Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2011, 09:52:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Cred ca prea multa scolastica e de vina. Nici acum nu-mi vine sa cred cum o bucovineanca neaosa, din familie credincioasa (imi aduc aminte ce spuneai de bunica ta) sa ajunga sa treaca de la ortodocsi la catolici.
Aflam si raspunsul exact la intrebarea daca un ortodox trebuie sa mearga intr-o biserica catolica. Evident ca nu, mai ales in timpul unei slujbe catolice. Cel mult sa o viziteze. Pentru ca duhul in care se roaga cei de acolo il face pe acela sa se apropie tot mai mult de catolicism, chiar daca la inceput nu avea deloc aceasta intentie.
Reply With Quote
Vechi 02.05.2011, 10:46:22
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Aflam si raspunsul exact la intrebarea daca un ortodox trebuie sa mearga intr-o biserica catolica. Evident ca nu, mai ales in timpul unei slujbe catolice. Cel mult sa o viziteze. Pentru ca duhul in care se roaga cei de acolo il face pe acela sa se apropie tot mai mult de catolicism, chiar daca la inceput nu avea deloc aceasta intentie.
Cu alte cuvinte, catolicii practică un fel de Liturghii Negre (Black Mass), astfel încât cel care își manifestă prezența acolo nu este Cristos, ci diavolul ? Am înțeles, oare, bine ?
Dar la ipoteza că cei care intră în contact cu lumea catolică și, mai ales, cu Sf Euharistie în Biserica Catolică ajung la concluzia ca slujesc mai bine ortodoxiei Sfinților Părinți și Cuvântului Viu, v-ați gândit ? La ceea ce a spus Mons Vladimir Ghica (să sperăm, declarat fericit cât mai curând) că "a trecut la catolicism ca să fie un ortodox mai bun", ați reflectat ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 03.05.2011, 21:08:34
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit Off topic, de asemenea!

O, nu e adevarat, asistarea la o Litughie catolica (nu cred ca poti spune participi) nu te converteste! Nici contactul cu scoala de catehizare catolica, nici prietenii de alta confesiune! Parol! Am insa o cunostinta care a devenit greco- catolica inainte de a se casatori, "pentru a nu deruta mai tarziu copii".

P. S. In amintirea acelui fapt si pentru ca mi se pare foaaaarte interesant (un fel de oglinda intoarsa catre noi toti de pe Forum, indiferent de confesiune)- cred ca discutia merita un fir de discutie separat.
Reply With Quote
Vechi 02.05.2011, 12:24:11
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
Cred ca prea multa scolastica e de vina. Nici acum nu-mi vine sa cred cum o bucovineanca neaosa, din familie credincioasa (imi aduc aminte ce spuneai de bunica ta) sa ajunga sa treaca de la ortodocsi la catolici.
mirela draga nu te mira, pe cei ce nu au statornicie[intemeiere in credinta]ii paste ratacirea care imbraca mai multe forme: sectara, atee,catolica etc.si acuma fiind vremurile din urma ratacirea creata de inselatorul veacului acestuia va fi mare, fiind-ca timpul este scurtat de Domnul.cele doua biserici surori hm...
Domnul Hristos cel Inviat sa te binecuvinteze.

Doamne intareste sfinta credinta a dreptmaritorilor crestini si sfinta biserica ta o pazeste in viacul viacului.Amin.

Last edited by mihaila_alin; 02.05.2011 at 12:35:28.
Reply With Quote
Vechi 02.05.2011, 14:12:15
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
:) Cum adica e de vina scolastica??

Un lucru mai putin stiut despre bucovinenii autentici: NU sunt anti-catolici, dimpotriva. Crescand in Bucovina n-am auzit niciodata nimic rau la adresa (romano-)catolicilor (greco-catolici nu avem) venind din partea unui bucovinean. Anti-catolicii inversunati sunt in general regateni (cei care vin din localitati care inainte de 1918 faceau parte din Regatul Romaniei, nu din Bucovina austro-ungara, adica ne-bucovineni, ne-transilvaneni), sau oricum venetici. Ca veni vorba, bunica nu avea multe cuvinte de lauda la adresa ragatenilor. La adresa "nemtilor," da.

Si inca ceva: stilul moldovenesc, tipic tuturor bisericilor si manastirilor din Bucovina inca din secolul 14, este o imbinatie foarte frumoasa intre stilul gotic (tipic occidental) si cel bizantin. Catedrala catolica de la Baia (langa Siret), astazi in ruine, a fost construita din porunca lui Alexandru cel Bun la inceputul secolului al 15-lea, sotia lui, Margareta, fiind poloneza si catolica. Deci erau casatorii mixte si la acea vreme.

Si nu, a fi ortodox nu inseamna a fi anti-catolic.
Vechi 02.05.2011, 16:27:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul

Un lucru mai putin stiut despre bucovinenii autentici: NU sunt anti-catolici, dimpotriva. Crescand in Bucovina n-am auzit niciodata nimic rau la adresa (romano-)catolicilor (greco-catolici nu avem) venind din partea unui bucovinean.
Anti-catolici sunt cei care probabil sunt anti mai multor categorii de oameni. Anti-catolicism este altceva. La fel cum anti-hinduism nu inseamna anti-indieni. Sper sa gasesti drumul inapoi, am incredere.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2011, 08:40:21
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
:) Cum adica e de vina scolastica??

Ca veni vorba, bunica nu avea multe cuvinte de lauda la adresa ragatenilor. La adresa "nemtilor," da.

Si nu, a fi ortodox nu inseamna a fi anti-catolic.
Adica de la prea mult studiu, asa-zisa imbinare intre ratiune si credinta, ai ajuns sa nu mai deosebesti adevarul.

Mda, eu una am ceva sange nemtesc in vine, dar asta nu ma face sa ma simt mai bine.

A fi catolic inseamna a NU mai fi ortodox. Trist, dar adevarat.

PS : mi-a sarit in ochi cu ceva timp in urma noua ta semnatura si chiar ma gandeam ca ce mai ortodox e asta care-si "trage" semnatura din Fer. Augustin. Acum deci s-a dat arama pe fata. Si cum a zis si Anca, au mai fost si alte indicii ca ceva nu e in regula, tu planuiai mai de mult renuntarea la ortodoxie. Desi nu te cunosc personal, acest happening m-a intristat foarte tare.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 09:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 19:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 23:45:09
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 20:51:02