Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2011, 20:53:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
dar textul Bibliei a fost sau nu revelat?
ma refer la textul integral, nu la cele cateva capitole enumerate de tine.
Da, cred că a fost revelat. Însă felul în care s-a produs revelația nu îmi este destul de clar; s-a petrecut în istorie, în conștiințele multor oameni. Moise însuși, când a scris despre cele petrecute înaintea sa, a preluat niște tradiții sfinte. Oamenii păstrau în vremea aceea cu sfințenie adevărurile primite.

Despre felul în care trebuie înțeleasă și citită Biblia scrie foarte bine Bartolomeu Anania în Cuvântul lămuritor asupra Sfintei Scripturi: http://www.dervent.ro/biblia.php.

Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 20:56:11
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Religia: Ortodox
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Despre felul în care trebuie înțeleasă și citită Biblia scrie foarte bine Bartolomeu Anania în Cuvântul lămuritor asupra Sfintei Scripturi: http://www.dervent.ro/biblia.php.

Are nevoie de "manual de folosire"?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:02:12
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GLAdoS Vezi mesajul
Are nevoie de "manual de folosire"?
Da, fără îndoială. Și încă de unul foarte stufos. Gândește-te că Biblia e scrisă pe parcursul a mii de ani, preluată și tradusă de nenumărate ori, de oameni cu diverse culturi. Dumnezeu s-a adresat poporului prin învățători, nu a lăsat un manual ușor de înțeles de câtre tot omul.

Mai ușor de înțeles este Evanghelia, din cauză că ea e însuși cuvântul lui Dumnezeu, trecut doar prin filiera apostolilor. Dar și aici, dacă te bazezi doar pe mintea ta, ajungi inevitabil să greșești.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:07:48
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Implicit

Citat:
Moise însuși, când a scris despre cele petrecute înaintea sa, a preluat niște tradiții sfinte. Oamenii păstrau în vremea aceea cu sfințenie adevărurile primite.

[/i]

Moise?Mai nou scolarii cred ca Pentateuhul provine din mai multe surse.

"Ipoteza Documentara - (DH), Propune ca cele prime cinci carti ale Vechiului Testament denumite impreuna Pentateuh (Tora) si care compuse din Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul, reprezinta o combinatie de documente culese si editate din diferite surse in diferite timpuri si de diferiti autori. (1) Sursa J, sau Jahwist (din Germana Iahovist, dupa numele lui Dumnezeu de care se foloseste); scrisa aproximativ in 950 i.dHr. in sudul regatului iudeu – Iudea. (2) Sursa E, (sau Elohist – dupa numele lui Dumnezeu de care se foloseste), scrisa aproximativ in 850 i.dHr. in nordul regatului Israel. (3) Sursa D, sau Deuteronomist, scrisa aproximativ in 620 i.dHr. in timpul reformelor religioase ale regelui Iosia. (4) Sursa P (sau Priest/Preot – dupa identificarea stilului canonic) atribuit unui Mare Preot ( Eb. Cohen Gadol) din linia lui Aaron, fratele lui Moise. Editorul tuturor acestor fragmente este atribuit de Julius Welhausen lui Ezra numit si Sursa R (Redactor)." http://theo-phyl.blogspot.com/search...ica%20Literara
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:17:42
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Da, cred că a fost revelat. Însă felul în care s-a produs revelația nu îmi este destul de clar; s-a petrecut în istorie, în conștiințele multor oameni. Moise însuși, când a scris despre cele petrecute înaintea sa, a preluat niște tradiții sfinte. Oamenii păstrau în vremea aceea cu sfințenie adevărurile primite.

aici pe forum s-a discutat mult despre zeci de citate din Biblie, despre care s-a spus ba ca autorii lor nu aveau cunostinte teologice, ba stiintifice, etc, asta pentru ca nu corespund cu realitatea.

referitor la ultimul paragraf, probabil ca fiecare epoca a avut propriile instructiuni de citire a Bibliei.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:24:53
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
aici pe forum s-a discutat mult despre zeci de citate din Biblie, despre care s-a spus ba ca autorii lor nu aveau cunostinte teologice, ba stiintifice, etc, asta pentru ca nu corespund cu realitatea.

referitor la ultimul paragraf, probabil ca fiecare epoca a avut propriile instructiuni de citire a Bibliei.
Eu încă n-am învățat să citesc Biblia. Am multe nedumeriri cu privire la unele pasaje. Încerc să învăț cum trebuie să citesc și să înțeleg. Mă las ghidat de învățătorii cărora le-am acordat atenția. De la Părintele Anania am reținut că Biblia se citește „pe dinăuntru”. Așa o să încerc să fac și eu.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:31:06
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Citat:
Eu încă n-am învățat să citesc Biblia. Am multe nedumeriri cu privire la unele pasaje.
Curiosity killed the cat but: care sunt sau la ce se refera respectivele pasaje? (daca doresti sa-mi spui desigur... PM)

Citat:
Încerc să învăț cum trebuie să citesc și să înțeleg. Mă las ghidat de învățătorii cărora le-am acordat atenția. De la Părintele Anania am reținut că Biblia se citește „pe dinăuntru”. Așa o să încerc să fac și eu.
De ce vrei sa te asiguri ca e 100% adevarata?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 21:44:09
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Implicit

http://www.studia.ubbcluj.ro/download/pdf/290.pdf

de la pagina 11(8) la 14(11).
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 22:08:44
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GLAdoS Vezi mesajul
Curiosity killed the cat but: care sunt sau la ce se refera respectivele pasaje? (daca doresti sa-mi spui desigur... PM)
Sunt chestiuni legate de Vechiul Testament. Nu îmi este clar cât din imaginea pe care o formează despre Dumnezeu se datorează omului și cât lui Dumnezeu. Sunt acolo niște fapte la adresa altor neamuri decât evreii, pe care le găsesc crude. Nu reușesc să împac imaginea acelui Dumnezeu cu imaginea Dumnezeului Noului Testament. Tind să cred că s-a amestecat destul de mult omenescul acolo. Trebuie să aprofundez.

Oricum, credința mea se bazează pe Iisus Hristos, și în lumina Noului Testament știu că trebuie înțeles și Vechiul. Pentru că în NT Dumnezeu este revelat în persoană.

Citat:
De ce vrei sa te asiguri ca e 100% adevarata?
Nu. Vreau să descopăr înțelesurile dumnezeiești profunde, dincolo de suprafețele evenimentelor sau cuvintelor.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 22:48:09
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
Sunt chestiuni legate de Vechiul Testament. Nu îmi este clar cât din imaginea pe care o formează despre Dumnezeu se datorează omului și cât lui Dumnezeu. Sunt acolo niște fapte la adresa altor neamuri decât evreii, pe care le găsesc crude. Nu reușesc să împac imaginea acelui Dumnezeu cu imaginea Dumnezeului Noului Testament. Tind să cred că s-a amestecat destul de mult omenescul acolo. Trebuie să aprofundez.

Oricum, credința mea se bazează pe Iisus Hristos, și în lumina Noului Testament știu că trebuie înțeles și Vechiul. Pentru că în NT Dumnezeu este revelat în persoană.

Nu. Vreau să descopăr înțelesurile dumnezeiești profunde, dincolo de suprafețele evenimentelor sau cuvintelor.
Eu sunt convinsa ca in VT este redata destul de mult imaginea pe care omul si-o facea despre Dumnezeu si nu ceea ce Dumnezeu era cu adevarat. De aceea Dumnezeu insista mereu ca El este ceea ce este, ca sa nu isi mai faca oamenii tot felul de idei despre El. Prin profeti a aratat cam cine este El, insa chiar si asa a trebuit sa se intrupeze pentru a vorbi oamenilor mai pe limba lor. De aceea Dumnezeul NT nu seamana cu cel al VT. In NT vedem ceea ce este Dumnezeu cu Adevarat, in VT este ceea ce credeau oamenii despre Dumnezeu. Si chiar si asa, oamenii din NT au vrut cu orice pret sa dea un sens dumnezeiesc anumitor fapte care de fapt nu i-au apartinut lui Dumnezeu. De exemplu paraliticul care astepta la scaldatoare sa se vindece insa nu reusea pentru ca, in momentul in care se miscau apele, numai primul care reusea sa se scalde se vindeca ori paraliticul nu avea pe nimeni care sa il arunce in apa. In Evangheliile mai recente a aparut sintagma ca un inger al lui Dumnezeu era cel care misca apele. Vi se pare dumnezeiesc modul de a actiona? Ei iata ca arheologii in Israel au gasit scaldatoarea cu pricina si este plina de insemne pagane, ca atare credinta ca primul care se arunca in apa se vindeca, este un pagana. De aceea adevaratul sens al cuvintelor adresate paraliticului: "du-te si nu mai pacatui" inseamna sa nu mai faca dupa obiceiurile pagane. Crestinii au fost cei care au vrut ulterior sa dea sens dumnezeiesc pasajului si au adaugat versetul in care ingerul lui Dumnezeu misca apele. Si cam asa cu toate cele care nu sunt in concordanta cu cele pe care Domnul le-a spus despre El insusi.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare: Cum este privita femeia in diversele religiile lumii? maria-luisa Generalitati 43 25.10.2017 11:55:13
Faptele bune danyel Pocainta 23 26.03.2011 10:45:46
A venit gerul peste Romania.Lucruri bune sunt?dar lucruri rele? tigerAvalo9 Generalitati 15 06.01.2011 11:45:18
Fapte bune. alexdu Generalitati 7 08.01.2010 15:38:18
VESTI BUNE ! cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 28 28.04.2008 23:39:04