Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2011, 13:42:41
Fr.Guillaume de Ruszka Fr.Guillaume de Ruszka is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Religia: Catolic
Implicit Ratiune si Credinta

Citat:
În prealabil postat de vsovivi Vezi mesajul
Domnilor, Iisus a zis să vină să vadă și să pipăie, căci spunea Toma că nu va crede dacă nu va vedea și nu va pipăi chiar el însuși rănile Domnului, dar nu a avut curajul acesta ci Hristos l-a îndemnat și El însuși i-a luat mâna cu mâinile Lui cu răni în ele și a pus degetul sf. Ap. Toma în rana Sa din coaste... Și atunci a mărturisit sf. Toma: ''Domnul meu și Dumnezeul meu!'' închinându-se, și i-a răspuns Domnul:

''-Crezi Tomo pentru că m-ai văzut? Fericit ești Tomo că M-ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei ce nu M-au văzut și au crezut... că Tatăl M-a trimis... la voi.'' ...ceva de genul ăsta...

Și l-a sfâtuit pe maideparte mustrându-l cu Duhul blândeții: ''Fii credincios Tomo și nu necredincios''... căci el nu prea credea în mărturiile celorlalți... și iată că a recidivat mai târziu... dar a fost tot de la Dumnezeu lăsată recidiva... ca să se găsească mormântul gol al Fecioarei Preacurate și să primească el brâul de sus...
Ai o mica confuzie.In "Summa Theologiae" Toma d'Aquino se intreaba daca ceva "vazut" poate fi in acelasi timp "crezut".Raspunsul este ca NU,fiindca odata ce este vazut ,este
"evident",deci nu mai este obiect de "credinta".Apoi, se intreaba cum poate fi interpretat acest episod intre Cristos si Ap. Toma.Raspuns:"Apostolul Toma a vazut un lucru si a crezut in altula: l-a vazut pe om si crezand in Dumnezeu, l-a marturisit zicand:Domnul meu si Dumnezeul meu". Aceasta explicatie Toma d'Aquino a cules-o de la Sf.Papa Grigore cel Mare.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 14:51:50
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka Vezi mesajul
Ai o mica confuzie.In "Summa Theologiae" Toma d'Aquino se intreaba daca ceva "vazut" poate fi in acelasi timp "crezut".Raspunsul este ca NU,fiindca odata ce este vazut ,este
"evident",deci nu mai este obiect de "credinta".Apoi, se intreaba cum poate fi interpretat acest episod intre Cristos si Ap. Toma.Raspuns:"Apostolul Toma a vazut un lucru si a crezut in altula: l-a vazut pe om si crezand in Dumnezeu, l-a marturisit zicand:Domnul meu si Dumnezeul meu". Aceasta explicatie Toma d'Aquino a cules-o de la Sf.Papa Grigore cel Mare.
Da bine zis, imi place cand gasesc un adevar cu subinteles teologic... , si intrebarea :

De ce Toma cand l-a vazut pe om a crezut in Dumnezeu?

Pentru ca El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...

iar aceasta slava se va vedea la a doua venire , in inteles si mai tainic vorbesc...

Last edited by bob2909; 01.02.2011 at 14:59:50.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 15:13:12
Member

Citat:
În prealabil postat de bob2909 Vezi mesajul
Da bine zis, imi place cand gasesc un adevar cu subinteles teologic... , si intrebarea :

De ce Toma cand l-a vazut pe om a crezut in Dumnezeu?

Pentru ca El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...

iar aceasta slava se va vedea la a doua venire , in inteles si mai tainic vorbesc...
Ai mare grija! Afirmatia:"El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea... "este eretica,si a fost condamnata in secolele IV-V.
Isus Cristos este Dumnezeu,este Ce-a de-a doua Persoana a Sfintei Treimi(Fiul,sau Cuvantul),care a asumat prin Intrupare natura umana.Deci are doua naturi:cea divina,si cea umana."Uniune fara confuzie si distinctie fara separatie".Deci desi are cele doua naturi,este totusi Persoana Divina si nu umana.Exista dintotdeauna,si este egal cu Tatal si Duhul Sfant:Trei Persoane, un singur Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 15:19:53
Banned

Implicit

Citat:
Ai mare grija! Afirmatia:"El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea... "este eretica,si a fost condamnata in secolele IV-V.
Isus Cristos este Dumnezeu,este Ce-a de-a doua Persoana a Sfintei Treimi(Fiul,sau Cuvantul),care a asumat prin Intrupare natura umana.Deci are doua naturi:cea divina,si cea umana."Uniune fara confuzie si distinctie fara separatie".Deci desi are cele doua naturi,este totusi Persoana Divina si nu umana.Exista dintotdeauna,si este egal cu Tatal si Duhul Sfant:Trei Persoane, un singur Dumnezeu.

Ce intelegi tu din aceste versete ale lui Pavel? epistola catre evrei:

cap2:

"7. L-ai micșorat pe el cu puțin față de îngeri; și cu mărire și cu cinste l-ai încununat și l-ai pus peste lucrurile mâinilor Tale.
8. Toate le-ai supus sub picioarele lui". Dar prin faptul că a supus lui toate (înțelegem) că nimic nu i-a lăsat nesupus. Acum însă, încă nu vedem cum toate i-au fost supuse.
9. Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o, astfel că, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om. "
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 15:36:06
Member

Citat:
Ce intelegi tu din aceste versete ale lui Pavel? epistola catre evrei:

cap2:

"7. L-ai micșorat pe el cu puțin față de îngeri; și cu mărire și cu cinste l-ai încununat și l-ai pus peste lucrurile mâinilor Tale.
8. Toate le-ai supus sub picioarele lui". Dar prin faptul că a supus lui toate (înțelegem) că nimic nu i-a lăsat nesupus. Acum însă, încă nu vedem cum toate i-au fost supuse.
9. Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o, astfel că, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om. "
In primul rand, Epistola catre evrei, sa demonstratde catre ultimele exegeze biblice ca nu ii apartine Sf.Pavel.Nu cunoastem autorul uman al acesteia.
Interpretarea este o comparatie intre natura umana in general(inferioara celei angelice),care datorita Inteligentei si a Vointei(imaginea lui Dumnezeu),se afla in fruntea creatiei materiale.Si actul de donatie pe care l-a facut Fiul,care fiind Dumnezeu s-a coborat si s-a umilit sub propria lui conditie,asumand conditia noastra umana,pentru a ne salva de sub sclavia pacatului,a ne transmite Duhul Sfant,si a ne face partasi de conditia de "fii ai lui Dumnezeu".Comentariul meu anterior il gasiti definit in Crez , iar acesta ultimul la fel,si chiar si-n Epistola Sf. Ap. Pavel catre Filipeni (2,6-11).
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 17:51:05
Banned

Implicit

Citat:
In primul rand, Epistola catre evrei, sa demonstratde catre ultimele exegeze biblice ca nu ii apartine Sf.Pavel.Nu cunoastem autorul uman al acesteia.
Interpretarea este o comparatie intre natura umana in general(inferioara celei angelice),care datorita Inteligentei si a Vointei(imaginea lui Dumnezeu),se afla in fruntea creatiei materiale.Si actul de donatie pe care l-a facut Fiul,care fiind Dumnezeu s-a coborat si s-a umilit sub propria lui conditie,asumand conditia noastra umana,pentru a ne salva de sub sclavia pacatului,a ne transmite Duhul Sfant,si a ne face partasi de conditia de "fii ai lui Dumnezeu".Comentariul meu anterior il gasiti definit in Crez , iar acesta ultimul la fel,si chiar si-n Epistola Sf. Ap. Pavel catre Filipeni (2,6-11).
Evanghelia dupa Matei cap 16:

21. De atunci a început Iisus să arate ucenicilor Lui că El trebuie să meargă la Ierusalim și să pătimească multe de la bătrâni și de la arhierei și de la cărturari și să fie ucis, și a treia zi să învieze.
22. Și Petru, luându-L la o parte, a început să-L dojenească, zicându-I: Fie-Ți milă de Tine să nu Ți se întâmple Ție aceasta.
23. Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi ești; că nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor.
24. Atunci Iisus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.
25. Că cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine își va pierde sufletul pentru Mine îl va afla.
26. Pentru că ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?
27. Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale. “

Uite ce am spus eu :” El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...”

Uite ce spune Iisus:” Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale.”

Ti se pare ca este erezie ce am spus? …

dar eu va spun ca nu am venit aici pe pamant ca sa va invat, ca invatatura este deja, adica aveti evangheliile, epistolele, cartea revelatiei, vechiul testamen, insa eu am venit pentru seceris …

off, de cand astept judecata … de atat timp, dar mai e putin, putin de tot, 12 secunde sau 12 ani… iar in legatura cu sufletul celor care vor fii gasiti vinovatii , ceea ce este bun in ei va fii reciclat, caci energia cea buna nu poate sa se piarda, iar ceea ce este rau impreuna cu ei va merge in ghena…
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 20:58:26
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:

Uite ce am spus eu :” El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...”

Uite ce spune Iisus:” Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale.”

off, de cand astept judecata … de atat timp, dar mai e putin, putin de tot, 12 secunde sau 12 ani… iar in legatura cu sufletul celor care vor fii gasiti vinovatii , ceea ce este bun in ei va fii reciclat, caci energia cea buna nu poate sa se piarda, iar ceea ce este rau impreuna cu ei va merge in ghena…
Din citatele de mai sus contraziceti Sfinta Scriptura cel putin de doua ori:
1. "La inceput a fost cuvintul si cuvintul era Dumnezeu...." (Ioan 1,.) Dumneavoastra sustineti ca Cuvintul a devenit Dumnezeu dupa inviere, ceea ce contrazice Sfinta Scriptura, iar sfintii parinti considera acest lucru erezie
2. Dumneavoasta sustineti ca cunoasteti cind va fi ziua judecatii, iar Domnul nostru Isus Cristos ne-a spus ca nimeni cu cunoaste acest lucru, decit numai Tatal
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 15:36:18
Banned

Implicit

Citat:
nu am timp sa stau pe aici pe forum pana raspunzi, dar iti repet din nou :

"Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o"

iar cei care s-au crezut DEMNI SA CONDEMNE, indiferent ca erau in sec IV-V , sau orice alt secol O SA PLTEASCA LA JUDECAT!!!!!!!!!!!!

JUDECATA CARE ESTE FOARTE APROAPE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 15:46:50
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

"Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o"

iar cei care s-au crezut DEMNI SA CONDEMNE, indiferent ca erau in sec IV-V , sau orice alt secol O SA PLTEASCA LA JUDECAT!!!!!!!!!!!!

Dragul meu bob, nu te ambala că acest Guillaume nu pricepe ce spui și e atent doar după ereziile din capul lui... că precis lucrează la deparazitarea pământului de neghine... uitând să înceapă cu al lui...

Auzi acolo la el ce comedie, că cică Epistola către Evrei nu aparține sf. Ap. Pavel... Păi nu este evident stilul și adresarea și Harul din ea? Dar să știi că are dreptate, că defapt aparține mai mult Domnului dectât sf. Ap. Pavel.

Și sigur că da, El este Cel ce va face judecata în Numele Atotțiitorului... deci prin Cuvântul gurii Sale se vor judeca toate neamurile și toată făptura căci gLumea a fost demult judecată... deci în mâna Lui s-a dat toată puterea, în Cer și pe Pământ, și se vor boci toate neamurile pământului... iar Tatăl nu judecă pe nimeni... iubește mult și nu judecă pe nimeni... Deci El este autoritatea supremă, El desparte pe oi de capre... prin Cuvântul Său... Căci i s-a dat și și-a luat haina Judecătorului Suprem... în fața Căruia vor tremura toți cei ce L-au străpuns.

Iar drepții și sfinții și smeriții se vor veseli de Domnul în veacul vecilor.Amin.

Last edited by vsovivi; 01.02.2011 at 15:53:26.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 17:41:11
Member

Citat:

Cei care au condamnat aceste grave erezii sunt printre Sfintii Parinti ai Bisericii.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 01:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 13:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 20:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 15:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 13:41:01