![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Astfel, sinodul de la Basel a fost anulat de Papa ca fiind sinod tâlhăresc. De fapt, știați asta, nu ? Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
In alta ordine de idei ne place un dusman care lupat pe fata nu unul care se ascunde dupa deget pozand pe post de victima...
|
|||
|
|||
|
Nu înțeleg de ce aveți neapărat nevoie de dușmani.
|
|
|
||||
|
||||
|
N-am zis ca avem nevoie, dar de la caderea lui lucifer e inevitabil. Si stim ca el lucreaza pe ascuns, de asta ziceam ca preferam unul care lupta pe fata ca acela lupta din nestire nu din indracire...
|
|||
|
|||
|
Citat:
La inceput Sinodul a fost la Basel. Dupa aceea s-au mutat la Ferrara si apoi la Florenta. Puteati gasi informatia si pe wikipedia. "La 18 septembrie 1437 Papa Eugen al IV-lea prin bula „Doctoris gentium” transferă conciliul de la Basel la Ferrara ." Abia apoi a fost problema cu sinodul de la Basel, cel tinut de catolicii care l-au anatemizat pe papa. Citat:
Bineinteles ca, asa cum am scris in cele doua mesaje de pana acum, e vorba de papa Clement IV, deci de perioada dinaintea sinodului, nu de hotararea sinodului. Citat:
Chiar si Ungaria a fost de rit bizantin, pana cand regina a chemat reprezentantii papei, deci toate regiunile acestea erau sub jurisdictia Constantinopoului. Ceea ce nu stit e ca tocmai datorita bulgarilor era sa devenim catolici. La un timp dupa Schisma au trecut sub jurisdictia Romei, dar apoi nu s-au mai inteles. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Curând după deschiderea Conciliului de la Basel (23 iulie, 1431) Eugenie își dădu seama că Conciliul își propunea să lucreze în același spirit de independență față de Papă ca și Conciliul de mai înainte de la Constanția. Aceasta l-a hotărât să pună capăt Conciliului (18 decembrie, 1431), statornicind un altul la Bologna." Dar cei de la Basel se impotrivesc si abia dupa cative ani se hotaraste sustinerea la Ferrara. In legatura cu problema ereticilor: "Chiar la începutul hotărârii, între multe alte exprimări ciudate, era și următoarea: „Părinții s-au adunat la Conciliul Ecumenic (de la Basel) spre a smulge nou-apăruta erezie a boemienilor (husiților) și vechea erezie a grecilor.” Mare a fost uimirea ortodocșilor la citirea acestor cuvinte, jignitoare pentru întreaga Biserică, și îndată s-a cerut ca acele cuvinte să fie ori scoase, ori îndreptate. Ambasadorii au invocat drept scuză faptul că cuvintele atât de jignitoare pentru greci se datorau greșelii copistului hotărârii, și chiar au încercat să pună toată vina în seama grecilor înșiși, întrucât aceștia auziseră hotărârea citită la Conciliu și ar fi putut cere îndreptarea exprimărilor neplăcute lor." Citat:
Acolo se da si referinta, trebuie sa mergeti mai jos pe fir ca sa aflati sursa initiala. Dar ati putut observa ca aproape intotdeauna sursele ortodoxe sunt corecte, pe cand cele catolice trebuie verificate de cateva ori. Ca s-a infiintat o episcopie am gasit, dar ca aceasta apartinea de Roma am gasit doar pe site-uri greco-catolice. Am mai spus cat de subiectiva (ca sa nu spun mai mult) e acea istorie de pe site-ul BRU. Daca va amintiti eu am mai scris despre asta pe subiectul asta cu crestinismul in Dacia pe forumul catolic, nu pot cauta informatiile pentru ca ieri am observat ca am fost banat. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Nu stiu ce treaba are asta cu biserica romano-catolica pentru ca pe atunci deabia apareau neintelegire, dar nici vorba de schisma.
|
|||
|
|||
|
Ioan Paul al II-lea nu ar fi ajund Papa daca in 1945, la Cracovia, un ofiter al Armatei Rosii, Vasilij Sirotenko, cult si iubitor de istorie, nu ar fi decis sa-i salveze viata, in ciuda ordinelor lui Stalin. Intimplarea a fost povestita chiar de maiorul Sirotenko,la seminarul italian "Familia Cristiana".
Vasilyj Sirotenko, profesor de istorie medievala, a facut parte din armata 59 condusa de Generalul Ivan Stepanovich Konev, care i-a invins pe nemti in Cracovia, in 17 ianuarie 1945. A doua zi soldatul se afla printre barbatii care au ocupat o mina de piatra a intreprinderii Solvay, la aproximativ 50 km de oras. "Acolo nemtii s-au predat si au scapat aproape imediat-isi aminteste. Muncitorii polonezi se ascunsesera. Cind am ajuns am inceput sa strigam: sinteti liberi! iesiti! Cind i-am numart, erau 80. La putin timp dupa aceea am descoperit ca 18 dintre ei erau seminaristi." Razboiul lui Stalin nu era un banchet de gala. Soldatii furau tot ce puteau: bani, ceasuri, haine... Primii rusi care au intrat in Cracovia cautau doar mincare. Sirotenko a provocat mai multe ropote de ris: el cauta carti in latina si in germana. Din acest motiv s-a bucurat cind i-a vazut pe seminaristi. "L-am chemat pe unul dintre ei si l-am intrebat daca era in stare sa traduca din latina in italiana-dezvaluie Sirotenko. Mi-a spus ca nu era foarte bun la aceste materii, ca le studiase putin. Era inspaimintat si a adaugat imediat ca avea un camarad cu abilitati in ceea ce priveste limbile straine. Un anume Karol Wojtyla. Atunci am dat ordin sa il gaseasca pe acest Karol-a continuat batrinul soldat. Am descoperit ca era destul de bun la rusa deoarece mama sa era "russinka"-adica ukraineana cu radacini rusesti. De aceea l-am pus sa traduca si documente din rusa in poloneza." Sirotenko s-a imprietenit cu Karol si i-a cerut sa-i traduca articole despre caderea Imperiului Roman, moment caruia Stalin ii daduse anumite interpretari. Au devenit atit de buni prieteni incit, intr-o zi, comisarul politic Lebedev l-a chestionat pe ofiterul sovietic:"Camarade maior, ce faceti cu acest seminarist? Aveti de gind sa ignorati ordinele lui Stalin? Dispozitia de la 23 August 1940 cu privire la ofiteri, profesori si seminaristi nu va este de ajuns?" Sirotenko a raspuns:"Nu pot sa il execut. Este prea util. Stie limbi straine si cunoaste orasul." Si adauga:"Comisarul stia ca e adevarat, insa nu voia sa riste. A spus ca era responsabilitatea mea." Dupa aceia au iesit primele masini cu prizonieri pentru Siberia, oameni care nu aveau sa se mai intoarca niciodata. Seminaristii din minele Solvay erau printre primii pe lista, insa Sirotenko le-a salvat viata. Sirotenko a mai adaugat;" Am scris un ordin in care, datorita unor exigente relationate cu operatiunile militare care aveau loc in Cracovia, Wojtyla si ceilalti nu trebuiau sa fie deportati." Cind in 1978 a fost ales Papa un anume Karol Wojtyla, Sirotenko era singurul care cunostea acest nume in Rusia, cu exceptia KGB. Pe 6 Martie a primit o scrisoare de la Papa care il felicita pentru cei 85 ani impliniti. Batrinul pofesor si vechiul ofiter al Armatei Rosii a privit scrisoarea si a spus:"Amindoi am avut o viata foarte intensa". |
|
|
||||
|
||||
|
Chiar evreiești (galițiene) am putea spune. Pe linie maternă, venerabilul Ioan Paul al II-lea se înrudea cu rabinul căruia îi datorăm cea mai celebră legendă hassidică ce a circulat în Europa: aceea a uriașului Golem.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Ioan Paul Al II-lea | nsd | Biserica Romano-Catolica | 3 | 08.09.2015 21:01:17 |
| Sa-l pomenim in rugaciuni pe Paul | cristiboss56 | Umanitare | 5 | 28.04.2010 22:45:03 |
| Paul washer - sermon jam | cristian24 | Pocainta | 0 | 14.11.2009 12:39:14 |
| Patriarhul Bartolomeu si Papa Ioan Paul a IIlea | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 5 | 22.06.2008 17:16:04 |
|
|