Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.10.2011, 18:23:36
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Dintre protestanti, doar baptistii fac botezul la adulti, asa cum o fac si cultele neoprotestante. Nu consider ca e o gresala, atata timp cat Biblia nu specifica in mod explicit varsta minima la care sa se savarseasca, (unii s-ar putea sa-i spuna neglijenta pt. ca se amana) consider insa ca dmv. gresiti atunci cand acuzati bisericile traditionale (catolica,ortodoxa) si cele protestante , ca fac botezul la copii.

Cand spun neglijenta, am in vedere (Ioan 3 :5) Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Parintii au o obligatie morala fata de copii, nu credeti? Ce se intampla cu copii care trec in nefiinta inainte de a fi botezati la 18 ani? Versetul din Ioan e explicit, exista o conditionare clara.

Last edited by ioanna; 26.10.2011 at 18:34:02.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 18:34:28
Pestisorul de Aur Pestisorul de Aur is offline
Banned

Data înregistrării: 17.10.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sebislider Vezi mesajul
Dar cine iti spune sa fii baptist? Nu se face nimic cu de-a sila. In general nu sunt de acord cu luarea cu japca. Fiecare este liber sa aleaga acolo unde crede ca este cel mai bine pentru el, acolo unde crede ca se pliaza pe el ca persoana. Problema nu este ca trebuie sa fii ortodox, catolic, baptist, penticostal, evanghelist .... etc... Problema este daca esti un crestin adevarat si nu doar de Paste sau de Craciun. Daca ai o relatie cu un Dumnezeu viu si nu doar asa ca sa zici ca apartii de o religie sau alta. (Cand vorbeam la per tu - vorbeam de un "tu" generic nu de cineva de pe aici care poate se duce in fiecare duminica la biserica - asa cum ar trebui nu?)
Stima.
Ce are mai bun cultul baptist decat cultul ortodox?Sau ce are cultul baptist si nu are cultul ortodox?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 18:59:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și acum revenind la problema baptismală: considerați că baptiștii (împreună cu ceilalți neoprotestanți) greșesc administrând botezul după comandamentul hristic "cine va crede[1] și se va boteza[2]"?
Nu, nu gresesc. Cum nu au har lucrator, la fel ca si ceilalti neoprotestanti, nu are importanta cand se face acest lucru. Parca parintele Cleopa numea botezul eterodox "spalare pe cap". Asadar acest ritual al spalarii pe cap numit impropriu de neoprotestanti botez, poate avea loc oricand, nu are importanta.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2011, 20:01:02
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu-mi dau seama care e pozitia lor exacta fata de predestinarea calvina, fata de mantuire, viata de dupa moarte si multe altele.
Nu este neaparat nevoie de o disociere totala intrucat in Anglia cel putin,intre 1771-1892 a fost perioada unor celebri baptisti calvinisti precum John Gill,Andrew Fuller,William Gadsby dar mai ales Charles Haddon Spurgeon.In plus Marturisirea de Credinta de la Londra din 1689 este una baptist-calvinista,avandu-si originea in cea de la Westminster.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 07:51:55
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
consider insa ca dmv. gresiti atunci cand acuzati bisericile traditionale (catolica,ortodoxa) si cele protestante , ca fac botezul la copii.
N-am acuzat așa ceva, ba chiar am spus că și adventiștii efectuează botez la copii. În definitiv, la 12-13-14 ani tot copii se numesc. Sebislider ne confirmă că și în Biserica Baptistă există asemenea cazuri (și probabil și în alte biserici neoprotestante).

Citat:
Cand spun neglijenta, am in vedere (Ioan 3 :5) Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Parintii au o obligatie morala fata de copii, nu credeti?.
Obligația morală a părinților constă în a educa pe copiii lor în spiritul credinței creștine. Astfel, cu timpul, copiii vor ajunge să îndeplinească prima condiție a mântuirii. Urmează doar ca ei să solicite botezul:

"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16,16)

Citat:
Ce se intampla cu copii care trec in nefiinta inainte de a fi botezati la 18 ani?
Exact ce se întâmplă cu copiii care mor la naștere: Dumnezeu în marea Lui înțelepciune are grijă de toate ființele umane și nu este constrâns în deciziile Lui de prezența ori absența "apei magice".

Ce se întâmplă cu primul creștin nebotezat care deși a îndeplinit doar prima condiție a mântuirii, a primit confirmarea ei chiar din gura Mântuitorului:

"Și Iisus i-a zis Adevărat grăiesc ție astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 23,43 am eliminat semnele de punctuație, acestea oricum nu există în textul original)

Dar ce se întâmplă cu copiii morți în timpul sarcinii? Aceștia nu sunt tot ființe umane? Cum rezolvă Biserica Ortodoxă această problemă? Atenție ce răspundeți, căci s-ar putea să dați argumente celor ce susțin avortul.

Last edited by osutafaraunu; 27.10.2011 at 07:54:15.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 08:02:57
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Parca parintele Cleopa numea botezul eterodox "spalare pe cap". Asadar acest ritual al spalarii pe cap numit impropriu de neoprotestanti botez
Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor. Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum! Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat? Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 08:31:52
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual"
Doctrina baptista va contrazice, chiar si cea a Martorilor lui Iehova. Nu e un act sfant, e un act cu valoare de simbol, de altfel ei nici nu considera ca Duhul Sfant coboara la botez, ca primesc Duh Sfant, e un ritual cu apa. Penticostalii insa il privesc ca pe o taina, considerand ca primesc pe frunte pecetea Duhului Sfant in chip nevazut si banuiesc ca e la fel si la adventisti.

Vreau sa va intreb: se practica al doilea botez in biserica AZ7? Sa presupunem ca un crestin penticostal trece la adventisti. Se repeta botezul sau se tine cont ca a fost botezat odata, in rit penticostal? Se face botez doar daca ai fost botezat in numele Lui Hristos atunci cand ai fost copil sau care e practica botezului la AZ7? Botez la adulti am vazut doar la cultul Martorilor lui Iehova, insa din grupul neoprotestant ei sunt mai "aparte", deci nu-i pot lua ca reper pentru ceilalti, nu se boteaza in numele Sf. Treimi, nu se rosteste numele celui botezat, e total diferita practica lor confesionala de a altora.

Last edited by ioanna; 27.10.2011 at 08:38:44.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 08:38:16
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor. Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum! Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat? Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?
Poate neoprotestantii asa il considera, insa elementele aferente ma fac sa cred cei care organizeaza aceste botezuri nu il considera asa. O cunostinta mi-a spus ca atunci cind s-a botezat au inchiriat un bazin de inot de la un hotel, au sarit cu totii in bazin si asta a fost botezul lor. Ideea de a arunca apa in care s-au botezat la canal mi se pare groaznica. Iar "amintirile" legate de acest eveniment le consider putin propaganda indusa de pastorii dumneavoastra. Acelasi lait motiv si aceleasi stereotipuri la toate cultele neoprrotestante; toti neoprotestantii isi amintesc LA FEL despre acest eveniment.

Iar referitor la asocierea cu baita: de multe ori botezul se face in biserici reci care nu au nici o legatura cu caldurica si jucariile de acasa, stiti prea bine acest lucru. Insa, asa cum dumneavoastra, atunci cind aveti copilul bolnav, ii dati un medicament amar fara sa il intrebati daca-l doreste sau nu, tot asa si crestinii responsabili isi boteaza copiii de mici, pentru ca stiu ca acest lucru le face bine. Asa ne indeamna si Sfinta Scriptura care ne relateaza mai multe cazuri de convertiti care s-au botezat imediat "ei si casa lor" si asa procedam si noi.

Dumneavoastra va botezati copiii la maturitate fara sa aveti o baza scripturistica in acest sens, iar in acest fel va jucati cu mintuirea copiilor dumneavoastra.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2011, 08:42:38
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor.
Una e ce consideri tu sfânt și alta ce este cu adevărat sfânt. E plin youtube-ul de ”sfințenie” prin autosugestie, exemple clare de isterie colectivă cu substrat patologic.

Citat:
Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum!
Dacă îți place să vorbești singur de ce nu-ți faci un blog?

Citat:
Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Oricum ai lua-o, tot e mai bună decât o spălare în cap, din care rezultă creier curățat de orice urmă de inteligență și gândire critică. Trices, tu ești cel mai bun exemplu în acest sens...

Citat:
Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat?
Bebelușul botezat se leapădă de satana de-aia țipă și se zbate, spre deosebire de sectari care-l primesc în acorduri de șlagăre lăcrămoase.

Citat:
Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?
Nu, e un semn al dezacordului tău cu gândirea adultă, stai liniștit.
Vechi 27.10.2011, 08:47:01
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Poate neoprotestantii asa il considera, insa elementele aferente ma fac sa cred cei care organizeaza aceste botezuri nu il considera asa. O cunostinta mi-a spus ca atunci cind s-a botezat au inchiriat un bazin de inot de la un hotel, au sarit cu totii in bazin si asta a fost botezul lor. Ideea de a arunca apa in care s-au botezat la canal mi se pare groaznica. Iar "amintirile" legate de acest eveniment le consider putin propaganda indusa de pastorii dumneavoastra. Acelasi lait motiv si aceleasi stereotipuri la toate cultele neoprrotestante; toti neoprotestantii isi amintesc LA FEL despre acest eveniment.
Si pe mine m-a surprins botezul martorilor lui Iehova, mi-a dat senzatia usoara de strand. Eu am asistat la unul facut vara, pe stadion, multa lume in tribune, iar tinerii care asteptau sa se boteze erau pe pista de atletism, incolonati in sir indian, fetele in costum de baie, iar baietii in sort (existau totusi si doi, trei mai in varsta care si-au pus un tricou peste costum) si rand pe rand au intrat intr-un bazin transparent cu apa pana la brau, unde erau flancati de doi martori, imbracati cu un tricou alb, care-i lasau pe spate, integral si-i ridicau in aplauzele multimii; atmosfera festiva, multe poze etc. Simpatic mi s-a parut ca unii stateau la rand cu umbreluta de soare in mana. Nu m-am asteptat sa fie asa botezul lor. Cred totusi ca in bazin mai era inca o persoana, in afara de cei doi care-i sustineau si care probabil rostea ceva. (oricum din tribuna nu puteai auzi) La un momment dat era cam aglomeratie, unii coborau mai repede in apa, ca n-aveau rabdare si trebuiau sa astepte ca sa iasa ceilalti dupa imersiunea facuta:)

Last edited by ioanna; 27.10.2011 at 08:53:39.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
eu ortodoxa,el baptist anamnaz Alte Religii 62 25.04.2016 22:56:31
Cultul penticostal rafael12345 Intrebari utilizatori 46 23.01.2014 10:07:13
Toaca in cultul crestin costel Generalitati 8 05.07.2012 17:01:05
Cum intelegeti cultul ortodox ? STEPHAN Spiritualitatea ortodoxa 10 11.06.2012 17:13:39
Muzica in cultul Bisericii Alexandru Muzica Bisericeasca 14 28.02.2007 18:13:44