Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2011, 19:43:59
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
cine spune asta?
insusi Coranul :D... Ingerul Gavriil i-a dictat Coranul lui Mohamed.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:46:15
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GLAdoS Vezi mesajul
Biblia nu are o putere doveditoare mai mare decat o cercetare stiintifica.
De acord. Nu are putere doveditoare. E pentru cei care cred.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:46:47
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Aveți dreptate, m-am exprimat greșit. :) Reformulez întrebarea: din ce motiv structura creierului nostru este diferită de cea a creierului unui animal, astfel încât noi suntem, spre deosebire de toate celelalte viețuitoare, ființe raționale? A, datorită evoluției? Să presupunem că această teorie ar corespunde întru totul realității. În acest caz, de ce am evoluat și nu am rămas la stadiul de ființe biologice? Și de ce, dacă apariția noastră se datorează doar unei evoluții întâmplătoare, sufletul nostru caută perfecțiunea, absolutul? De unde această sete de adevăr, de dragoste, de veșnicie? De ce anumite virtuți (precum binele, adevărul, iubirea, frumosul, compasiunea etc.) sunt recunoscute drept valori absolute de către toți oamenii - indiferent de epoca istorică și de mediul social în care-și duc viața, în ciuda mentalităților atât de diferite, cu toate că fiecare dintre noi percepe aceste bunuri spirituale din perspectiva convingerilor proprii?
Presupun ca nu ai auzit de hormoni si nici felul in care acestia iti pot afecta gandirea, dorintele, starea fizica etc, nu?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:47:23
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Citat:
Biblia nu are o putere doveditoare mai mare decat o cercetare stiintifica.
De acord. Nu are putere doveditoare. E pentru cei care cred.
Sa inteleg ca deviza e crede si nu cerceta, corect?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:53:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
dar textul Bibliei a fost sau nu revelat?
ma refer la textul integral, nu la cele cateva capitole enumerate de tine.
Da, cred că a fost revelat. Însă felul în care s-a produs revelația nu îmi este destul de clar; s-a petrecut în istorie, în conștiințele multor oameni. Moise însuși, când a scris despre cele petrecute înaintea sa, a preluat niște tradiții sfinte. Oamenii păstrau în vremea aceea cu sfințenie adevărurile primite.

Despre felul în care trebuie înțeleasă și citită Biblia scrie foarte bine Bartolomeu Anania în Cuvântul lămuritor asupra Sfintei Scripturi: http://www.dervent.ro/biblia.php.

Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:56:11
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Citat:
Despre felul în care trebuie înțeleasă și citită Biblia scrie foarte bine Bartolomeu Anania în Cuvântul lămuritor asupra Sfintei Scripturi: http://www.dervent.ro/biblia.php.

Are nevoie de "manual de folosire"?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 19:57:49
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Sa inteleg ca deviza e crede si nu cerceta, corect?
Nu. Deviza mea e: cercetează Scripturile duhovnicește, iar cele pe care le cunoaștem prin intermediul simțurilor cercetează-le cu simțurile.
Îți dau și ție același răspuns ca lui Dumitru73: Dacă vrei să înțelegi cum trebuie citită și înțeleasă Biblia, citește cuvântul de introducere al lui Bartolomeu Anania.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 20:02:12
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Are nevoie de "manual de folosire"?
Da, fără îndoială. Și încă de unul foarte stufos. Gândește-te că Biblia e scrisă pe parcursul a mii de ani, preluată și tradusă de nenumărate ori, de oameni cu diverse culturi. Dumnezeu s-a adresat poporului prin învățători, nu a lăsat un manual ușor de înțeles de câtre tot omul.

Mai ușor de înțeles este Evanghelia, din cauză că ea e însuși cuvântul lui Dumnezeu, trecut doar prin filiera apostolilor. Dar și aici, dacă te bazezi doar pe mintea ta, ajungi inevitabil să greșești.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 20:04:52
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Citat:
Nu. Deviza mea e: cercetează Scripturile duhovnicește, iar cele pe care le cunoaștem prin intermediul simțurilor cercetează-le cu simțurile.
Îți dau și ție același răspuns ca lui Dumitru73: Dacă vrei să înțelegi cum trebuie citită și înțeleasă Biblia, citește cuvântul de introducere al lui Bartolomeu Anania.
E parerea distinsului... dar eu nu pot citi biblia oferindu-i o pozitie de avantaj... eu am citit-o si pe urma am hotarat unde sa o incadrez.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 20:07:48
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Implicit

Citat:
Moise însuși, când a scris despre cele petrecute înaintea sa, a preluat niște tradiții sfinte. Oamenii păstrau în vremea aceea cu sfințenie adevărurile primite.

[/i]

Moise?Mai nou scolarii cred ca Pentateuhul provine din mai multe surse.

"Ipoteza Documentara - (DH), Propune ca cele prime cinci carti ale Vechiului Testament denumite impreuna Pentateuh (Tora) si care compuse din Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul, reprezinta o combinatie de documente culese si editate din diferite surse in diferite timpuri si de diferiti autori. (1) Sursa J, sau Jahwist (din Germana Iahovist, dupa numele lui Dumnezeu de care se foloseste); scrisa aproximativ in 950 i.dHr. in sudul regatului iudeu – Iudea. (2) Sursa E, (sau Elohist – dupa numele lui Dumnezeu de care se foloseste), scrisa aproximativ in 850 i.dHr. in nordul regatului Israel. (3) Sursa D, sau Deuteronomist, scrisa aproximativ in 620 i.dHr. in timpul reformelor religioase ale regelui Iosia. (4) Sursa P (sau Priest/Preot – dupa identificarea stilului canonic) atribuit unui Mare Preot ( Eb. Cohen Gadol) din linia lui Aaron, fratele lui Moise. Editorul tuturor acestor fragmente este atribuit de Julius Welhausen lui Ezra numit si Sursa R (Redactor)." http://theo-phyl.blogspot.com/search...ica%20Literara
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare: Cum este privita femeia in diversele religiile lumii? maria-luisa Generalitati 43 25.10.2017 10:55:13
Faptele bune danyel Pocainta 23 26.03.2011 09:45:46
A venit gerul peste Romania.Lucruri bune sunt?dar lucruri rele? tigerAvalo9 Generalitati 15 06.01.2011 10:45:18
Fapte bune. alexdu Generalitati 7 08.01.2010 14:38:18
VESTI BUNE ! cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 28 28.04.2008 22:39:04