Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 18:27:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
lui ma adresam, chiar daca m-am agatat de comentariul tau.
Ma vorbiti pe la spate?
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 18:36:20
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pai cel mai bun se pare ca a fost Origen, care spunea ca la sfarsit toti se mantuiesc, inclusiv demonii. Din pacate nu l-au inteles si nu numai a nu l-au facut sfant ci au si condamnat invatatura asta.
Daca tu ii spui unuia ca pamantul e rotund si ala spune ca e patrat inseamna ca esti rau cu el? Mai ales in cazul mantuirii, cand e ceva capital. Ca asa dupa noi putem sa spunem cum vrem, dar nu prea suntem nici sfinti nici mari teologi.
ai dreptate ce zici aici.
Origen a fost dat anatema de catre Biserica.
dar crezi ca Dumnezeu nu l-a mantuit?
atat de "rele" au fost scrierile lui, incat din ele s-au inspirat sfinti precum Ioan Gura de Aur.
asa, anatema cum este, Origen este considerat si azi unul dintre cei mai mari parinti a Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 18:48:15
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
ca sa intaresc ce a spus Florin, redau un citat pe care l-am mai scris aici pe forum:
"de 3 lucruri ne vom mira daca ajungem in Rai:
1. de cei pe care ii vom vedea acolo;
2. de cei pe care nu ii vom vedea;
3. ca noi insine am ajuns acolo."
nu mai stiu autorul.
Foarte tare ) Cam așa va fi.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 18:49:37
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ma vorbiti pe la spate?
nu pe la spate.
ce, nu ai monitorul in fata? :)
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 20:05:43
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu nu as putea sa fiu ortodox daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii ortodocsi se pot mantui.
Gand la gand cu bucurie.

Eu nu as putea sa fiu catolic daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii catolici se pot mantui.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 08:55:53
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Gand la gand cu bucurie.

Eu nu as putea sa fiu catolic daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii catolici se pot mantui.
Asa este plus

:În prealabil postat de Dumitru73

ca sa intaresc ce a spus Florin, redau un citat pe care l-am mai scris aici pe forum:
"de 3 lucruri ne vom mira daca ajungem in Rai:
1. de cei pe care ii vom vedea acolo;
2. de cei pe care nu ii vom vedea;
3. ca noi insine am ajuns acolo."
nu mai stiu autorul.

Surprize, surprize....
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 09:51:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
ai dreptate ce zici aici.
Origen a fost dat anatema de catre Biserica.
dar crezi ca Dumnezeu nu l-a mantuit?
atat de "rele" au fost scrierile lui, incat din ele s-au inspirat sfinti precum Ioan Gura de Aur.
asa, anatema cum este, Origen este considerat si azi unul dintre cei mai mari parinti a Bisericii.
Origen a fost un mare invatat, si unele scrieri ale lui sunt folosite. Nu prea are cum sa fie mare parinte pentru ca asa sunt numiti sfintii. Daca e sa dam crezare unei intamplari din Limonariu, se spune ca nu s-ar fi mantuit. Limonariul este din primul mileniu. Credinta noastra nu se bazeaza doar pe filozofie, trebuie sa ne bucuram pentru asta.

VIATA FRATELUI TEOFAN, MINUNATA LUI VEDENIE SI DESPRE PARTASENIA CU ERETICII
Un batran cu numele Chiriac traia in lavra Calamon din apropierea sfantului rau Iordan. Si era batranul imbunatatit in fapte dumnezeiesti. La el a venit un frate strain din tinutul Dara, cu numele Teofan, ca sa-l intrebe pe batran despre gandul curviei. Batranul a inceput sa-l sfatuiasca cu felurite cuvinte de intelpciune si viata curata. Folosindu-se mult fratele din cuvintele batranului, i-a spus:
- Eu, avva, am partasanie in tara mea cu nestorienii. Din aceasta pricina numai pot ramane cu ei si vreu sa locuiesc impreuna cu tine.
Cand a auzit batranul de numele lui Nestorie s-a intristat de pierderea fratelui si l-a sfatuit si l-a indemnat sa se desparta de aceasta erezie vatamatoare si sa vina la sfanta sobornica si apostolica Biserica. Si i-a spus:
- Nu este alta mantuire decat numai in a cugeta drept si a crede ca Sfanta Fecioara Maria este cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu.
- Intr-adevar, avvo, a raspuns fratele, toti ereticii asa spun: daca nu esti cu noi, nu te mantui. Sarmanul de mine nu stiu ce sa fac. Roaga-te deci Domnului ca Domnul sa ma incredinteze, prin fapta, care este credinta cea adevarata.
Batranul a primit cu bucurie cuvantul fratelui si i-a spus:
- Sezi in chilia mea si am nadejde in Dumnezeu ca bunatatea lui iti va descoperi adevarul!
Lasadu-l pe fratele in pestera s-a dus la tarmul Marii Moarte si s-a rugat pentru el. Si iata cam pe la ceasul trei dupa amiaza in ziua urmatoare, vede fratele pe cineva infricosator la vedere, stand in fata lui si-i spune:
- Vino si vezi adevarul!
Si luandu-l, la dus intr-un loc intunecos, cu miros urat si cu foc si-i arata in mijlocul focului pe Nestorie si Teodor, pe Eutihie si Apolinarie, pe Evagrie si pe Didim pe Dioscor si pe Sever, pe Arie si pe Origen si pe alti cativa.
- Iata, ii spune acela ce i s-a aratat, acesta-i locul pregatit ereticilor si celor ce urasc pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si celor ce urmeaza invataturile lor. Daca iti place locul, ramai in credinta ta! Dar daca nu vrei sa incerci chinul acesta, vino la Biserica cea sfanta si sobornica, asa cum ti-a spus batranul. Caci iti spun: chiar daca ai savarsi toate virtutiile, ajungi in locul acesta daca n-ai dreapta credinta.
La cuvantul acesta fratele si-a venit in sine. Cand a venit batranul, i-a povestit toate cele intamplate asa cum le-a vazut si a trecut la sfanta sobornica si apostolica Biserica. Si a ramas impreuna cu batranul in Calamon. Dupa ce a stat multi ani cu el, a adormit in pace.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 10:46:12
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Origen a fost un mare invatat, si unele scrieri ale lui sunt folosite. Nu prea are cum sa fie mare parinte pentru ca asa sunt numiti sfintii. Daca e sa dam crezare unei intamplari din Limonariu, se spune ca nu s-ar fi mantuit. Limonariul este din primul mileniu. Credinta noastra nu se bazeaza doar pe filozofie, trebuie sa ne bucuram pentru asta.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Origene
a fost un învățat și teolog creștin și unul din cei mai reputați Sfinți Părinți ai Bisericii
În timpul persecuției anticreștine (250 – 251) dezlănțuite de împăratul Decius, a fost aruncat în închisoare, în lanțuri, fiind torturat pentru credință
Alături de Clement din Alexandria, al cărui elev a fost mai întâi, Origene reprezintă perioada de maximă înflorire a Alexandriei intelectuale. Origene a fost un spirit ascuțit și pătimaș, scriind enorm, trăindu-și credința intens și îndrăznind până la autoflagelare. A fost un mare creștin.

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...gen-81412.html
Origen nu e un artist, dar eruditia sa e neintrecuta, gandirea sa e, deseori, geniala.
Origen e unul dintre cei mai mari ganditori ai lumii.
Origen a fost unul din cei mai fecunzi Scriitori bisericesti si unul dintre genialii cugetatori pe care-i cunoaste istoria crestinismului.
El e adevaratul creator al teologiei stiintifice in Rasarit.
Toti marii teologi greci si chiar unii latini din sec. IV si V ii sunt debitori.
El nu a fost eretic propriu-zis, pentru ca in vremea lui el era mare arbitru si mare campion al Ortodoxiei, cum stim din cazul lui Berii de Bostra si al discutiei cu atatia eretici. El a voit sa fie si sa lucreze numai in Biserica.
Origen a deschis drumuri noi in cugetarea teologica ...
El n-a pretins niciodata ca afirmatiile sale au toate valoare de dogma.
Origen a fost un profesor si un pedagog foarte iubit de ucenicii lui, cum stim din cuvantul de multumire al Sf. Grigorie Taumaturgul. El a fost mistuit de ravna dupa desavarsire si a lasat pagini neintrecute de "Filocalie".
Prima editie a Filocaliei patristice a fost alcatuita cu material din operele lui Origen.

In concluzie, a fost sau nu un mare parinte al Bisericii? Eu vad ca altii, mai indreptatiti decat noi, il considera unul dintre cei mai mari parinti ai Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 11:18:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Hm ! Eu nu aș avea nici un motiv să fiu catolic, nici ortodox, dacă Biserica mea ar profesa că nu contează de ce religie ești. Probabil că aș fi penticostal.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 11:24:31
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit Viziunea lui Origen asupra lui iisus

A se citi "Viziunea lui Origen asupra lui Iisus"
CRISTIAN A. PETRICU
La visione di Origene su Gesù

AICI :http://www.cultura.tubefun4.com/bibl...icu/origen.pdf
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15