bun Și e plin de milă Cel ce-ți e Stăpân. Toți cei ce vă temeți de El, cu dreptate, Lăudați-I mila în eternitate! Am chemat pe Domnul la necaz, la greu, M-a ascultat bunul nostru Dumnezeu; Mi-a dat desfătare, multă mângâiere, El mi-e ajutorul, când sunt în durere. Deci nu mă voi teme, de-mi va vrea rău omul, Fiindcă m-ajută chiar din ceruri, Domnul; Nu mă-ncred în oameni, ci în Dumnezeu, Pentru că El este ajutorul meu! Mă-nconjoară neamuri, Domnul le înfrânge! Iarăși mă-nconjoară, cercul lor mă strânge; Chem Numele veșnic al lui Dumnezeu, Ca să îi doboare El, căci nu pot eu. Ca albine multe m-au înconjurat, Fagure sunt, parcă, de împresurat. Dar s-au stins îndată, Domnul i-a gonit, L-am chemat în rugă și m-a auzit! M-au împins în groapă; El m-a sprijinit! Îl laud pe Domnul, că m-a izbăvit. Dreapta Sa cea tare, plină de putere, Dreapta Sa mă-nalță; orice teamă-mi piere. Bucură-se drepții de puterea Lui, Voi povesti-n lume mila Domnului. N-am să mor de-a pururi, voi fi iarăși viu, Dumnezeu mă ceartă ca pe al Său fiu. Porțile dreptății să mi le deschideți, Voi intra prin ele; pe Domnul slăviți-L; Drepții au scăpare prin aceste porți, Găsesc alinare la Domnul, cu toți! Doamne, eu Te laud, că m-ai izbăvit; Piatra defăimată au disprețuit... Dar ea este stâlpul casei Domnului, Ea e piatra pusă-n capul unghiului. Domnul izbăvește și face minune. Lucrurile Sale, cine le va spune? Aceasta e ziua marii bucurii, Ziua veseliei pentru cei ce-s vii! Doamne, mântuiește! Doamne, ne sporește! Binecuvântat e cel ce îndrăznește Să vină la Dânsul, în numele Lui, El are primire-n casa Domnului. Dumnezeu e Domnul; ni S-a arătat. Dumnezeu e Domnul, și a înviat! Gătiți sărbătoarea mare a minunii Ce s-a făcut astăzi: mântuirea lumii! Doamne, eu Te laud, că m-ai auzit; Te-ai plecat cu milă și m-ai mântuit. Lăudați pe Domnul pentru bunătate, Ca și pentru milă, că-s nemăsurate! Cel înconjurat de vrăjmași, din Psalm, este Domnul nostru Iisus Hristos, Piatra din capul unghiului, Care a fost răstignit, dar a înviat. Cea mai mare sărbătoare a lumii, amintită de Psalmistul David, este Învierea Domnului, prin care am fost încredințați că și noi vom învia. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Colinde,versuri. | tigerAvalo9 | Craciunul - Nasterea Domnului | 30 | 15.12.2014 14:00:54 |
Rugaciuni in versuri ! + | cristiboss56 | Rugaciuni | 102 | 29.06.2014 22:38:17 |
Versuri pe muzica - cine este autorul | dorinastoica14 | Generalitati | 43 | 06.10.2012 19:53:33 |
Iron Maiden - adevarul din spatele unor versuri | Brave New World | Generalitati | 18 | 04.08.2012 21:54:59 |
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul în versuri | atud | Rugaciuni | 0 | 08.04.2008 22:22:52 |
|