Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.02.2011, 03:12:37
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iosif77 Vezi mesajul
Mi s-a raspuns domnule Adrian si multumesc frumos tuturor celor care mi-au raspuns. Si dumneavoastra, desigur.
Eu insa va intrebasem pe dumneavostra pentru ca mi-as fi dorit un raspuns sistematic si precis.
Insa nu sunt pe deplin multumit:

Este important oare unde este scris? E usor de gasit.
Important este faptul ca in ortodoxie i se aduce inchinare Maicii Domnului. Iar dumneavoastra recunoasteti asta deja.

Dar nu despre acest tip de cantari vorbeam eu ci despre urmatorul: "Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu"
Pai, e important de stiut unde sa-l gasesc, fiindca eu nu-l gasesc. In plus, in greaca lucurile sunt foarte clare in privinta continutului cinstirii fecioarei Maria

Citat:
În prealabil postat de Iosif77 Vezi mesajul
V-ati declarat confesiunea: "inginer".
Va rog nu veniti cu argumente de felul: e totuna cum ii spunem: inchinare, cinstire, adorare, venerare. Noi oricum stim despre ce e vorba.

In neoprotestantism "latreia" = inchinare. De aceea pentru NP inchinarea nu poate fi adusa decat lui Dumnezeu. Nimanui altcuiva. Nici macar Maicii Domnului.
Inteleg de la dumneavoastra ca nici in ortodoxie "latreia" nu i se poate aduce Maicii Domnului.

Reformulez intrebarea: care este echivalentul lui "latreia" in ortodoxia romaneasca? Care este corespondentul romanesc?
Este termenul "adorare"? Se poate spune: "noi ne inchinam Maicii Domnului dar sub nici o forma nu-i aducem adorare"?
Latreia = ?
Latreia in romaneste se traduce prin adorare, adorare suprema daca vreti, si se aduce numai lui Dumnezeu.
Nu e acel "te ador" pe care il spune omul indragostit fetei careia ii declara dragostea.
este de la verbul λατρευω= a sluji, a adora, a servi.

In greaca, "inchinare" este "proskynesis"; προσκυνeω = a se inchina, a a adora.

Tocmai pentru ca termenul "proskynesis" este ambivalent, se folosesc termenii de "latreia" si "douleia" pentru a preciza tipul de "inchinare", de fapt relatia in care ne situam in raport cu Dumnezeu si cu persoanele sfinte ale lui Dumnezeu.

Diferenta neta intre cele doua tipuri de "inchinare":

latreia = a recunoaste autoritatea unui stapan suprem, in speta Dumnezeu, echivalent cu adorarea

douleia = a recunoste autoritatea cuiva mai mic, investit de stapanul suprem cu o anumita autoritate, echivalent cu cinstirea (inferioara adorarii).

Confesiunea mea...a fost, sa zicem, un raspuns mai degraba evreiesc.

Daca imi raspundeti la intrebarile urmatoare, va apropiati de confesiunea mea:

1. la ce varsta minima poate fi botezat cineva si ce conditii intelectuale trebuie sa indeplineasca ? (Adica, daca are o cultura mai vasta si o capacitate de asimilare mai mare, si un IQ ceva peste medie, trebuie sa astepte pana la o anumita varsta, sau e suficient sa aibe buletin ? )

2. recunoste confesiunea dvs. validitatea botezului facut in cadrul unei alte confesiuni unei persoane constiente si educate ?
(Adica, daca eu am fost botezat cand stiam nu doar sa scriu si sa citesc, ci mai cunoasteam si 4 limbi (scris, citit, conversatie) si parcurgeam de buna voie carti din toate domeniile, aveam cunostinte care depaseau cu mult programa scolara, si o varsta la care aveam buletin, confesiunea dvs. ar considera ca e un botez valabil ?)

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 19:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 23:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 10:23:38