Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Arta bisericeasca in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.09.2011, 15:08:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Postez si eu niste poze, cu biserici din orasul meu, construite in ultimii 15 ani. (sunt multe, am sa pun doar cateva, care-s cat de cat finalizate)
Intre timp am gasit prin arhiva si alte poze cu alte biserici ortodoxe construite in ultima perioada in Cluj. Le pun si pe astea, ca sa ne facem o idee despre cum se mai construiesc bisericile in ziua de azi si gata :)

Parohia intampinarea Domnului
Cluj-Napoca, str. Bucuresti nr.70-72

Biserica ortodoxa “Nasterea Maicii Domnului”
Cluj-Napoca, str.Traian Vuia nr.87

Biserica ortodoxa “Nasterea Domnului”
Cluj-Napoca, str. Albac nr.2A

Biserica ortodoxa
Cluj-Napoca, str. Donath (in constructie)

Reply With Quote
Vechi 18.09.2011, 15:14:35
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Biserica ortodoxa “Schimbarea la fata”
Cluj-Napoca, bvd. Eroilor nr.24
Data inceperii executiei: iun. 2000

Aici avem o situatie particulara, biserica e intre doi calcani, solutia aleasa pastrand frontul continuu al strazii.

Inchei cu biserica de care apartin eu ... un fel de CMN2, nu prin valoare arhitecturala, cat prin gabarit. Probabil urmasii urmasilor nostri o vor termina :)

Biserica ortodoxa “Sfintii Petru si Pavel”
Cluj-Napoca, str.Primaverii

Last edited by ioanna; 18.09.2011 at 15:18:20.
Reply With Quote
Vechi 18.09.2011, 15:55:12
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ai o memorie foarte buna :) Da, e singura din Cluj in acest stil (cred), insa mai e de lucru la finisaje (a se vedea braul superior)
Am mai descoperit una, am senzatia ca e acelasi proiectant.
Biserica ortodoxa “Sfantul Arhanghel Mihail
Cluj-Napoca, str. Dambovitei
Data inceperii executiei: 2004-2005

Last edited by ioanna; 18.09.2011 at 16:01:13.
Reply With Quote
Vechi 18.09.2011, 23:39:41
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
later edit: acuma am descoperit ca judetul meu e pe locul 1 la nr. de biserici ortodoxe (977), conduce detasat , urmat de Bihor (792) si Bacau (778) :) http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri-harta/
Mult nu inseamna neaparat si de calitate. Mai bine sa avem dreapta socoteala in toate. Doamne ajuta !
Reply With Quote
Vechi 18.09.2011, 23:44:17
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Inchei cu biserica de care apartin eu ... un fel de CMN2, nu prin valoare arhitecturala, cat prin gabarit. Probabil urmasii urmasilor nostri o vor termina :)

Biserica ortodoxa “Sfintii Petru si Pavel”
Cluj-Napoca, str.Primaverii

Cu puțină organizare, încape în biserica asta tot Mănășturul pravoslavnic!

Last edited by Mihailc; 18.09.2011 at 23:47:11.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2011, 00:06:17
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Mult nu inseamna neaparat si de calitate. Mai bine sa avem dreapta socoteala in toate. Doamne ajuta !
"Mult" reflecta necesitatea unor astfel de lacasuri, dorinta ca acestea sa fie ridicate si efortul depus de intreaga comunitate (preoti,mireni), doar marea majoritate sunt ridicate din donatii si sponsorizari. App, am gresit, nu e pe locul 1 la nr. de biserici ortodoxe, ci numarul total de biserici (toate cultele). N-am spus-o cu mandrie, ci mai mult a fost o constatare, desi n-ar fi trebuit sa ma mir, dar avem si strada cu 4 biserici consecutive, culte diferite :)

Citat:
Mihailc:Cu puțină organizare, încape în biserica asta tot Mănășturul pravoslavnic!

cartieru-i mare ... mai sunt inca 5 biserici ortodoxe in Manastur pe langa aceasta (una am postat-o, e Inaltarea Sf. Cruci str.Plopilor) , n-ar fi greu cu organizarea :) Asta-i intr-adevar cea mai mare, restul au o scara decenta. Dupa Revolutie in Cluj au explodat B-urile: banci, biserici, benzinarii.

Last edited by ioanna; 19.09.2011 at 00:29:48.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2011, 06:25:31
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Ce bine, ma gandeam ca's numai arhitecti de mana a doua pe la Cluj.
Ca aprobarile de la comisia de patrimoniu vad ca se dau pe banda rulanta, cam ca in lozinca: noi muncim, nu gandim.
Sau poate ca nici nu e nevoie de asemenea aprobare!
Oricum, postarile tale ilustreaza perfect ideea acestui topic deschis de windorin.

Citat:
Am mai descoperit una, am senzatia ca e acelasi proiectant.
Biserica ortodoxa “Sfantul Arhanghel Mihail
Cluj-Napoca, str. Dambovitei
Data inceperii executiei: 2004-2005

Reply With Quote
Vechi 19.09.2011, 07:44:18
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Ce bine, ma gandeam ca's numai arhitecti de mana a doua pe la Cluj.
Ca aprobarile de la comisia de patrimoniu vad ca se dau pe banda rulanta, cam ca in lozinca: noi muncim, nu gandim.
Sau poate ca nici nu e nevoie de asemenea aprobare!
Oricum, postarile tale ilustreaza perfect ideea acestui topic deschis de windorin.
Gusturile sunt subiective. Daca va plac cele doua biserici pe care le-ati postat (cea de langa policlinica Titan si Biserica noua a Manastirii Crasna) , care mie una nu-mi plac, chiar le consider de o slaba calitate arhitecturala, nereusite ca proportii si nu numai, atunci e normal sa nu gasiti nimic satisfacator la bisericile din Cluj, care nu-s capodopere, insa se putea si mai rau . Probabil cei 50 de ani de comunism si-au pus amprenta, pentru ca nu s-au mai format arhitecti specializati in biserici, deci dupa revolutie s-a construit masiv, datorita nevoiei stringente de lacase de cult, insa s-a si experimentat, din cauza lipsei arhitectilor specializati. Imi spunea odata un domn "d-soara, frumos ii ce-mi place mie!", cam asa si cu gusturile noastre, ale romanilor. E bine ca sunt on-topic, sper sa mai posteze si altii poze si impresii cu bisericile din localitatile lor.

p.s la biserica de langa policlinica pictura exterioara e foarte frumoasa, ceea ce salveaza obiectul in sine, care e nereusit. La biserica manastirii e de apreciat, asa cum a spus si Mihai, ca a unit manastirea de chilii, insa biserica are aspect de sura, datorita acoperisului, n-are proportii bune, e facuta de mesteri dupa bunul plac. Ce comisie de patrimoniu? nu exista asa ceva :) Chiar daca aveau nevoie de mai multe functiuni si au latit atat de mult biserica, puteau foarte bine merge cu turlele pana jos, iesit cu ele putin in fata, pastrat pridvorul cu trei arcade trilobate, logia pictata de sus si accentuata si partea de jos tot prin pictura si cred ca ar fi aratat mult mai bine, se impartea fatada si aveai acel accent vertical. Sau sa faca orice altceva, nu ce au facut, caci asa cum am spus, mie imi da senzatia de sura. (apoi are si detalii kitchoase) Acuma fiecare cu ce ii place :)

Last edited by ioanna; 19.09.2011 at 08:34:25.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2011, 08:35:01
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit on topic.

Citat:
Gusturile sunt subiective.
Exact ! Deci, mai bine sa se respecte canoanele.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2011, 08:39:55
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
bisericile din Cluj, care nu-s capodopere, insa se putea si mai rau .
Bisericile acelea nu prea arata a biserici ortodoxe. Cu exceptia turlelor (in general) au inovatii si detalii care le fac sa aduca mai mult cu cladiri de banca, de birouri, sau chiar case de rugaciuni NP.

Arhitectii de biserici ar trebui selectati si ei dupa criteriul pictorilor de biserici, a iconarilor. Sa fie crestini ortodocsi traitori, sa tina post si sa se roage neaparat cand lucreaza la un asemenea proiect. Altfel, iese ce-am vazut pe la Cluj. 90% fara simtire ortodoxa.

Last edited by mirela.t; 19.09.2011 at 08:44:50.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe ioanna Arta bisericeasca in general 2 20.03.2014 17:05:04
Recaderea de dupa fallen Impartasania (Taina Euharistiei) 17 12.05.2012 20:57:32
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... Mihailescu-Marin Daniel Generalitati 8 27.06.2011 23:03:13
Ce ramane dupa noi? Ioan_Ciobota Generalitati 0 22.09.2008 19:27:45
Dupa 20 de ani. Ioan_Ciobota Generalitati 10 22.08.2008 11:33:25