Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Arta bisericeasca in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.09.2011, 07:44:18
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Ce bine, ma gandeam ca's numai arhitecti de mana a doua pe la Cluj.
Ca aprobarile de la comisia de patrimoniu vad ca se dau pe banda rulanta, cam ca in lozinca: noi muncim, nu gandim.
Sau poate ca nici nu e nevoie de asemenea aprobare!
Oricum, postarile tale ilustreaza perfect ideea acestui topic deschis de windorin.
Gusturile sunt subiective. Daca va plac cele doua biserici pe care le-ati postat (cea de langa policlinica Titan si Biserica noua a Manastirii Crasna) , care mie una nu-mi plac, chiar le consider de o slaba calitate arhitecturala, nereusite ca proportii si nu numai, atunci e normal sa nu gasiti nimic satisfacator la bisericile din Cluj, care nu-s capodopere, insa se putea si mai rau . Probabil cei 50 de ani de comunism si-au pus amprenta, pentru ca nu s-au mai format arhitecti specializati in biserici, deci dupa revolutie s-a construit masiv, datorita nevoiei stringente de lacase de cult, insa s-a si experimentat, din cauza lipsei arhitectilor specializati. Imi spunea odata un domn "d-soara, frumos ii ce-mi place mie!", cam asa si cu gusturile noastre, ale romanilor. E bine ca sunt on-topic, sper sa mai posteze si altii poze si impresii cu bisericile din localitatile lor.

p.s la biserica de langa policlinica pictura exterioara e foarte frumoasa, ceea ce salveaza obiectul in sine, care e nereusit. La biserica manastirii e de apreciat, asa cum a spus si Mihai, ca a unit manastirea de chilii, insa biserica are aspect de sura, datorita acoperisului, n-are proportii bune, e facuta de mesteri dupa bunul plac. Ce comisie de patrimoniu? nu exista asa ceva :) Chiar daca aveau nevoie de mai multe functiuni si au latit atat de mult biserica, puteau foarte bine merge cu turlele pana jos, iesit cu ele putin in fata, pastrat pridvorul cu trei arcade trilobate, logia pictata de sus si accentuata si partea de jos tot prin pictura si cred ca ar fi aratat mult mai bine, se impartea fatada si aveai acel accent vertical. Sau sa faca orice altceva, nu ce au facut, caci asa cum am spus, mie imi da senzatia de sura. (apoi are si detalii kitchoase) Acuma fiecare cu ce ii place :)

Last edited by ioanna; 19.09.2011 at 08:34:25.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe ioanna Arta bisericeasca in general 2 20.03.2014 17:05:04
Recaderea de dupa fallen Impartasania (Taina Euharistiei) 17 12.05.2012 20:57:32
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... Mihailescu-Marin Daniel Generalitati 8 27.06.2011 23:03:13
Ce ramane dupa noi? Ioan_Ciobota Generalitati 0 22.09.2008 19:27:45
Dupa 20 de ani. Ioan_Ciobota Generalitati 10 22.08.2008 11:33:25